Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Morzsás szilvás gombóc

Morzsás szilvás gombóc
Morzsás szilvás gombóc
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept az édesanyáméhoz hasonló. Én az állagára emlékszem, és persze az ízére. Nem szokta mérni hozzá az anyagokat, egyszerűen csak érzéssel állította össze a tésztát, mégis tökéletes volt. Én meg mértem, de nem volt az igazi, viszont a családomnak meg ízlett. Talán Ők is úgy vannak, hogy bármit is főzök, az anyué a legjobb? Én meg csak emlékezem!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel tojás nélkül készül, ezért a liszt mennyisége fontos. Egy kezdőnek nem biztos, hogy úgy fog sikerülni, mint olyannak, aki már 100 x elkészítette. Saját magunknak kell legtöbbször rájönni, hogy milyen állaga legyen egy ilyen tésztának, ehhez pedig ki kell próbálnunk. Én a nudlival szoktam tesztelni a tészta állagát. Kevés nudlit kifőzök a vízben, és így meg tudom állapítani, hogy kell-e még bele liszt, vagy folytathatom a főzést anélkül. Sokszor a krumplitól függ, hogy mennyi lisztet kell hozzá adni, mert ha vizes a krumpli, akkor több kell hozzá. Ezért nincs tökéletes recept a gombócra. Érezni vagy tapasztalni kell, hogy milyennek kell lennie a tésztánknak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este héjában megfőzzük a burgonyát.
  2. Másnap megpucoljuk, és lereszeljük.
  3. Hozzáadjuk a kimért lisztet, pici sót, és összegyúrjuk.
  4. Meglisztezett deszkán 1/2 cm -re kinyújtuk, kockára vágjuk.
  5. Mindegyik kockába teszünk fél szilvát, pici cukrot, fahéjat szórunk rá, és a négy sarkát összenyomjuk, óvatosan gombóccá formáljuk.
  6. Bő, lobogó vízben megfőzzük. Amikor feljönnek a gombócok még 1-2 percig főzzük.
  7. Szűrjük le és kevés zsírt tegyünk rá, az elolvad, és rázzuk össze a gombócokat, hogy ne tapadjanak össze.
  8. Kevés zsíron pirítsuk meg a prézlit, pici vizet öntve alá, de nem egyszerre, állandóan kevergetve, hogy a morzsa puha legyen, de nem csomós. Szórjuk a morzsát a gombócokra, rázzuk össze.
  9. Porcukrot csak tálalásnál szórjuk rá.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 9 483
elküldve: 2
receptkönyvben: 43
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, krumpligombóc szilvatöltelékkel, szilvatöltelékes gombóc

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2014-01-14 13:23

Egy recept mindíg csak útmutató. Én mérem a gombóchoz az anyagokat szigorúan,de más ételeknél már annyira nem. A krumplinál még egy recept sem pontos, függ a krumplitól, ahogy írtad.

gyorgymiklosne
gyorgymiklosne Tue, 2014-01-14 00:54

Ezt a marhaságot! Méghogy 840 gramm krumpli, hát lehet hogy azért nem sikerül, mert sztem érzék is kell a főzéshez! Most te tényleg leméred? és mi van akkor, ha 10-15 g-vel több v kevesebb? Viszont a krumpli fajtája fontos jó, ha szétfővős (ella) és a liszt is attól függ mennyit vesz fel a krumpli. És jobb frissen megfőzni, pucolni, és még melegen összetörni, nem reszelni, mert egyneműbb lesz a tészta. De várni kell kicsit, hogy hűljön a krumpli h minél kevesebbet vegyen fel, így lágyabb marad a tészta.

393
burgonya 840 g
rétesliszt 200 g
1 kávéskanál
szilva 0.5 közepes db
fahéj 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 0.5 bögre
víz 1 l
porcukor 3 ek
sertészsír 0.5 ek