Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mini húsgombócos rakott penne

Mini húsgombócos rakott penne
Mini húsgombócos rakott penne
120 perc / előkészület: 40 perc főzés: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször készítettem már ezt a paradicsomszószt, saját recept, ezt használom bolognaihoz, lasagne-hoz és a rakott tésztákhoz is. Néha teszek bele zellert is (csak egy kevés passzol hozzá, a túl sok elnyomná az ízét, illetve babérlevelet). Nagyon sokan készítenek paradicsomszószt, és sokféleképpen, nálunk a sok kísérletezés eredményeképp ez lett a "favourite" :)

hozzávalók / 8 adag

Paradicsomszósz

Húsgombóc

Besamel

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Paradicsomszósz

  1. 3 ek olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, a répát karikázzuk bele, kevés víz hozzáadásával (4-5 dl) főzzük puhára. Sózzuk, majd adjuk hozzá az 1 ek bazsalikomot, borsot, cukrot, paradicsompürét, csipet oregánót, 1 gerezd zúzott fokhagymát.
  2. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, tegyünk bele 3 ek lisztet, a mixerrel ezt is dolgozzuk el csomómentesre, majd tegyük vissza, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Húsgombóc

  1. A darált húst a tojással, a többi gerezd zúzott fokhagymával, maradék oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, alaposan dolgozzuk el. Ezt akár előző nap este is megtehetjük, így éjszaka a hűtőben jobban magába szívja az ízeket, és másnap könnyebb lesz megformázni őket.
  2. Közepes lángon hevítsük fel a maradék kb. 2 dl olívaolajat, majd amíg az olaj melegszik, formázzuk meg előre a gombócokat, hogy nagyjából egyszerre tudjuk őket az olajba tenni. Kb. 1 tk masszából készül egy gombóc.
  3. Az aprócska gombócokat kis hőfokon, lassan süssük kb. 15-20 percig, ha kész, szedjük őket a paradicsommártásba.

Besamel

  1. A margarint olvasszuk fel, szórjuk rá a lisztet, enyhén pirítsuk meg.
  2. Vegyük le a tűzről, majd a tejjel öntsük fel, kézi habverővel keverjük el csomómentesre. Tegyük vissza, majd a habverővel gyakori kevergetés mellett sűrítsük be, sózzuk, borsozzuk.

Összeállítás

  1. Főzzük ki sós vízben a pennét, szűrjük le.
  2. A paradicsomszósz egy részével (gombócok nélkül) keverjük össze.
  3. Egy hőálló tál aljába kenjünk pár kanál szószt, öntsük rá a tésztát, majd öntsük a tésztára a besamelt, egyengessük el.
  4. Majd a sajt felét reszeljük rá, ekkor jöhet a maradék szósz (a paradicsommártás kb. 1/3-át érdemes meghagyni) a gombócokkal, majd erre reszeljük rá a többi sajtot.
  5. Tegyük forró sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 26 521
elküldve: 11
receptkönyvben: 340
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: 2

szakács

Brigi

Mióta szakács: 2012.10.21.
65 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsgombócos paradicsomos rakott tészta, paradicsomos húsgombócok sütőben sütve pennével, húsgombócos rakott penne csőben sütve

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bulsara
Bulsara Mon, 2016-02-22 13:11

Besamel margarinból? Azt bizony vajból kell, ahogy előttem már írták. És forró tejjel, ez is igaz.

mesetó
meseto / mesetó Sun, 2015-02-22 12:54

Elég fura recept.
Miért annyira fontos, hogy az olaj 'olívapogácsából sajtolt nem extra szűz' legyen?
A szószhoz írsz fél liter vizet, aztán a leírásban meg egy kevés vizet adsz hozzá. Egy evőkanál fűszer, de friss vagy szárított? Nem mindegy. Minek a botmixer?
Besamel: az csakis vajjal készül, sosem margarinnal. A kezdők számára leírhattad volna, hogy forró tejjel kell felönteni, különben nincs ember, aki csomómentesre keverje.
Én az egészet (gombócok, szósz, besamel, tészta) összekutyulnám, a tetejére mehetne a sajt, majd az egész a sütőbe. A szószba teljesen fölösleges három kanál lisztet kavarni (a cukrot se értem, miért kell bele), a tésztával összesütve a végére be fog sűrűsödni és szépen összeáll az egész, szeletelhetőre (persze nem tűz forrón).
Azért talán kipróbálom...

maya22
maya22 Sun, 2015-02-22 22:46

Ugy irta le a receptet ahogy kitapsztalta. Az eszrevetelek jo dolgok, de ez mar kekeckedes.
Inkabb koszond meg a receptet. Modositas meg a szived joga!
Botmixer meg szerintem azert kell, mert a sargarepat nem art lepuresiteni, mert hat meg is csak egy szosz...

En koszonom a recept otletet! Ki fogom probalni! :)

952
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 2 közepes db
sárgarépa 4 közepes db
víz 5 dl
0 ízlés szerint
bazsalikom 1 ek
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
sűrített paradicsom 500 g
oregánó 1 csipet
fokhagyma 1 gerezd
finomliszt 3 evőkanál
darált sertéshús 500 g
tojás 1 db
fokhagyma 4 gerezd
oregánó 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 1 ek
olívaolaj 2 dl
margarin 125 g
finomliszt 5 csapott ek
tej 5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
penne 500 g
sajt 25 dkg