Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós mécsesek

Mogyorós mécsesek
Mogyorós mécsesek
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két nagy mogyoróbokor is terebélyesedik a kertünkben, és időnként jó termést is adnak. Nekem nincsenek mogyorót feltörő mókusaim, mint Willy Wonkának, de többnyire nekem is sikerül úgy feltörni a héjat, hogy a mogyoróbél egészben maradjon. Azért találtam ki ezt a kis mécses alakú aprósüti receptet, mert mindamellett, hogy többszörösen érvényesül bennük a mogyoró finom íze, a tetejükön egészben is ott pompázhatnak a mogyorószemek.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mogyoróbelet egy serpenyőben kicsit megpörköljük. Kiválogatunk 16-20 szép, nagy szemet, és a többit megdaráljuk. A darált mogyoróbélből is kiveszünk egy púpozott evőkanálnyit, a többit összekeverjük a liszttel, cukorral, és elkavarjuk benne a szódabikarbónát is. Beletesszük a mézet és a felkockázott hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha van időnk rá, pihentetjük egy fél órát a hűtőszekrényben, de ez el is maradhat.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt, 170 °C-ra állítjuk. A félretett darált mogyoróba belekavarjuk a vaníliás cukrot. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsakiszúróval 2,5-3 cm átmérőjű kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket megkenjük tojással, és a vaníliás mogyoróból szórunk rájuk egy-egy csipettel.
  3. Sütőpapírral lefedett lemezre vagy tepsibe sorakoztatjuk a kis sütiket - ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert a szódabikarbónától kissé megnőnek vízszintes irányban is -, és kb. 12-14 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  4. Kisülés után hagyjuk őket kihűlni, addig elkészíthetjük a csokikrémet a tetejükre. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét (én étcsokit használtam), és mikor már szobahőmérsékletűre visszahűlt, de még könnyen kavarható, kavarjuk hozzá a nutellát. Ebből a krémből akár kis kinyomóval, akár egy kiskanál segítségével tegyünk egy-egy keveset a korongjaink tetejére, majd díszítsük egész szemű mogyoróval.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 409
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: Halloween, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes-mogyorós korongok

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

624
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
méz 2 ek
törökmogyoró 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 10 dkg
szódabikarbóna 1 kávéskanál
tojás 1 db
csokoládé 7 dkg
nutella 2 ek