Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyoróvajas-szezámos golyók

Mogyoróvajas-szezámos golyók
Mogyoróvajas-szezámos golyók
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó pár évnek el kellett telnie, míg hajlandó voltam egy csokoládés édesség helyett bármi mást készíteni. Ha jól emlékszem, a tiramisu volt az első, aminek helyet szorítottam a listámon. Jó, tudom, kakaóporral van megszórva, úgyhogy nem az igazi… Na de aztán jött az aranygaluska, meg az almás pite hmmm. A túrós epertorta! Jajj, azt nagyon szeretem! Szóval szép lassan rájöttem, hogy nem vagyok reménytelen, csoki nélkül is szép az élet (vele meg még szebb :). Bocs, javíthatatlan csokimánia...) A másik dolog, amiben Kristina aka RAW inspirált, hogy kicsit utánanézzek az ún. nyers édességeknek. Bár a mogyoróvaj nem nyers alapanyag, a választásom mégis ezekre a bonbonokra esett  – ne kérdezzétek miért, még csak nem is kakaós. Mikor megkóstoltam az elsőt, ún. "heuréka-élményben" volt részem. Hiszen ez olyan, mint a Dunakavics! - kiáltottam. Férjemnek a Sesame Snaps-et juttatja az eszébe, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ez a kettő közötti hibrid. :)

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Mint minden mást, ezt is fogyasszuk mértékkel! Bár eteti magát, óvatosan bánjunk az adagolással, mert megülheti a gyomrunkat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat tegyük egy tálba, dolgozzuk össze. A végeredmény egy masszív, jól formálható tészta.
  2. Lecsippentünk a tésztából egy darabot, és a tenyerünk között golyókat formázunk (kb. 2,5 cm átmérő). Ha túl ragadós a kezünk, öblítsük le vízzel, és folytassuk a formázást. (Kb. 50 db golyó lesz belőle.) 
  3. Hűtőben 2 hétig, fagyasztóban 2 hónapig is eláll – már ha megéri ezt a hosszú időt, nálunk ez esélytelen. :)
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 180
elküldve: 5
receptkönyvben: 116
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
17 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szezámmagos mézes golyók mogyoróvajjal, mogyoróvajas desszertgolyók, szezámmagos golyók

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nikk
Nikk / Nikk Thu, 2016-01-28 14:16

Biztos hogy több mint egy kg méz kell bele? Nem elírás?

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Thu, 2016-01-28 14:50

Kedves Nikk! Teljesen igazad van, persze hogy nem kell bele annyi méz :D
115g a helyes mennyiség, köszi, hogy szóltál!
Üdv: Chococat

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-05-16 02:43

Szia Chococat! Olyan könnyedén, érdekesen mesélsz; élmény olvasni!!!tetszik az is, hogy kikisérletezed az ízeket, amire vágytok...( 'Ízvadász' cím illene a blogodhoz ;) Remélem, a fejedben már forgatod a blogod tervét? Neked nem kell félni a sikertelenségtől, mert jó a fejed ( jól írsz, ízes humorral- néha nosztalgiával- őszintén, amit szeretnek az olvasók:) és ügyes a kezed; ezek már kiderültek ebből a 7 receptedből!!! Ha van egy kis időd a blogra a kis családod mellett ( főleg, ha támogatja a férjed is a blog ötletet, mert ez bizony idő-igényes) akkor ne várj!
A vizuális kivitelre figyelj majd a weboldal tervezésekor; szines, erdekes ( jó fotókkal), konnyen olvasható legyen (betűtípus is fontos!). Pl Limara oldalát könnyű olvasni; szellős, " napos" oldal, pedig már több száz receptje van fent. Agi78 oldala is gyönyörû, mint egy galéria....fontos a tervezés és időzítés; majd csinálod, ha minden összejön; nem akarlak hajtani, csak bátorítani :)))
Minden jót a továbbiakban, üdv, Torma

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Tue, 2013-06-25 16:52

Drága Torma!
Először is ne haragudj, hogy csak most reagálok, de kisebb hullámvasút volt az elmúlt időszak, és több időt töltöttem a völgyben, mint a hegyen...A kovászom is bánta, úgyhogy be kell újítanom egy másikat...RIP Sanyi :(
Így különösen jól estek a kedves szavak, amiket olvashattam Tőled. Annyira aranyos és biztató vagy, nagyon sokat jelent ez nekem, és biztos vagyok benne, hogy nem csak a magam nevében beszélek :)
Tudom, hogy a blogozás időigényes, ezért is áll még mindig a projekt. Támogatásban nincs hiány, a kollektív lelkesedés töretlen, úgyhogy meglesz, csak még kicsit várat magára. Így izgalmas, nem? :) És arról még nem beszéltem, hogy a saját mércém a legmagasabb... :)
Látom nálad a pékáruk tarolnak folyamatosan, eszméletlen, hogy lehet variálni őket, nagyon szépek! Apropó, egy kérdés: Sanyika élete vége felé egyre laposabb kenyereket produkált. A hűtőben tartottam, és úgy 5 naponta használtam fel úgy, hogy előtte természetesen 1-2 napig a konyhaszekrényen ücsörgött, hogy felmelegedjen. Ezzel van valami tapasztalatod? Mielőtt elkezdtem a hűtőbe rakosgatni jól teljesített. Ha a hűtőben van, hány naponta eteted?
Köszönöm a választ és szép napot!
Chococat

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-06-26 08:11

Szia Chococat, semmi baj; nekem nincsenek elvarasaim :))) Az jo jel, hogy lelkes vagy, energetikusnak hangzol; remelem egyhamar nem lesz tobb hullamvolgy!
Persze, majd eljon a blog-ido....vagy valami mas; ki tudja? A lenyeg, hogy hasznald a tehetsegedet, hacsak lehet :)
"Sanyikaval" az volt a problema, hogy jol nevelted, megerosodott, aztan, hogy nem hasznaltad, elgyengult....
A kovasz akkor aktiv, ha heti ketszer-haromszor egy jo adagot elveszunk belole (a suteshez); ilyenkor persze a maradekot jol meg kell etetni (potolni, amit elvettunk: liszttel es vizzel) EZT szereti a kovasz....a gyakori etetest....akkor marad buborekos-habos-aktiv.
Ha csak hetente egyszer sutunk, akkor fel kell "turbozni" egyszeri, vagy akar ketszeri etetessel, hogy buborekos-habos-aktiv legyen suteskor!
Ha hutoben tartjuk, akkor jo, ha hetente egyszer legalabb megetetjuk, de nem hal meg, ha hetekig nem eteted, csak akkor nehezebb aktivalni....
Nehany honapja Fahej szakacs is vadkovaszozik; nezd meg a vadkovasz es a vadkovaszos receptjeit, ha erdekel! Evi neni ha jol tudom most harmadszorra megint nevelt 3 kovaszt.
Azota en feltettem egy kefires vadkovasz receptet, ami nagyon jo (kulonosen langoshoz!)!!!
Ami pedig szenzacios, az a vadkovaszos gyurt teszta!!! Tegnap megint gyurtam vacsira; irto konnyu dolgozni vele, mert sima-selymes-rugalmas :))) Tesztakat tolteni vele is gyors es egyszeru; nem szakad a teszta :) Szoval, ha lesz megint kovaszod, akkor sok mindenre lehet am hasznalni!!
MINDEN jot kivanok, udv, Torma :)
Ha kerdesed van, irj nyugodtan!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Wed, 2013-08-28 18:27

Szia Torma!

Örömmel írom, hogy elindult a blogom az alábbi címen: http://hovalettavaj.blogspot.hu/
Téged is szeretettel várlak :)

Köszönöm a jótanácsokat, szerintem jön az ősz, meg az új konyhám és újra nekiugrok egy kettes számú Sanyikának, mert most nyáron egyértelműen kevesebb kenyér fogyott nálunk, aztán úgy voltam vele, hogy nem erőltetem.

Olvastam Fahéj lángosreceptjénél, hogy ő is bajban volt vele, hogy csak nőtt és nőtt, és egész egyszerűen nem lehet abban az ütemben felhasználni. De a gyúrt tészta ötlete nagyon jó, már meg is mozgatta a fantáziámat!

Szép napot és további jó sütés-főzést!

Chococat

541
zabpehely 100 g
szezámmag 150 g
mogyoróvaj 190 g
méz 115 g
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet