Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mozart torta Szöszi konyhájából

Mozart torta Szöszi konyhájából
Mozart torta Szöszi konyhájából
235 perc / előkészület: 180 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Születésnapokra mindig más tortát készítek. Így lett ez a Mozart torta a fiam születésnapi tortája. 

hozzávalók / 12 adag

Piskóta sütés

Krém készítése

További hozzávalók

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta sütés (2x)

  1. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük az egészet.
  2. Utána elkeverjük a tejet, olajat, tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet. Óvatosan elkeverjük úgy, hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer, majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig kavarjuk, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.
  3. Teszünk a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarjuk benne, azaz fellazítjuk a sárga masszát, majd beletesszük az összes habot, és simára keverjük.
  4. Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.
  5. 175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is. Utána a hozzávalókból még egy piskótalapot sütünk.

Krém készítése

  1. A krémhez az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, vaníliakivonattal, liszttel, mandulaaromával, felöntjük a tejjel, és gőz fölött állandó keveréssel besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A puha vajat habosra keverjük 2 evőkanál porcukorral, és beledolgozzuk a főzött krémet.
  3. A torta oldalának kenésére tegyünk félre a krémből!!

További hozzávalók

  1. A további hozzávalók az összeállításnál kerülnek felhasználásra.

Összeállítás

  1. Az egyik lapot kettévágjuk. A sütőpapírral körbebélelt (oldala) kapcsos tortasütőbe helyezzük a kettévágott lap egyikét, és megkenjük lekvárral.
  2. Ráhelyezzük a másik "fél" lapot. Megkenjük a mandulás krém felével.
  3. A marcipánmasszát torta nagyságúra nyújtjuk, és a krémre tesszük. Erre kerül a nutella krém. Ekkor egy kis időre (10-15 percre) tegyük fagyasztóba.
  4. Rásimítjuk a mandulás krém másik felét, és befedjük tortalappal. Hűtőbe tesszük 3 órára. Az idő leteltével kivesszük, eltávolítjuk a tortasütő oldalát és a sütőpapírt. A félretett krémmel bevonjuk a torta oldalát.
  5. A tejszínhabot felverjük, 1 csomag habfixálót teszünk hozzá, és felét a torta tetejére simítjuk. Másik felét habzsákból krémrózsákat nyomunk rá körben.
  6. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, egy pici lyukú zacskóból díszeket rajzolunk egy darab sütőpapírra, és hagyjuk szilárdulni. A torta oldalához olyan hosszú sütőpapír csíkot vágunk, ami körbeéri és a torta magasságával megegyezik!!! Erre a csíkra csorgatjuk rá a csokoládét. Nem várjuk meg, míg teljesen megszilárdul, csak hogy már ne folyjon. Ekkor a torta oldalára simítjuk, és óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 21 573
elküldve: 6
receptkönyvben: 48
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szöszi konyhája

Mióta szakács: 2013.08.12.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokis-marcipános torta, csokoládétorta marcipánnal, mozartos csokitorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

atbano
atbano Sat, 2016-08-20 09:32

Kedves Szöszi!

A lap készítésekor nem világos, hogy a cukrot most a fehérjéhez keverjük-e vagy a sárgájához, mert mindkét résznél szerepel.
Azonkívül a habfixáló nem szerepel a felsoroltak közt.
Remélem sikerül a torta, majd megírom.
Szép napot!

friman melinda
Szöszi konyhája / friman melinda Sat, 2016-08-20 22:52

Kedves Atbano!
A fehérjébe 2 evőkanálnyit tettem a többit a tojás sárgájával kevertem ki.
A habfixáló opcionális. Más krémek esetében szoktam használni, de ha nincs a felsoroltak között akkor elhagyható. :)
Remélem sikerült elkészíteni a tortát ennek ellenére is.
Várom visszajelzésedet.

P.Eva
P.Eva Fri, 2016-07-22 08:16

Kedves Szöszi, Mekkora méretű tortaformára van szükség? Lehet, hogy csak figyelmetlen vagyok, de nem látom.
Köszönöm

989
tojás 4 db
cukor 28 dkg
finomliszt 35 dkg
sütőpor 2 csomag
cukrozatlan kakaópor 2 ek
napraforgó olaj 150 ml
tej 150 ml
cukor 20 dkg
finomliszt 4 evőkanál
tojás 6 db
vaj 20 dkg
tej 3 dl
vanília kivonat 1 kávéskanál
mandulaaroma 30 ml
marcipán 20 dkg
nutella 45 dkg
növényi tejszín 1 dl
csokoládé 15 dkg
eperlekvár 6 ek