Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mindent bele rakott krumpli

Mindent bele rakott krumpli
Mindent bele rakott krumpli
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rakott krumpli egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Mindenkinek van hozzá egy családi receptje, melyet, mint hagyományt követ. Az én receptem alapja ugyancsak egy, a nagymamám által készített változat, amelyet kicsit átdolgoztam. A bacon alap alulról, a sajtszórás felülről, a tojásos tejföl középen tartja össze a rakottast, miközben nem engedik kiszáradni az ételt. Na persze én soha nem bírom kivárni, hogy kissé kihűljön és magába szívja a maradék szaftot, azonnal bele kell kóstolnom.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vásároljunk ízletesen fűszerezett kolbászt, hiszen ez adja meg az étel zamatát. Ha mindenhová jut a szuper szószból, akkor biztosan “megállja a helyét” a tányéron az isteni rakott krumpli! Salátát mindenképpen tálaljunk mellé, itt már adhatunk a színek élvezetének is. Piros paradicsom, zöld uborka vagy saláta, lila cékla, ki-hogy szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük úgy, hogy éppen jó legyen, ne főjön szét. A tojást 10 percig főzzük, majd hideg vízbe helyezzük, hogy a héját könnyen leválaszthassuk róla. A burgonyát is tehetjük hideg vízbe, így gyorsabban hűl, és már hámozhatjuk is.
  2. Főzés közben egy nagy keverőtálban elkészítjük a szószt: két tojást felverünk, sóval borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tejfölt, belereszeljük a sajt háromnegyedét és jól elkeverjük benne.
  3. A hozzávalókat (főtt burgonya, főtt tojás és kolbász) felkarikázzuk. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  4. Egy tűzálló tálat vagy jénait kivajazunk, alját bacon szeletekkel beterítjük és jöhet a rétegezés. Egy sor krumpli, egy sor kolbász és egy sor tojás. Közben a tojást és a krumplit ízlés szerint sózzuk meg. Ekkor egy-egy csipet vajat szórhatunk rá, majd bőven locsoljuk meg a tejfölös-sajtos szósszal. Ezt a műveletet ismételjük meg kétszer-háromszor, ameddig az alapanyagok elfogynak. Arra ügyeljünk, hogy a tetejére hagyjunk pár szép szelet krumplit és elég szószt. A rakottas fóliával vagy fedővel letakarva mehet a sütőbe kb. 35 percre.
  5. Ekkor húzzuk ki a tálat, vegyük le a fóliát róla, reszeljünk rá a maradék sajtot és toljuk vissza további 8-10 percre, hogy a teteje aranybarnára piruljon.
  6. Tálalás előtt hagyjuk pihenni a rakottast (ezt én soha nem bírom ki, azonnal meg kell kóstolnom), ha kissé kihűl, akkor nem csak sokkal finomabb lesz, de a krumpli is felszívja a többlet folyadékot, így tetszetősebben tudjuk tálalni majd.
  7. Adjunk mellé friss zöld- vagy uborkasalátát, sőt lila hagymás paradicsomsalátával is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x30x5 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 22 889
elküldve: 2
receptkönyvben: 405
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
287 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Rakott krumpli, rakott burgonya, burgonyás egytálétel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Tue, 2017-03-14 18:13

Hát ez egy nagyjából hagyományos, rakott krumpli, de ami igencsak megtetszett benne, hogy a belevalók sokkal többet tesznek ki mint a krumpli.
Na valahogy így jó a paprikás krumpli, szaftosan, bő hozzávalókkal
Köszi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2017-03-14 18:24

Persze, hogy hagyományos, ezt a finomságot biztosan nem rontanám el valami oda nem illő alapanyaggal. Itt csak annyi a trükk, hogy ezekkel az arányokkal nem szárad ki a krumpli, ami nálam a legfontosabb, hogy szaftos maradjon. Üdv, G

900
burgonya 1 kg
bacon 10 szelet
parasztkolbász 30 dkg
tojás 12 db
tejföl 5 dl
füstölt sajt 25 dkg
vaj 2 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint