Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mojito macaron

Mojito macaron
Mojito macaron
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Túl vagyok a harmadik tepsi macaronon, ennek örömére megosztom a receptet, és a trükköket :)
Sok-sok kutakodás és még több rettegés előzte meg az elsőt, de mindenkit arra bíztatok, hogy számoljon le a macaronfóbiával, ez a kaméleon desszert minden fáradozást megér!
A mojito ízt tulajdonképpen a kényszer szülte: csak zöld ételfestékem volt otthon, így aztán átalakítottam a citromos receptet, így hóesésben, fagyban kicsit nyarat is idézve.
Jó kísérletezgetést!
 

hozzávalók / 12 adag

A mandulás habcsókokhoz

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A mandulás habcsókok elkészítése:

  1. Szitáljuk össze egy nagy tálba a mandulalisztet a porcukorral.
  2. Verjük fel a tojásfehérjét lágy habbá, majd adagoljuk hozzá a cukrot és egy késhegynyi színezőpasztát (tényleg csak egy keveset), és verjük addig, míg fényes, borotvahab állagú tojáshabot kapunk. Akkor jó a tojáshab, ha az edényt megfordítva a hab megáll benne, a habkart kihúzva pedig kampókat formál, de nem törik.
  3. Adjuk hozzá az átszitált mandulalisztes keveréket, és először határozott mozdulatokkal, szilikonlapáttal, majd 20-25 keverő mozdulat után habkártyával lassan keverve dolgozzuk össze a masszát. A massza ebben a fázisban akkor jó,  ha egyenletesen elkevertük, a habkártyát kihúzva pedig úgy emelkedik, mint egy cunami. A helyes keverési technikáról érdemes megnézni egy videót itt. Vigyázat, ha a masszát túlverjük, sütés közben összetörik a macaronok vékony héja.
  4. Habzsákba töltve kb. 3 cm-es pöttyöket nyomjunk a masszából dupla sütőpapírra (ennek az alsó rétegét elő is rajzolhatjuk), vagy szilikonlapra.
  5. Hagyjuk így pihenni legalább egy órát, ettől nőnek majd ki a talpacskái.
  6. 150 °C-on kb. 10 perc alatt süssük meg a habcsókokat. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, ezután szinte magától leválik majd a sütőpapírról vagy a szilikonlapról.

A krém elkészítése:

  1. Reszeljük le a lime héját, és facsarjuk ki a levét.
  2. Porcukorral morzsoljuk össze a héjat az ujjaink között, míg szemcsés keveréket nem kapunk.
  3. Keverjük össze a tojássárgáját ezzel a keverékkel, és öntsük bele a lime levét is.
  4. Vízgőz fölött főzzük össze a krémet sűrűsödésig (kb. 83 °C-ig hevítsük, különben a tojás kicsapódik, és nem lesz egyenletes állaga).
  5. Szűrjük le az így kapott masszát, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
  6. Amikor langyos, kis darabokban adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és keverjük simára.
  7. Ízesítsük a krémet egy kicsi mentasziruppal.

A macaronok összeállítása:

  1. Ragasszuk össze a mandulás habcsókokat a lime krémmel.
  2. Hagyjuk fél nap hűtőben pihenni, hogy egy kicsit puhuljon, és az ízei is összeérjenek.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 79 624
elküldve: 18
receptkönyvben: 676
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Glowaholic

Mióta szakács: 2010.03.04.
14 recept

receptjellemzők

konyha: francia
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: szilveszter
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

macaron, lime-menta macaron

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Mon, 2014-04-14 11:53

A macaron nem tészta, hanem egy habcsók, a mandulalisztől kicsit nedvesebb állagú, mintha csak tojáshab és cukor keveréke lenne. Nem kell üregesnek lennie sem, sőt. Ha üreges, vagy összetörik a kérge, az legtöbbször azt jelenti, hogy túlvertük a habot, vagy valamiért felborult a nedvességtartalom optimális aránya (pl. az átlagosnál nagyobb vagy kisebb tojásokkal dolgoztunk). Erre mind nagyon érzékeny ez a keverék, sajnos kifejezetten nehéz recept, de megéri kísérletezni vele. Anno linkeltem egy videót, ami nagyon jól mutatta, milyen a megfelelő állagú keverék felverve, mikor kerüljön bele a porcukor, stb., de sajnos eltávolították. Youtube-on érdemes körülnézni, biztosan van másik jó demo videó. Sok sikert :)

klepiéva
klepiéva / klepiéva Mon, 2014-04-14 09:55

Én is elkészítettem. Én nem 3, hanem 4 tojásfehérjéből csináltam és a tésztája nagyon jó lett, de nem jött fel olyan szépen, mint ahogy a fénykép mutatja. Sajnos a krém teljesen eláztatta a tésztát.

abbeybaby
abbey / abbeybaby Sat, 2014-04-05 10:46

Én is kipróbáltam. Túl sűrű lett a tészta, olyan nehéz lett a kisült korong, mint egy kavics, és nem is lett üreges. :( A krémet már el sem készítettem hozzá, kár lett volna. :(

Mojdy
Mojdy / Mojdy Fri, 2013-11-08 09:46

Szörnyű lett, a tészta is, a krém is... Annyira savanyú, és folyós, bele sem lehetne tölteni a tésztába. Már ha lenne mibe betölteni, mert a tészta túl sűrű és összetörik.

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Wed, 2011-12-14 22:52

Kedves Menyuska! Ez a szépség egy ősrégi panelkarancsban született, amin csak fokozatok voltak, nem hőfokskála. Mióta elköltöztem onnan és modernebb, hőfokot skálázó (de nem légkeveréses sütőm van), azóta egyszer sem sikerült megsütnöm. Megbízható, állandó hőfokot tartó, egyenletesen melegítő sütő kell hozzá, meg némi gyakorlás, hogy a hőfokot jól be tudd állítani.
A dupla sütőpapír két réteget jelent.
Sok sikert :)

menyuska
menyuska Wed, 2011-12-14 20:43

Szeretném kérdezni, hogy sima sütőben hogyan süssem meg? Nincs légkeverésesem :( Köszi

menyuska
menyuska Tue, 2011-12-13 00:09

A dupla sütőpapírt úgy kell érteni,hogy két réteget teszek alá? Előre is köszönöm!

lainly
lainly Mon, 2011-10-10 15:14

Szia Glowaholic!

gyönyörűek a macaronjaid! szívből gratulálok! én is szeretnék a beavatottak közé tartozni - akik tudnak macaront készíteni:) Ezért lenne pár kérdésem hozzád:
Ha magam darálom a mandulát hogy tudom szárítani?
A cukor mennyiségét szabad csökkenteni, vagy ettől borulna az egész? Imádom ezt a sütit, de túl édes nekem...
folyékony ételfestékkel is lehet színezni szerinted vagy csak porral?
Előre is köszi!

giuditta25
Szofika / giuditta25 Thu, 2011-08-04 23:27

Most megint idetévedtem,és látom, hogy féléve azt írtam, sosem fogok nekiállni...Hát megtört a jég. Túlvagyok pár adagon, de valahol mindig hiba csúszik a dologba. Hol talpa nincs, hol a teteje reped meg...Valami nem klappol,nem tudok rájönni mi. Lehet, hogy az a baj, hogy nem öregítem a fehérjét?
Üdv: Szofika

modosa
modosa / modosa Thu, 2011-11-24 20:29

Sziasztok! Nem tudom aktuális-e még, de lehet, hogy én tudom a repedés okát. Nálunk mindig akkor fordult elő, amikor nem vártuk meg, hogy a héj megbőrösödjön sütés előtt. Akkor jó, ha kifényesedik, és egyáltalán nem ragad, amikor ujjunkkal megsimogatjuk. Ez a mi szobahőmérsékletünkön minimum 30 perc.
Az alja akkor ragadt le, ha már akkor felszedtük, amikor még nem hűlt ki teljesen. Mi is 150 C-on, nem légkeverésen sütjük, viszont csak 8 percig, utána a nyitott sütőben hagyjuk még 10 percig, és aztán hűtjük ki teljesen. Remélem tudtam segíteni :)
üdv, Anikó

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Fri, 2011-08-05 09:34

Sajnos nem tudom, mi lehet a gond. Én december óta nem tudom megsütni, mert elköltöztem, és az új lakásban egy, a jó öreg Karancsnál legalább 10 évvel modernebb sütő annyira rosszul osztja el a hőt :(
Más sütiket egyenletesen süt a sütőd?
Ha elérte a kívánt hőmérsékletetet, utána nem ingadozik?
A fehérjének azért adj egy esélyt. Sok sikert!
Anett

virag.krisztina
virag.krisztina Tue, 2011-01-04 12:25

Kedves Glowaholic !

Esetleg abban tudnál nekem segíteni, hogy mandulalisztet hol keressek ?

Előre is köszi.

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Wed, 2011-01-05 10:16

Kedves Krisztina!

Úgy tudom, készen kapható Budapesten az Ázsia Bt. üzletében a Fővám téri vásárcsarnokban.
Én stiftelt mandulát szoktam venni, kávédarálóval otthon őrlöm porrá, és rögtön át is szitálom.
Sok sikert :)

menyuska
menyuska Tue, 2011-12-13 00:03

Üdv! A IX.kerületben Ecseri útnál a Diet ABC-ben a mandulaliszt 250 gr-os 995 Ft

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Sat, 2011-01-01 16:04

Már az almás pite macaron is lenyűgözött, de ezek szerint ezt még tudod fokozni. Fantasztikus, összeszedem a bátorságom és ha már kipihente a gyomrom az ünnepi sütiket, akkor nekirugaszkodom. Nem lesz egyszerű, de próba szerencse. Gratulálok. BÚÉK

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-12-30 23:46

Ó köszönet a pontos leírásért, különösen a dupla sütőpapíros előrajzolásos ötletért, micsoda egyszerű dolog, mégsem jutott az eszembe, másféle süteményeknél is alkalmazni fogom! :) Üdv: Elif

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Thu, 2010-12-30 23:24

Szét kell választani a tojást egy-két nappal korábban. A fehérjéket berakod egy befőttes üvegbe, és a konyha leghűvösebb pontján hagyod. Ez segít abban, hogy valamennyit csökkenjen a víztartalma, és jobb állagú tojáshabot kapsz. Ha nem is rakod rá a tetejét, azért érdemes valamivel letakarnod így is.
A sárgájából megfőzheted a krémet már ekkor, hogy később ne kelljen másik tojást felütni.
Sok sikert :)

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Thu, 2010-12-30 10:51

Szia Glowaholic!
Elárulnád nekem, hogy mit értesz azon, hogy a tojásfehérjét 1-2 napig pihentetjük?
Ez nekem nem világos :S
Előre is köszi és Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek!

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Wed, 2010-12-29 22:28

Wilton az ételszínezék neve, a Fény utcai piacnál van egy cukrászkellék bolt,onnan van. Sajnos elég drága (800 Ft 28 g), de amilyen pici kell belőle, kb. 5 évig elég lesz. Én azt tanácsolom, hogy első sütésre próbáljátok ki ételszínezék nélkül, akár lekvárral vagy más krémmel betöltve. A mandulás puszedli masszája ugyanis nagyon érzékeny minden hozzáadott anyagra és nedvességre. Ha alaprecepttel működik, akkor pedig indulhat a kísérletezgetés :)
A dupla sütőpapír tippet én is olvastam, sőt, közé raktam még egy réteg előrajzolt ívet is, így könnyebb a habzsákkal dolgozni.
És tényleg ne féljetek tőle :)

Suslinc
Suslinc Wed, 2010-12-29 22:00

Imádom ezt a zöldet! :-) Nagyon guszta! :-) Kedvet kaptam, de még sosem dolgoztam ételszínezővel. Milyen márkát használsz és hol lehet venni? És miért kell duplán venni a sütőpapírt?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-29 21:33

imádom a képet, az a fehér pöttyös terítő...azt hiszem lassan engem is elkap a macaron-láz. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-12-29 21:09

Szerintem csoda klassz.A színe meg ,pedig nem vagyok zöld szín párti,(kivétel a nyár,természetes zöld színei), tök jó,tetszik!!:-))))Elmentve.Remélem,majd meg is tudom csinálni.:-))Éva-Anyóca

giuditta25
Szofika / giuditta25 Wed, 2010-12-29 19:34

Imádom-imádom-imádom.De tudom,hogy sosem fogok nekiállni,mert a recept alapján itt több olyan pont is van, ahol el lehet vérezni.Gyönyörűek,le a kalappal:)Szofika

mamszi
mamszi / mamszi Wed, 2010-12-29 18:41

húúúúúúúúúúú... annyira gyönyörű a színe! Iszonyat macerásnak tűnik, de sanszos, hogy nem fogok tudni ellenállni...

183
tojásfehérje 3 db
cukor 30 g
porcukor 200 g
mandulaliszt 125 g
ételfesték 2 csepp
lime 2 közepes db
tojássárgája 2 db
porcukor 60 g
vaj 60 g
mentaszirup 1 ek