Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Morvai kalácsok

Morvai kalácsok
Morvai kalácsok
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Ráma sütinaptár egyik receptje. Megtetszett, a hozzávalók is mind megvoltak hozzá, hát elkészítettem. Ilyen szuper kelt tésztával még nem volt dolgom. Majd' kirepült a kelesztőtálból, s olyan könnyű volt vele dolgozni. Nem kell az elején megijedni, hogy ragacsos, csak türelmesen tovább kell dagasztani, míg el nem válik a kéztől és a tál falától.
A szilvalekvár és a túró nagyon jó párosítás, olyan igazi házias ízt ad az egésznek.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A lekenéshez és tetejére

ajánlat

Tetejükre még a sütés előtt lehet 4 ek finomliszt, 6 dkg margarin és 3 ek kristálycukor keverékéből álló morzsát szórni, de én ezt már soknak találtam rá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához langyosítsuk meg a tejet, 1,5 dl- t vegyünk ki belőle, ebbe keverjünk kevés cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt.
  2. A maradék tej kivételével keverjük a felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóhoz, és kezdjünk el tésztát gyúrni. Folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet, majd a tojássárgákat is. Először egy ragacsos massza lesz az egész, de addig kell gyúrni, míg össze nem áll a puha, de rugalmas tészta, ami már nem tapad az edény falához.
  3. Kelesszük duplájára a tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 60x45 cm-es téglalappá, vágjuk 30 részre.
  4. A túrót villával törjük össze, ízesítsük a cukorral, citromhéjjal, morzsoljuk vagy kanalazzuk egyenletesen a tésztára. 
  5. A négyzetek négy sarkát hajtsuk a töltelékre, majd hajtogatott felével lefelé fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól lehetőleg távól.
  6. Tetejüket kenjük le olvasztott margarinnal, majd ha minddel megvagyunk, közepükbe nyomjunk kis mélyedést az ujjunkkal, ebbe kanalazzunk egy-egy kiskanálnyi szilvalekvárt.
  7. Előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 032
elküldve: 1
receptkönyvben: 155
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

túrós-szilvalekváros kalács, túróval töltött kalács, szilvalekváros kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1703
tej 6 dl
élesztő 4 dkg
cukor 8 dkg
margarin 12 dkg
finomliszt 50 dkg
rétesliszt 50 dkg
0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
tehéntúró 50 dkg
cukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
margarin 2 ek
szilvalekvár 40 dkg