Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mmmmm - mézes-mandulás málna meringue mousse

Mmmmm - mézes-mandulás málna meringue mousse
Mmmmm - mézes-mandulás málna meringue mousse
135 perc / előkészület: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta több, már más formában kipróbált és jól bevált recept összegyúrásával született most a piros árnyalataiban, a Hemofília Világnapjára.

Friss málnával az igazi, de bármilyen gyümölccsel vagy annak levével helyettesíthető. A tésztája a méztől lesz tökéletes állagú, a fehér csokitól pedig pont elég édes a fanyar, málnás, habos krémhez, a tört mandulától pedig picit ropogós is.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Meringue mousse

Glazúr

Bársonybevonat

Zselatingömbök

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Egy magasabb falú serpenyőben keverjük össze a tojást, cukrot, mézet, az olvasztott fehér csokit, és szórjuk a tetejére a kisebb darabokra vágott vajat.
  2. Lassú tűzön, folyamatosan kevergessük, amíg a vaj szét nem olvad, és nem kezd el picit gyöngyözni. Amint gyöngyözni látjuk, vegyük le a tűzről, különben finom édes rántottánk lesz.
  3. Keverjük bele a sót, sütőport és szódabikarbónát, és hagyjuk hűlni.
  4. A liszt 2/3 részét szitáljuk egy gyúródeszkára, a másik felét pedig keverjük össze a már langyosra hűlt masszánkkal.
  5. A még nyúlós masszát öntsük a maradék lisztünkre, és gyúrjuk tésztává. Egy órát pihentessük a hűtőben.
  6. Pirítsuk meg a mandulát, tegyük félre kihűlni.
  7. A kihűlt, gyúrható tésztát felezzük el. Az egyik felét nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagságúra, és akkora kört vágjunk belőle, ami 1-2 centivel kisebb átmérőjű, mint amekkora formában a tortát tervezzük. A másik felébe keverjük bele pirított mandulát, és ugyanekkora kört vágjunk belőle.
  8. 180°-on 10-15 perc alatt készre sütjük.

Meringue mousse

  1. A málnánkból málnavelőt készítünk. Én ehhez először pépesítem a málnát, majd egy szűrőn átnyomom, hogy ne maradjon benne mag. Kb. 200 ml pürét kell kapjunk, amit helyettesíthetünk dzsemmel vagy lekvárral is.
  2. A vizet és a zselatint összekeverjük, és félretesszük.
  3. A tésztánkhoz használt, magas falú serpenyőnk itt is tökéletes lesz: ebben elkeverjük a cukrot, a kukoricakeményítőt, a málnavelőt, a tojásokat, a tojássárgáját és a vajat. Gyöngyözésig melegítjük, majd félretesszük.
  4. Egy edényben kevés vizet forralunk, és mintha habcsókot készítenénk, a forrásban lévő víz felett egy edényben elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. Fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, amíg nyúlós állaga nem kezd lenni, ekkor levesszük, és addig verjük, amíg nem tartja meg a formáját, ha kivesszük a habverőt.
  5. A félretett málnás masszánkhoz lassú tűz felett hozzáadjuk a megduzzadt zselatint (éppen langyosra melegítsük csak).
  6. Egy külön edényben felverjük a tejszínt.
  7. A már nem meleg málnás masszába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd a felvert tejszínt is.
  8. A tortaformánk aljára tesszük a sima tésztalapunkat, ráöntjük a málnás mousse felét, erre rátesszük a mandulás tésztát, majd a maradék málnás habot. Egy éjszakát a hűtőben hagyjuk.

Glazúr

  1. A zselatint összekeverjük az 50 ml vízzel, és félretesszük.
  2. Lassú tűz felett összekeverjük a vizet, cukrot, sűrített tejet, fehér csokit. Mire felolvadnak, a zselatin összeáll a vízzel, ezt is hozzáadjuk.
  3. A tortát készítsük elő: tegyük egy tálcára, egy magasabb edény tetejére.
  4. A langyos glazúrt tálkákba tesszük, és ízlés szerint színezzük. Amíg még langyos, ráöntjük a tortára. Gyorsan megszilárdul.

Bársonybevonat

  1. Ez a spray csokoládé alapú, és különleges bevonatot ad a tortának. Egy vékony réteget elég ráfújni.

Zselatingömbök

  1. Érdemes pár nappal korábban elkészíteni őket, mert minimum 24 órát kell száradniuk. A felsorolt alapanyagokon kívül kis lufikra lesz szükség.
  2. Egy kis tálkában elkeverjük a zselatint a vízzel, megvárjuk, míg megduzzad, majd 1-2 percre betesszük a mikróba. Ízlés szerint ételfestékkel színezzük, illetve én tettem hozzá cukrot is, ha bárkinek mégis kedve támadna megenni.
  3. Felfújjuk a lufikat akkorára, amekkora gömböket szeretnénk.
  4. Belemártjuk a lufikat a zselatinba, majd fellógatjuk őket. Ezt 15-20 percenként megismételjük, 3-4 alkalommal, attól függően, mennyire vastag gömböket szeretnénk.
  5. 24 óra alatt megszilárdulnak.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 325
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

MarionCrane

Mióta szakács: 2019.04.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

málnatorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

838
tojás 2 db
cukor 15 dkg
méz 4 dkg
fehér csokoládé 4 dkg
vaj 10 dkg
1 csipet
sütőpor 1 kávéskanál
szódabikarbóna 1 kávéskanál
finomliszt 40 dkg
mandula 5 dkg
cukor 40 dkg
kukoricakeményítő 2 evőkanál
málna 30 dkg
tojás 4 db
tojássárgája 4 db
vaj 15 dkg
víz 1 dl
zselatin 5 ek
tojásfehérje 4 db
porcukor 15 dkg
habtejszín 400 ml
cukor 5 dkg
víz 175 ml
sűrített tej 170 g
fehér csokoládé 40 g
zselatin 3 ek
víz 50 ml
ételfesték 3 csepp
ételfesték 10 csepp
dekorgyöngy 20 g
zselatin 6 ek
víz 1 dl
ételfesték 5 csepp
porcukor 1 ek