Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mokkatorta

Mokkatorta
Mokkatorta
95 perc / előkészület: 50 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi családi recepteket és régi receptes könyveket nézegetve akadtam a mokkatortára. Még sosem készítettem, ha emlékezetem nem csal, akkor nem is nagyon ettem még hozzá hasonlót. Pedig igencsak egyszerű torta, de mivel nem vagyok nagy „cukrászdafan”, nem merek kísérletezni a vajas csodákkal. Végül a Magyar háziasszonyok könyvének 1908-as kiadása adta az inspirációt. Nem követtem a receptben leírtakat, inkább főzött krémet választottam, viszont nem ajánlom meglepni vele drága porontyunkat, hiszen tömény kávét tartalmaz! Csak megerősíthetem, minden, ami házi, az remek találmány.

hozzávalók / 12 adag

A tortalaphoz

A krémhez

A locsoláshoz

A díszítéshez

  • 5 dkg csokoládé (tetszés szerint csokidrazsé, szemes kávé, )
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótát elkészíthetjük egy nappal vagy napokkal korábban is. A trükkje nagyon egyszerű, ha kihűlt, csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki. Én is így tettem.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót.
  3. Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan, egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet.
  4. Miután miden alapanyag belekerült, még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel.
  5. Öntsük egy kikent (én kevés olajjal szoktam) és kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd sütését 180 fokos, előmelegített sütőben kezdjük.
  6. Amikor már érezni az illatát, visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 35-40 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját, máskülönben összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük. Tegyük félre hűlni.
  7. Gőz fölött, duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  8. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Ha szép homogén lett, mehet bele a darált és főtt kávé. Ha ízlésünk engedi, minél töményebb, annál finomabb. Aki így gondolja, ne sajnálja a darált részét. Folyadékot már ne tegyünk, mert akkor elvész krémessége. A cukrot is lehet variálni, nem szentírás a mennyiség.
  9. Vágjuk háromba a tortát, majd kezdjük el megtölteni. Minden egyes lapot érdemes enyhén meglocsolni, kávé, rum, cukor, víz keverékével.
  10. Személy szerint nem szeretem, ha a piskóta száraz. A legvégén vonjuk be a külsejét és díszítsük tetszés szerint. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 567
elküldve: 16
receptkönyvben: 569
elkészítve: 6/21
Facebookon megjelent: -

szakács

B.kiskonyham

Mióta szakács: 2010.02.01.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kávétrorta, krémes kávétorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

somitimi
somitimi Tue, 2012-08-28 21:05

Es kesz van! Csak meg nem vaghatom fel :( 24 cm-s format hasznaltam ez a jo meret :) a piskota picit osszeesett pedig nagyon jol indult, dehat eletem elso piskotaja volt! A krembol maradt jocskan igy kihuzom mig a parom hazaer es felvaghatom vegre :) a krembe daralt kave helyett nescafet tettem kicsit tartottam a sima kavetol. Az ize igy is hmmmmm
Koszonom a receptet!

B.kiskonyham
B.kiskonyham / B.kiskonyham Sun, 2012-08-05 21:07

Mindenkinek köszönöm! Zafira sajnos nem tudom megnézni, mert nincs nálam a centi, de hagyományos torta forma (csattos). Szerintem próbáld meg nyolc tojással max magas lesz

zafira80
zafira80 Fri, 2012-08-03 19:47

Szia! :) Meg fogom sütni a tortát, amikor anyukám és a nagynéném (aki cukrász!! :) jönnek hozzánk vendégségbe. Mekkora a tortaformád? Az enyémbe szerintem sok lenne a 8 tojásos piskóta :) Mindenesetre fontolgatok egy "próbasütést" az érkezésük előtt, mert irtóra tetszik a tortád!! :) Z.

Rita1971
TraRita / Rita1971 Thu, 2012-07-26 15:45

Nagyon tetszik ez a recept! Eltettem és kipróbálom én is :)
Köszi a megosztást! Szép napot! :)
Rita

460
tojás 8 db
cukor 8 ek
finomliszt 8 evőkanál
sütőpor 1 késhegynyi
tojássárgája 3 db
tej 6 dl
finomliszt 6 evőkanál
őrölt kávé 3 teáskanál
feketekávé 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 20 dkg
vaj 30 dkg
rum 30 ml
cukor 0.5 teáskanál
feketekávé 1 dl
csokoládé 5 dkg