Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mozart-kuglóf

Mozart-kuglóf
Mozart-kuglóf
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először készítettem ezt a régi, osztrák receptet, ám a siker akkora lett a gőzölgő, illatos sütemény után, hogy rögtön még egy adagot készítenem kellett belőle. Egyszerű, de annál mutatósabb, mely remek társ a hideg őszi-téli estéken...

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként is a mazsolákat kiválogatjuk és rummal beáztatjuk. Majd kikenjük vajjal és kilisztezzük a formát.
  2. A vajat szobahőmérsékletűre olvasztjuk, majd a szitált porcukorral, a citrom reszelt héjával a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval habosra keverjük. Keverés közben a tojássárgáját fokozatosan adagoljuk hozzá, majd újra habosra keverjük.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Ha ezzel készen vagyunk, finoman belekeverjük a vajkrémbe, majd hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet is. Ezután jöhetnek bele az apróra vágott csokoládédarabok és a rumos mazsola - ám ha valaki nem szereti a mazsolát helyettesítheti kedve szerint bármi egyébbel, így pl.: apróra vágott dióval, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel.
  4. A nyers tésztát a formába töltjük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben 160-170°-n kb 50-60 percig sütjük. (Nekem 30 perc után már száraz maradt a húspálcikám, amellyel a tésztát vizsgáltam, vajon megsült-e már!)
  5. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd kilisztezett deszkára borítva, konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután felforrósított baracklekvárral öntjük le, majd ízlés szerint dióval, mazsolával, mogyoróval díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 415
elküldve: 2
receptkönyvben: 56
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Apetit

Mióta szakács: 2014.11.01.
9 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: osztrák
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rumos-lekváros kuglóf, csokis kuglóf sárgabarackekvárral, ízes osztrák kuglóf

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarai eva
sarai eva Mon, 2014-12-01 13:59

Szia Apetit!

Hétvégén megsütöttem a kuglófodat.Nagyon finom lett, az arányok is jók.
Annyit változtattam rajta, hogy csokimázzal leöntöttem és a tésztába tettem apróra vágott diót.
Többször megfogom sütni, mert nagyon finom!
Üdvözöllek:Éva

Apetit
Apetit / Apetit Sun, 2014-12-07 16:52

Kedves Éva!

Igen, a tésztába én is tettem apró diódarabokat, ugyanis nálunk sem mindenki kedveli a mazsolát. Örülök, hogy kipróbáltad a receptemet, de még inkább, hogy neked is bevált, hogy a te tetszésedet is elnyerte.
Jó étvágyat a következő adaghoz is,
Apetit :)

499
vaj 16 dkg
porcukor 8 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
tojás 7 db
cukor 9 dkg
finomliszt 19 dkg
sütőpor 1 késhegynyi
rum 1.3 dl
csokoládé 7 dkg
sárgabaracklekvár 10 dkg