Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós-csokis háromszögek

Mogyorós-csokis háromszögek
Mogyorós-csokis háromszögek
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer egy fitnessz napon kóstoltam meg az egyik kekszgyár földimogyorós sütijét. Nagyon furcsa új élmény volt a földimogyorót édes verzióban érezni. Édekes, hogy a dióhoz, mandulához gondolkodás nélkül süteményeket társítok, a földimogyoróra viszont sosem gondoltam még ebben a formában. Nem úgy azóta.... :) Ezért is örültem, amikor megtaláltam a fenti recept átvariált verzióját. Én így is elég kalóriadúsnak ítéltem meg a sütit, úgyhogy maradtam az eredeti verziónál, és az új élménynek teret adva csak mogyoróval (egy kicsit csökkentett mennyiséggel) készítettem el.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mogyorós masszához

A mázhoz

ajánlat

Forrásom még lekvárt ken a linzeralapra, és egy réteg marcipánt is nyújt rá, a masszához való mogyoró felét pedig mandulával helyettesíti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tésztát. Ehhez összekeverjük a lisztet a sütőporral, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót.
  2. Összemorzsoljuk a margarinnal és végül elvegyítjük benne a tojássárgáját.
  3. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük, de nyugodtan maradhat akár egy éjszakára is.
  4. Közben előmelegítjük a sütőt, kibélelünk egy 30 x 40 cm -es tepsit sütőpapírral.
  5. Elkészíthetjük a mogyorós masszát. A mogyorót apró darabokra vágjuk, vagy daráljuk. Nem gond, ha erre nincs lehetőség, legfelejebb nagyobb méretű sütiket gyártunk később. 
  6. A massza többi hozzávalóját (cukor, vaj, só, méz) a vízzel felforraljuk. Ha felforrt levesszük a tűzről és belekeverjük a mogyorót. Hagyjuk kihűlni.
  7. Összeállítjuk a sütit: a tésztát kivesszük a hűtőből és egyenletes vastagságban a tepsi aljába nyomogatjuk.
  8. Villával megszúrkáljuk pár helyen, ezután rákanalazzuk a mogyorós masszát, szintén egyenletesen elosztva.
  9. Az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig kell sütni.
  10. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, de még langyosan kis négyztekre, majd azokat - átlósan felezve - háromszögekre vágjuk.
  11. Ha teljesen kihűltek, olvasztott csokiba mártogatjuk az egyik oldalukat.
  12. Mivel linzer tészta az alapja, jót tesz neki, ha áll egy éjszakát zárt dobozban, vagy fóliával letakarva.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 429
elküldve: 5
receptkönyvben: 280
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mogyorós aprósütemény, mogyorós keksz

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-07-04 08:03

Ez a recept egy régi Dr Oetker-es karácsonyi kis sütis füzetecskéből származik, és nagyon finom! Komolyan, épp tegnap jutott eszembe, hogy meg kellene sütni, és feltenni ide! :-))
Most már tényleg meg kell sütni, nincs mese! :-))

asztika
asztika / asztika Mon, 2011-07-04 09:39

Igen? :) Én macikonyha oldalán találtam kicsit másabb arányokkal, lekvárral, marcipánnal :) Hát igen, nehéz már új repectet kreálni, nem úgy mint a rigó jancsi vagy a sacher torta idején :D

Norc
Norikanorika / Norc Sun, 2011-07-03 16:31

A mogyorót egy-két erős műanyag zacsiba vagy szatyorba téve klopfolóval vagy kalapáccsal vágódeszkán folyamatosan rázogatva, forgatva is összetörhetjük. Minél tovább ütögetjük, annál finomabb lesz, de óvatosan, nehogy a végén még összeálljon mogyoróvajjá! :)

844
finomliszt 30 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 10 dkg
tojássárgája 1 db
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
földimogyoró 30 dkg
cukor 7.5 dkg
vaj 7.5 dkg
1 csipet
méz 2 ek
víz 3 ek
étcsokoládé 20 dkg