Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Monkey bread

Monkey bread
Monkey bread
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyasmi, mint az aranygaluska, csak dió helyett fahéj, vanília sodó helyett pedig karamellöntet van rajta. Abszolút addiktív! :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A forgatáshoz

A karamellöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt egy csipet cukorral.
  3. A langyos tejet, olvasztott vajat és tojást is adjuk a liszthez, mehet utána a cukor, majd a felfuttatott élesztő. Jól dolgozzuk össze. Lágy tésztát fogunk kapni, de ne lisztezzük túl, ettől lesz olyan őrjítően puha!
  4. Liszttel megszórva, konyharuhával lefedve kelesszük duplájára.
  5. Ha kész, vajazzuk ki egy 21 centis tortaformát.

A forgatáshoz

  1. A vajat megolvasztjuk. A cukrot kikeverjük a fahéjjal.
  2. A megkelt tésztából diónyi darabokat szaggatunk, kerekre formázzuk, megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a cukros fahéjban.
  3. Telepakoljuk vele a formánkat, majd lefedve, meleg helyen, még egyszer megkelesztjük.
  4. Előmelegített sütőbe dugjuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, takarjuk le. Mielőtt kivesszük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.

A karamellöntethez

  1. A cukrot kis lángon karamellizáljuk. Ha már folyik és karamell színű, levesszük a tűzről, és óvatosan hozzákeverjük a tejszínt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 147
elküldve: 3
receptkönyvben: 281
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fahéjas karamelles aranygaluska, majomkenyér, aranygaluska karamellel és fahéjjal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mermaid25
mermaid25 Sat, 2015-03-21 20:05

Most vettem ki a sütőből, nagyon finom lett :) Imádom a fahéj ízét, de soha nem jutott volna eszembe dió helyett azt tenni az aranygaluskába. Legközelebb annyit módosítok, hogy lefedem a formát, mert a felső réteg picit megpirult. Nagyon puha, lágy, eteti magát, alig bírtam abbahagyni az evést, pedig eredetileg csak egy falatot akartam :) Az öntetet még nem készítettem el. Biztos, hogy még sokszor megsütöm majd! Köszönöm a receptet!

908
finomliszt 650 g
tojás 2 db
tej 3 dl
víz 0.5 dl
élesztő 3 dkg
cukor 2 ek
vaj 75 g
vaj 10 dkg
cukor 10 dkg
fahéj 3 kávéskanál
cukor 15 dkg
habtejszín 150 ml