Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyoróvajas lávasüti

Mogyoróvajas lávasüti
Mogyoróvajas lávasüti
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta ki akartam próbálni a lávasütit, ezt a receptet egy amerikai blogon találtam, és első próbálkozásra egész jó ki süti kerekedett belőle. Az eredeti recept 8 cm-es átmérőjű ramekin edényt használt, viszont nekem nincs olyanom, úgyhogy helyette szilikon muffin formákban sütöttem őket, így több kicsi sütim lett, egyébként viszont teljesen jól beváltak. A 8 cm-es ramekin edényben 4 db süti készül, míg a muffinformákban 10-12 db.

Érdemes még melegen tálalni, legalábbis a lávasüti arról kapta a nevét, hogy a belsejében lévő olvadt krém a felvágás során kifolyik. A süti hidegen is nagyon finom, viszont a töltelék addigra már megszilárdult benne, szóval inkább egy mogyoróvajjal töltött muffinra emlékeztet.

A mogyoróvaj akár nutellára is cserélhető. Egy kis vaníliafagyi igazán jól illik ehhez a desszerthez.

hozzávalók / 4 adag

Töltelék

Tészta

Edény kilisztezéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. Először készítsük el a tölteléket. A mogyoróvajat keverjük el a puha vajjal és porcukorral.
  2. A sütőforma méretétől függően osszuk a krémet egyenlő részekre. Én kiskanállal 10 kis kupacot raktam egy tányérra, de utólag azt tapasztaltam, hogy a tésztából akár 12 süti is kijönne, szóval 12 részre is lehet osztani. Ramekint használva nyilván kevesebb, és nagyobb kupacok kellenek.:)
  3. A tölteléket tányérostul betesszük a fagyasztóba, amíg a tészta elkészül.

Edény kilisztezéséhez

  1. A lisztet keverjük össze a kakaóporral.
  2. A ramekineket vagy szilikon formákat kenjük ki olvasztott vajjal vagy olajjal, és lisztezzük ki a kakaóporos liszttel.

Tészta

  1. A vajat és az étcsokit olvasszuk össze kis lángon, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
  2. A tojást verjük fel a cukorral (kézzel és géppel is lehet természetesen).
  3. A kb. kézmelegre hűlt olvasztott csokit öntsük a cukros tojáshoz, és keverjük össze.
  4. Végül öntsük a lisztet is a többi hozzávalóhoz, és keverjük össze. Egy viszonylag folyós állagú krémet kapunk így.
  5. A kilisztezett formákat félig töltsük meg a tésztával, majd vegyük ki a fagyasztóból a mogyoróvajas töltelék kupacokat, és tegyük bele a formákba. Ezután kanalazzunk még tésztát a tetejére úgy, hogy a töltelékkupacokat befedje teljesen. Nem kell a formát teljesen teli tölteni, meg fognak úgyis nőni a sütik.
  6. Tegyük a 210 fokra előmelegített sütőbe a sütiket, és süssük őket 12-16 percig, a mérettől függően. A muffinformákba nekem kb. 12-14 perc alatt lettek kész, ramekinben egy pár perccel tovább kell sütni. Akkor jó, ha a süti feljött, és a teteje kiszáradt és megrepedezett (viszont a belseje még puha).
  7. Miután kivettük a sütőből, 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a formából, és a tetejét megszórhatjuk porcukorral. Még melegen tálaljuk! Egy gombóc vaníliafagyi remekül illik hozzá.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 549
elküldve: 2
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Deloretta

Mióta szakács: 2015.08.26.
11 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyoróvajas-csokis muffin, töltött süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

762
mogyoróvaj 3 ek
vaj 1 ek
porcukor 1 ek
vaj 115 g
étcsokoládé 150 g
tojás 3 db
cukor 100 g
finomliszt 35 g
vaj 2 ek
finomliszt 1 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek