Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós aranygaluska vaníliamártással

Mogyorós aranygaluska vaníliamártással
Mogyorós aranygaluska vaníliamártással
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az aranygaluska dióval készül, de mivel dió nem volt itthon csak mogyoró, így azt tettem bele. Az eredmény pedig igazán finom lett.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

ajánlat

A tészta elkészítéséhez használhatunk kenyérsütőgépet is, azaz a helyes sorrendben az alapanyagokat a gépbe tesszük, és dagasztás programra állítjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 dl  langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, majd beleönjük az élesztős tejet, és a környezetéből kevés lisztet keverünk hozzá. Tetejét megszúrjuk pici liszttel, és konyharuhával letakarjuk. 10-12 percig kelesztjük.
  3. Felolvasztjuk a margarint. Meglangyosítjuk a maradék tejet, majd belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, sót, tojást.
  4. A liszthez keverjük a tojásos keveréket, majd az olvasztott margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk.
  5. Meleg helyen kétszeresére hagyjuk kelni (30 perc).
  6. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt előmelegítjük.
  7. A 70 g margarint felolvasztjuk. A darált mogyorót a porcukorral összekeverjük.
  8. A tésztát lisztes munkalapon átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd 6-8 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a tepsibe sorakoztatjuk. Az olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd a cukros mogyoróval megszórjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percig meleg helyen kelesztjük. 
  9. A sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.  
  10. A mártáshoz a pudingot 1 dl tejjel elkeverjük, és hozzáadunk 4 ek cukrot. A 6 dl tejet felforraljuk. A pudinghoz keverjük a forró tejet, és kézi habverővel mártás sűrűségűre keverjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 079
elküldve: 0
receptkönyvben: 122
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Wendy

Mióta szakács: 2009.08.14.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mogyorós sütemény, mogyorós galuska vaníliás mártással

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vicus1983
Vicus1983 Fri, 2013-11-08 09:53

Sajna nekem nem kelt meg a tésztám, nem tudom miért...és emiatt nem is dagadt meg sütés közben, hanem ilyen kis laposka maradt. Izre nem volt rossz, csak az állaga elég kemény volt. Legközelebb talán jobban fog sikerülni! ;)

1061
élesztő 25 g
cukor 1 teáskanál
tej 2.5 dl
finomliszt 300 g
margarin 40 g
porcukor 40 g
1 csipet
tojás 2 db
földimogyoró 150 g
porcukor 80 g
margarin 70 g
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 7 dl
cukor 4 ek