Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mini szezámos és mákos bagelek

Mini szezámos és mákos bagelek
Mini szezámos és mákos bagelek
85 perc / előkészület: 70 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bagelről nekem mindig külföld jut eszembe. Általában London. Nem tudom, miért, egy pszichiáternek biztos lenne rá válasza. Több is :)
 
A receptet Evan blogján találtam, és már kipróbáltam kétszer is. Kétféle verzióban. Az eredeti leírás szerint a bageleket forró vízben egy perc alatt meg kell főzni és úgy megsütni. Másodjára ezt elhagytam, és nekem úgy jobban ízlett, sokkal foszlósabb, lazább lett a tésztája. Valamint víz helyett részben tejjel készítettem és kevesebből, mint az előírt, ugyanis a receptben szereplő 165 ml víztől elég ragadós lett, felvett még egy jó adag lisztet.
 
Szilveszter este sikert aratott, tonhalpástétommal ettük.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, abba morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy keveset a meleg vizes tejből és egy fél mokkáskanál cukrot szórunk rá.
  2. Megvárjuk, míg az élesztő felfut (5 perc), majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk.
  3. Letakarva legalább egy óráig kelesztjük, majd átgyúrjuk és ping-pong labda méretű gombócokat formálunk belőle (13-14 db lett, nem emlékszem pontosan)
  4. Ezután jön a vicces rész. A lyukfúrás, amitől a bagel bagel lesz és nem zsömle. Lisztbe mártott fakanálnyéllel lyukat fúrunk a közepébe, majd a lyukat kb. 3 cm-esre tágítjuk, amit én úgy oldottam meg, hogy a bageleket körbepörgettem a fakanál nyelén, mint a hullahopp karikát. Tényleg legyen jó nagy a lyuk, ugyanis kelesztés és sütés közben a bagelek megnőnek, és a lyuk összeforr.
  5. Tetejüket megkenjük egy kanál tejjel elkevert tojássárgájával és megszórjuk tetszés szerint: mákkal (nekem ez a legfinomabb) lenmaggal, sima és/vagy fekete szezámmaggal, fekete hagymamaggal. Tapasztalatom szerint a fekete hagymamagos változat bírja a legjobban a "strapát", ugyanis a többi mag egy része lepergett.
  6.  Meleg helyen, pl. 50-60 fokos sütőben további 20-30 percig kelesztjük. Ezalatt egy pár bagel közepének csak sikerült összenőnie, de kibántam velük, mert lisztezett fakanálnyéllel jól szíven böktem őket és ismét lett lyuk. :)
  7.  A hőfokot 200 C-ra tekerjük és 15 perc alatt aranybarnára-ropogósra sütjük.
  8.  Megpirítva is nagyon finom. 

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 450
elküldve: 2
receptkönyvben: 333
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, tízórai
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: bagel
hasonló kategóriák: hamburger-buci, kifli, burek, briós, pita, zsemle, buci, édes leveles, perec, croissant

egyéb elnevezések

magos péksütemény, mini bagel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

quas
quas Fri, 2012-07-06 19:50

Nagyon igényes a recept, nagyon tetszik. A holnapi kertipartin kipróbálom! :D

Barackmag
Barackmag Sun, 2011-06-26 18:14

Nagyon finom lett az első próbálkozás, gyorsan elkapkodták azt, amit elvileg a másnapi reggelinek szántam, de nem búsultam miatta :) Most lustaságból kipróbálom a kenyérsütő gép dagasztó/kelesztő programjával is, remélem a siker ugyanolyan nagy lesz. A receptet nagyon köszönöm!

bAbszalma
bAbszalma / bAbszalma Mon, 2011-01-17 14:21

Szia Juci! Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e az utolsó stádiumban sima szobahőn keleszteni? Mert az én gázsütőmben nem szokott összejönni a kelesztés, ugyanis egyre melegszik a legkisebb fokozaton is és hamarabb kezd el sülni, mint megdagadna. Szóval lehet simán is keleszteni? Gondolom akkor az idő a kétszeresére nő, vagy? Nagyon köszi, szAlma

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2011-01-17 15:57

Szia, már hogyne lehetne, csak én praktikus okokból szoktam a sütőben (Pl. jártam már úgy, hogy huzat lett, kinyitottam télen a konyhaajtót, erre a kelt tészta- huss, összesett. Ha sütőben van, csak feltekerem a hőfokot, nem is nyitom ki, így nem éri "szélütés" :DDD) Az időt nem tom megmondani neked pontosan, de úgyis látni fogod, hogy szépen feljön. De kb. 2x annyi idő, jól írod.

301
finomliszt 25 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 100 ml
víz 50 ml
cukor 0.5 teáskanál
1 tk
napraforgó olaj 1 teáskanál
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
mák 2 dkg