Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mocskos tészta Művészúr konyhájából

Mocskos tészta Művészúr konyhájából
Mocskos tészta Művészúr konyhájából
18 perc / előkészület: 10 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mitől "mocskos" a Mocskos tészta?

A lekvártól, és persze a dió is kölcsönöz neki egy ilyen hatást. Azt szeretem ebben a receptben, hogy nagyon gyorsan megvan, és szinte minden hozzávaló megtalálható itthon, és szerintem nagyon sokak konyhájában. A tésztát otthon gyúrjuk, a szilva terem a fán, ebből lekvárt főzünk, a dió pedig szintén megtalálható a fán. Mi is így készítjük, ezt az ízletes ételt, sőt még a tojást is a tyúkok alól húzzuk ki a tésztához. A recept a magyar népi konyha jellegzetes étele. A szegények is gyakran fogyasztották. A mostani változatot a Tv paprika műsorán láttam, Bódi Margó, a tradicionális roma ízek szakértője készítésében. A házi tészta receptje megtalálható a receptjeim között: Tészta alaprecept.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A házi tésztákevés olajjal, forró vízben megfőzzük.
  2. Miután leszűrtük, hozzákeverjük a szilvalekvárt.
  3. Ráreszeljük a diót vagy akár mogyorót.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 375
elküldve: 1
receptkönyvben: 180
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Ízes tészta, Lekváros tészta, diós lekváros tészta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koni08
Koni08 Mon, 2014-08-18 16:39

Megmondom őszintén, olyan diós tészta receptet kerestem, amihez jól menne a lekvár. De metaláltam a legjobbat :) köszi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-04-04 22:00

Kedves szasztisz!

A különbség, hogy én nem házi gyúrt tésztával csináltam, hanem amit hirtelen előkaptam bolti gyártmány, sajnos tojásom se volt gyúrni.:-((
De , azért jól sikerült. :-)
A tied viszont a friss házi tésztával és hogy metéltre van vágva, hát így hagyományosabb, és az igazi!! :-)
Igen, régen mi is ettük a tésztát így, baracklekvárral is, és tényleg összepirítottuk. :-))
Próbáld ki, gyorsan, pár perc pirulás, és mesés a végeredmény, sárgabarack lekvárral is, sőt! :-)

Köszönöm, hogy elmentetted a Bódi Margó által : "szabadon" készített főztömet.:-)

Szép közelgő hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca (Éva)

lilkapsas
lilkapsas Wed, 2012-04-04 15:05

Kedves Művészúr!

A világ legegyszerűbb és egyben mennyei étke!Köszönöm, hogy megosztottad!
Felénk ez hagyományos népi eledel, még akkoriban tv sem volt. Gyerekkoromban gyakran csináltunk. A legjobb, ha egy picit (ha lehetőség van rá kemencében) összepirítjuk. Várjuk a további ilyen szuper gyerekkori ízeket felderengető recepteket!
Üdv:
Mariann

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Wed, 2012-04-04 16:52

Kedves Mariann!
Valóban egyszerű étel, nálunk is gyakran előfordul. Pirítani viszont nem szoktuk. Talán így gyorsabb. De úgy is biztosan finom.
Üdv.: Művészúr

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-04-04 12:21

Drága Művészúr!
Én is láttam a műsort, de csak most jöttem rá, hogy ez finom!!! Van szilvalekvárom, dióm, sőt tésztát is nyújtok. Mi kell még más. Isteni ötlet. Köszönöm. Üdv: Évi néni

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Wed, 2012-04-04 16:55

Most látom, hogy te is tettél fel már Mocskos tészta receptet, és olvastam a storyt is. Meglepett, hogy te is a Margó műsorában láttad. A tiéd is tökjó. elmentettem. Művészúr

970
finomliszt 50 dkg
tojás 5 db
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 teáskanál
szilvalekvár 20 dkg
dió 20 dkg
porcukor 2 ek