Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyoróvajas keksz sós karamellel

Mogyoróvajas keksz sós karamellel
Mogyoróvajas keksz sós karamellel
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, mi történt velem, de mostanában rákaptam a kekszgyártásra....igazából sose szerettem a habos-krémes-szájpadlásra feltapadós (margarinos) süteményeket és a tömény cukros dolgokat. Arról nem is beszélve, hogy percek alatt összedobható, nem úgy, mint például egy mézes krémes, amire fél napom is rámegy, aztán meg malmozok 2 napig, hogy puhuljon, na ne.
Ez a keksz persze nem olyan szaftos, mint egy cookie, de omlósnak elég omlós. 
Három kedvenc hozzávalómat tartalmazza (sorrendben): csoki, karamell, mogyoró. A karamell ezúttal sós. Nem próbáltátok még? Akkor épp ideje. Nekem nagyon bejön.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sós karamellhez és a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A hozzávalókat (a tojásfehérje kivételével) egy késes mixerbe tesszük, és morzsalékosra aprítjuk. (Persze ha nincs ilyenünk, akkor kézzel, de én egy jó ideje mixerrel készítem a gyúrt tésztákat, gyönyörűen elvégzi a gép az "összemorzsolós" fázist.) A tojásfehérjét is hozzáadva összegyúrjuk. Közepesen lágy, homogén masszát kapunk, de ha szükséges, adagoljunk hozzá kevés lisztet. 5-6 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük (kb. 1 óra).

  2. Fél centis karikákra vágjuk, és sütőpapírral borított tepsin készre sütjük. 

  3. Közben elkészítjük a karamellt: a cukrot, a sót is hozzáadva, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vizet, és beforraljuk méz sűrűségűre. Ha kész, egy teáskanál vajjal lazítjuk.

  4. A kihűlt kekszeket megcsorgatjuk egy kis karamellel, és héjától megtisztított mogyorót teszünk rá. A mogyorók tetejére is csorgathatunk karamellt.

  5. Ha még nem unjuk a bíbelődést, akkor a kekszek alját bevonhatjuk tejcsokival.

  6. Tipp a mogyoró (illetve egyéb csonthéjasok) héjának ledörzsölésére: a mogyorót egy tepsire terítve sütőben kissé megpirítjuk, majd egy hálóba tesszük (amiben pl. a zöldségesnél a hagymát, mandarint árulják) elkötjük a száját, és addig dörzsölgetjük a két kezünk között, míg az összes héj kipereg a hálón.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 530
elküldve: 1
receptkönyvben: 153
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: 2

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyoróvajas keksz törökmogyoróval, karamellás-mogyorós tallérok

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

404
finomliszt 120 g
törökmogyoró 70 g
vaj 70 g
mogyoróvaj 20 g
porcukor 40 g
tojásfehérje 1 db
cukor 100 g
1 tk
víz 1 dl
vaj 0.5 ek
törökmogyoró 5 dkg