Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós tekercsek

Mogyorós tekercsek
Mogyorós tekercsek
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány hónapja kaptunk egy óriási adag törökmogyorót, de valahogy még nem sikerült semmit kreálnom belőle eddig. Na de most nagyon megihletődtem, és tudtam, hogy bizony vasárnap reggel nem ehetünk mást, mint mogyorós csigát (esetleg egy kis nutellával felturbózva :P).

Most ez nem diétás verzióban készült, mivel sajnos pont megmolyosodott az összes rendelkezésre álló liszt, de akkor már túlságosan elszánt voltam ahhoz, hogy emiatt meghiúsuljon a terv. Másrészt néha belefér egy-egy ilyen. Főleg nyáron én eléggé elengedem magam, aminek aztán ősszel meg is van a kevésbé jó eredménye, de sebaj. Ezt a csigát egy percig sem bántam meg.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tejet feltesszük egy lábasban melegedni. Majd még mielőtt forrni kezd, belekeverjük a vajat. Teljesen egyneműsítjük, majd félretesszük.
  2. Ekkor összekeverjük a száraz hozzávalókat; a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot.
  3. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez a vizet, a tojást, majd, ha már kissé kihűlt, a vajas keveréket is hozzáöntjük, és nyújtható tésztát gyúrunk.
  4. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.
  5. Ha letelt a 10 perc, enyhén lisztezett felületen 35×25 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából.

A töltelékhez

  1. A mogyorót megpirítjuk, majd ledaráljuk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
  2. Olvasztott vajjal megkenjük a kinyújtott tésztát, és mindenhol jól megszórjuk a töltelékkel. Hosszabbik oldalán feltekerjük, majd 12 részre vágjuk.
  3. Egy kivajazott formába helyezzük őket. Nem kell teljesen szorosan, hiszen még bőven nőni fognak.
  4. Míg a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, fél órán át kicsit pihentetjük a csigákat. Majd 20-30 perc alatt szépen megsütjük őket.
  5. Nekem nagyon puha lett, de ha esetleg a teljes kiőrlésű lisztből kicsit tömörebb lenne, érdemes még forrón meglocsolni egy kevés tejszínnel, így még szaftosabb lesz.
  6. Hedonistáknak pedig mehet rá egy kis olvasztott nutella, vagy csoki, és akkor talán már nem lehet tovább fokozni. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 071
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ilduc Cukrászdája

Mióta szakács: 2016.08.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Isteni mogyorós tekercsek, mogyorós csiga

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

391
tej 170 ml
vaj 60 g
finomliszt 455 g
instant élesztő 1 tasak
cukor 60 g
1 csipet
víz 60 ml
tojás 1 db
törökmogyoró 150 g
nádcukor 4 ek
vaj 150 g
fahéj 1 kávéskanál