Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Morzsatetős rebarbarapite

Morzsatetős rebarbarapite
Morzsatetős rebarbarapite
85 perc / előkészület: 30 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nézettségi statisztikákat szemlélve nagy sajnálattal állapítottam meg, hogy otthon a rebarbara kultusza elenyésző. Szomorú vagyok emiatt, pedig ott is lehetne nagy mennyiségben termeszteni, olcsó növény, és nagyon finom. Én azért lelkesen használom az angol tavasz gyümölcsét, s remélem, legalább néhány ember kipróbálja ezeket a finomságokat. Ma érkezik édesanyám látogatóba, az ő tiszteletére is készült ez a pite a BBC GoodFood oldaláról.

hozzávalók / 12 adag

A vajas tésztához

A töltelékhez

A morzsatetőhöz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztaalaphoz a sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a felkockázott vajat és zsírt, míg egységes morzsás állagot nem kapunk.
  2. Ekkor kézzel hozzákeverjük a cukrot és a tojássárgáját is, majd annyi vízzel, amennyi szükséges (óvatosan, apránként adagoljuk, 2-3 ek kell), összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Egy kivajazott formát kibélelünk a kinyújtott vajas tésztával (mivel elég nehéz nyújtani, én több darabban nyomkodtam bele), majd 20 percig vaksütéssel elősütjük azt (180 fok). Ehhez a villával megszurkált tésztára sütőpapírt terítünk, melyet rizzsel, lencsével, babbal vagy más hasonló, száraz magfélével leszorítunk.
  4. Míg sül a tészta, a rebarbarát fél centis szeletekre vágjuk, és feltesszük melegedni 50 g cukorral. Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen eltűnik.
  5. A tojást és a (tésztából maradt) fehérjét a másik 50 g cukorral, a vaníliaaromával, a liszttel és a tejszínnel, valamint a rebarbara kiengedett, cukros levével elkeverjük.
  6. Mikor a tészta kész, beleszórjuk a rebarbarát, majd ráöntjük az öntetet. Ha kapcsos formát használunk, mindenképp helyezzük alufóliával bélelt tepsire, de a nem kapcsosat is érdemes, mert a kifolyt, odaégett levet a sütőből kitakarítani rémálom lehet.
  7. 200 fokra állított sütőben 20 percig sütjük a pitét, majd a hozzávalók elkeverésével kapott morzsát a tetejére szórjuk. További 15 percig sütjük, míg a morzsa szép aranyszínű lesz, a töltelék pedig majdnem szilárd.

  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 30 819
elküldve: 14
receptkönyvben: 466
elkészítve: 32/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
nehézség: közepes
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rebarbara-crumble, morzsás-tejszínes rebarbarasüti, morzsás gyümölcsös pite, rebarbarás-morzsás pite, angol rebarbarás pite vaníliával

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Melinda225
Melinda225 Mon, 2015-05-18 11:54

Sziasztok! Én is elkészítettem a sütit, a recept TÖKÉLETES, a süti MENNYEI:) Köszönöm szépen!

vilola
vilola Thu, 2014-05-15 16:41

Többször is elkészítettem, nagyon finom. Mindenki elkérte a receptjét, aki csak megkóstolta.
A tetején a morzsa nekem sem sikerült ilyen szép egyenletesre, de valószínűleg kisebb szemű zabpehellyel szebb eredményt lehet elérni.

Jakusz
Jakusz Sat, 2013-10-12 16:36

Hello, 'majd a hozzavalok elkeveresevel kapott morzsat a tetejere szorjuk' : pontosan melyik hozzavalokbol lesz a morzsa? Koszi! Most vagtam frissen a kertbol a rebarbarat... a hozzaszolasokbol latom hogy otthon ilyen nehez beszerezni?? Nagy kar!

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2013-10-12 18:57

A hozzávalók között szerepel egy ilyen pont, hogy "A morzsatetőhöz" - ott találod ennek a hozzávalóit (cukor, zabpehely, vaj, gyömbér).

Lamilla
Lamilla / Lamilla Fri, 2013-07-12 13:48

Valamit elronthattam a pitetésztánál mert nekem nagyon masszív lett, ízre jó egyébként csak nehéz szeletelni. Azt nem értem hogy nekem a tetején sokkal kevesebb lett a morzsa, igaz nem is tudtam elsimítani ilyen szépen, csak rátettem kis adagokban, így elég foghíjasan nézett ki. Van ennek valami technikája? Egyébiránt szerintem finom sütemény, bár bevallom nagyon vaciláltam, mert nekem a tejszín és a rebarbara nem jött össze fejben, de nagyon kellemesen csalódtam :-) Csak azért nem mondom hogy sokszor meg fogom csinálni, mert olyan borzasztó rövid a rebarbaraszezon...:-(

greenpearl
greenpearl / greenpearl Mon, 2013-06-10 08:42

Nagyon finom volt, és nem is nehéz, köszönöm a receptet! Azt hittem térdig fogok állni a kenceficés edényekben mire kész lesz, de egyáltalán nem így történt, jó kis recept!

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Fri, 2012-06-22 15:32

Köszönöm ezt a receptet! Első randim volt a rebarbarával, de úgy érzem tartós kapcsolat fog kialakulni közöttünk. Isteni lett a pite, így a kánikulában izzasztó volt a sütögetés, de abszolút megérte! Én a hőségre való tekintettel, még melegen vaníliafagyival tálaltam! Mennyei!

polki
MoncsikaAnyuci / polki Mon, 2012-06-11 20:39

Közbe meg is csináltam és nagyon finom lett, pláne még langyosan mikor még lágy a krém hmmmmmmmm, isteni!!
Már régóta szemezgettem a rebarbarával és most végre sikerült beszereznem és a Te receptedet néztem ki, hogy kipróbálom elsőre.
De nem csalódtam sőt:)))

Batida
Batida / Batida Sun, 2012-05-13 14:56

Kedves Durcs, a kilencvenes évek elején ettem utoljára rebarbarás sütit, amikor még Kölnben éltem. Most a kolléganőm hozott a kertjéből, és mindenképp pitét akartam belőle, mert arra emlékeztem, hogy azt szerettem. A Te receptedet választottam , és most hálát rebegek a sorsnak, mert ez valami MENNYEI lett!!! :-)))) Az egész családom dicséri és "elsőbálosként" is szívesen vesznek mindenféle további rebarbarás próbálkozást.
Te nem írtad a receptben, így valószínű hogy nem is kellene, de én úgy emlékeztem, hogy le kell hántani vékonyan a külső héját, ezért nem mertem kihagyni. Igazából nem kellene?
Én is kapcsos formában sütöttem, a tésztának hagytam peremet is, és így semmi se folyt ki sehova, szóval abszolút belevaló ez a sütemény!!! :-D KÖSZÖNJÜK!!!

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2012-05-13 18:04

Örülök, hogy ízlett! :) A héját tényleg le kell hámozni, javítom a receptet, köszi!
Minden jót! Durcs

simantimi
simantimi Fri, 2012-04-06 14:34

Köszönjük Neked, ez isteni lett. Első próbálkozás volt a rebarbarával, s most mindenki követeli a következő adagot. :)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2011-07-13 16:04

Szia Strawberry, köszönjük szépen, hogy jelezted a lopásokat! Már felvettük a kapcsolatot az oldal üzemeltetőivel, leszedik a recepteket. Ha máskor felfedezel lopásokat, nyugodtan írj nekünk az info@nosalty.hu-ra és mi eljárunk az ügyben, ahogy eddig is! Köszönjük!

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-07-13 17:01

Jé, tényleg, most látom, hogy a torták között ott egy csomó, csak a sajátjaim közül még a rusztikus ír rebarbara, meg a berlini túró... De köszi a segítséget!

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-07-13 14:50

Köszi, Juci! Hát, ez van... Múltkor valamit szervezkedtetek, abból végül lett valami?

martimami
martimami Wed, 2011-05-18 17:36

Kedves Durcsó!

egy kis változtatással ismét megsütöttem a sütit.Fele lisztet graham lisztre cseréltem, azokívül keményítő helyett pudingport használtam. Ja és pitesütőben sütöttem, így nem folyt ki semmi.és természetesen már nincs belőle. Mégegyszer köszi: Mártimami

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2011-04-30 17:44

Nagyon izgi, én is remélem! Irigylem azokat, akik enni fognak belőle :)

martimami
martimami Sat, 2011-04-30 20:54

Igen jól sikerült, kb 2szeletnyi van még belőle. Sajnálom, hogy eddig mellőztem a "rebarbit" pedig van a kertünkben egy jó nagy bokor.

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2011-04-30 21:14

Örülök, hogy ízlett! Sok finom rebarbarás recept van itt az oldalon is, kár lenne azt a bokrot veszni hagyni - ó, ha nekem is lehetne egy! :)

kireder
Mézes / kireder Fri, 2011-04-22 16:07

Kedves Durcsó!

Az 5. pont szerint, tehát nem kell felverni tejszínt/tojásfehérjét, csak szimplán összekeverem?
És ez a folyékony krém majd "összeáll" a sülés közben?
Köszi,
Réka

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2011-04-22 17:27

Kedves Réka, igen, csak össze kell keverni. Nem habszerű lesz sütés után, hanem csak így megsül. Sok sikert! Durcs

kireder
Mézes / kireder Fri, 2011-04-22 17:30

Köszi szépen a gyorsaságot, ez "életmentő" volt! :)
Első találkozás lesz a rebarbarával...

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2011-04-23 00:58

Szuper választás! Ez tényleg olyan, hogy nem lehet abbahagyni. Nekem eszméletlen finom volt. Remélem, neked is az lesz! :)

manofej
manofej Sun, 2010-05-30 23:10

hú hát ez isteni lett, köszi a receptet! zabpehely híján győri zabfalatok kekszet törtem össze egy kis mandulával, hát nem rontotta el :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-05-13 14:33

Mivel 2 hétre elutazunk, így ki kellett selejteznem a hütöt. A maradék 4 tojást viszont reggelire véletlenül megettük a vaj meg még korábban elfogyott. Amikor már becukrozva állt a rebarbara, jöttem rá, hogy nme tudom megcsinálni a tésztát és a krémet. Nem volt tejszínem se...Nyerítettem magamon egy jót, aztán összeraktam egy kelt tészta alapot tojás nékül, beletuszkoltam egy tepsibe, csináltam neki peremet, elösütöttem, a krémhez föztem házi pudingot tejjel kemýnítövel, vanília aromával, toltam bele egy lehelletnyi tejfölt, bele a rebarbara, meg a gyömbér, zutty a tepsibe.
Nagyon állat lett. :-p
Viszont a morzsatetö nagyon tetszik, úgyhogy ha hazajövünk, újra nekifogok. Mindenesetre nagyon finom. Ebben biztos vagyok. Az én tákolmányom is tuti lett, úgyhogy ezután semmi kétség. :-)
Puszi!
Eszter

viperetta
viperetta Thu, 2010-05-13 11:38

Van piacon sok helyen.és aki falun lakik,az is talál helyi forrást,csak beszédbe kell elegyedni a nénikkel a boltban.

Sunyi
Sunyi / Sunyi Thu, 2010-05-13 07:42

Én imádom a rebarbarát, csak nálunk a telken meg picik így sajnos várnom kell még míg megnőnek. Piacon még nem volt szerencsém hozzá.

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Thu, 2010-05-13 09:58

Tudtok valamilyen jó beszerzési forrást rebarbarára? Hiába keresem zöldségeseknél és hipermarketekben, sehol sem találom. Pedig én is nagyon tudnám értékelni!

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-05-13 10:36

Hát ez az, hogy alig lehet valahol kapni :( Sajnos én is ahány alkalommal otthon ettem, mindig ismerősöktől kaptuk, akiknek nőtt a kertjében. De azért légy szemfüles, hátha árul valaki piacon..

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-13 11:27

Nálunk Monoron a piacon pont most láttam szombaton. Én is csodálkoztam mert talán még sosem láttam ilyet árulni senkit. Anno gyerekkoromban / de régen volt és , de szép is volt / sokat ettünk ilyet nyersen Üdv Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-05-12 23:59

Èn növelem a nézettségi statisztikát, söt, még a receptkönyvbe kerültek számát is. :-)
Èljen a rebarbara! Egy kiló figyel a hütöben... :-p

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Wed, 2012-03-21 08:48

Szia, egy kis segítséget kérnék Tőled, aki tapasztalt szakács. Hol lehet rebarbarát kapni és mikor van a szezonja? Én egy elég jó, kis zöldségeshez járok itt, Dunakeszin, de sajnos még sosem láttam, pedig szívesen kipróbálnék néhány rebarbarás receptet.
Köszi előre is, Andi

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-05-13 00:04

Éljen éljen! :) Nem magamat fényezem, de ez a süti abbahagyhatatlan. Ajánlom, zabáld magad hülyére vele! ;)

342
finomliszt 225 g
1 csipet
vaj 50 g
mangalica zsír 50 g
cukor 25 g
tojássárgája 1 db
víz 2 evőkanál
vaj 1 ek
rebarbara 350 g
cukor 100 g
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
vaníliaaroma 1 teáskanál
kukoricaliszt 1 evőkanál
habtejszín 3 dl
vaj 50 g
barna cukor 50 g
zabpehely 50 g
gyömbér 0.5 tk