Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mini hamburger tejszínes-gombás mártással

Mini hamburger tejszínes-gombás mártással
Mini hamburger tejszínes-gombás mártással
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Patricius Borház borhoz, borral készült borfalat versenyére készítettem ezeket a finom mini hamburgereket. A feladat az volt, hogy a borház 2009-es száraz, sárga muskotályához találjak ki egy "finger food"-ot, azaz egy olyan ételt, amit egy piknik alkalmával, mindennemű rákészülés nélkül, értsd ez alatt, hogy nem kell hozzá, komolyabb tálalás, evőeszköz, stb. elfogyaszthatunk, jóízűen, egy pléden ücsörögve, egy szőlőskertben, a természet lágy ölén. :-)

Tehát a 2009-es évjáratú sárga muskotályhoz ezt az igazi, szabadban, könnyen és egyszerűen fogyasztható mini hamburgert készítettem, ami ha kívülről nagyon egyszerűnek tűnik is, de az ízei elég különlegesek, a száraz muskotály friss gyümölcsössége nagyon jól harmonizál a gombával, fokhagymával, kakukkfűvel és a csirkével. Mivel feltétel volt a szezonális hozzávaló is, én a tavaszi friss újhagymával, fejessalátával és medvehagymával párosítottam, ami nagyon jó választás volt, mert így együtt lett egész ez a különleges hamburger.

hozzávalók / 8 adag

A buci tésztájához (8 db mini buci)

A töltelékhez

A mártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, cukrot és a sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.
  4. Mikor megkelt, 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket formás kis bucikká kerekítjük. Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
  5. Miután a bucik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük őket. Majd rácson hagyjuk kihűlni.
  6. A csirkemelleket megmossuk, majd papírtörlővel szárazra törölve szeletekre vágjuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal. Majd az olívaolajon mindkét felén hirtelen megsütjük, majd pár perc alatt, fedő alatt puhára pároljuk. Miután megpuhult, kissé lepirítjuk. 
  7. Az újhagymát, gombát és a cukkinit megtisztítva felszeleteljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük  a szeletelt gombát, és megpirítjuk, hozzáadjuk a cukkinit, az újhagymát, a fokhagymát, és a két-három darabra vágott aszalt paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk. 
  8. Mikor elpárolgott alóla a folyadék, és kellően megpirultak a zöldségek, felöntjük a borral, kevés ideig így főzzük, majd a tejszínnel sűrítjük. 
  9. Az összeállításnál a bucikat kettévágjuk, mindegyikbe egy-egy, alaposan megmosott és leszárított fejessaláta levelet ültetünk, rátesszük a csirkemell szeletet, majd erre halmozzuk a gombás szószt, és a tetejére friss medvehagyma csíkokat szórunk, és az egészet betakarjuk a buci tetejével. 
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 701
elküldve: 6
receptkönyvben: 287
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csirkés hamburger, mini hamburger gombás raguval, tavaszi hamburger

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Thu, 2012-07-05 15:55

Kedves Verus!

mondd csak, finom puhák lesznek a mini hamburger zsömlék, vagy ropogós marad kívülről?

üdv:Norbi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-07-05 16:35

Kedves Norbi!
Puhák maradnak, olyanok lesznek mint a hagyományos puffancsok, csak kicsik, persze a tésztából lehet nagyokat is sütni. :-)

Üdv,
Veruss

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2015-01-21 18:20

Kedves Verus!
Azóta többször is elkészítettem, volt hogy 16 részre osztva a tésztát; sosem okozott csalódást, gyakorlatilag már nem vásárolok boltban ilyen bucikat.
Köszönettel: Norbi

428
kenyérliszt BL80 35 dkg
élesztő 1 dkg
tojássárgája 2 db
tej 1 dl
joghurt 1 dl
vaj 3 dkg
cukor 1 ek
1 kk
szezámmag 2 ek
csirkemell filé 2 db
fokhagyma 3 gerezd
kakukkfű 4 szál
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fejessaláta 0.5 közepes fej
medvehagyma 1 csokor
csiperkegomba 40 dkg
cukkini 1 közepes db
újhagyma 4 db
fehérbor 1 dl
fokhagyma 2 gerezd
szárított paradicsom 5 db
főzőtejszín 1.5 dl
olívaolaj 1.5 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint