Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muffin rózsa kelt tésztából

Muffin rózsa kelt tésztából
Muffin rózsa kelt tésztából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem baj, ha egy kicsit a vajas cukor karamellizálódik rajta, így finom ropogós lesz.
Teához, kakaóhoz, kávéhoz ajánlom.
Én szilikonos kapszlikba raktam, és úgy helyeztem a muffin sütő formába, így könnyű kiszedni és nem ég meg.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk porcukrot és 1 tk lisztet. Langyos helyen felfuttatjuk (15-20 perc).
  2. A tojást a maradék fél dl tejjel, a cukorral és csipet sóval felverjük, a vajat a liszttel elmorzsoljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tojásos tejet és a felfuttatott élesztőt, jól összegyúrjuk. Kezdetben ragacsos, de rövid idő után elválik az edénytől, ha még ragad a kezünkhöz, tenyerünket egyszer-kétszer lisztbe mártjuk, és tovább gyúrjuk a tésztát, amíg elválik a kezünktől is. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt, 3 mm vékonyra nyújtjuk, kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval köröket szúrunk ki, ebből formázzuk a rózsát (5-7 szirom). Az első szirmot felcsavarjuk, a többit mindig eltolódva helyezzük a másikra, így alakítjuk ki a rózsát, kiolajozott muffin sütőbe rakjuk.
  4. Felvert tojással megkenjük. Újra kelesztjük, amíg a szirmok megduzzadnak, a vajat a porcukorral felolvasztjuk, és egy kanállal a szirmok közé öntögetjük.
  5. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után sütőpapírral letakarjuk, hogy a cukor ne égjen meg rajta, és a hőfokot is csökkentjük.Tálaláskor még megszórhatjuk vaníliás porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 992
elküldve: 9
receptkönyvben: 319
elkészítve: 6/18
Facebookon megjelent: 1

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Kelt rózsa, vajas rózsa, rózsaszirom muffin formában sütve

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kerha
kerha Wed, 2014-04-02 01:14

Nagyon tetszik a recept, de egy kis segítségre lenne szükségem. Átmenetileg nem fogyaszthatok tejtermékeket, így nem tudom, hogy hogyan tudnám ezt a receptet kipróbálni. A tej helyett vízben futtatom fel az élesztőt, a vaj helyett valamilyen margarint rakok a tésztába, de mivel kenjem meg a tetejét? Mert ott jobban kiabál a margarin íze, mint a tésztában. Vagy a Liga jó lenne erre a célra?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2014-04-02 09:38

Nincs nagy tapasztalatom a tejmentes dolgokban. A Ligát nem ismerem, de mindenképpen valamelyik margarinnal kellene próbálkozzál. Végül is beleolvad a margarin, szerintem megér egy próbát.

kerha
kerha Wed, 2014-04-02 23:35

Köszönöm a válaszod. Az a baj, hogy nekem sincs tapasztalatom ezen a téren, és mivel ez a helyzet csak átmeneti, (amíg a kisbabám anyatejet is kap) se kedvem, se energiám beleásni magam ebbe a témába, csak megpróbálom túlélni ezt az időszakot. De annyira guszta ez a recept, hogy egyszerűen muszáj kipróbálnom. Majd beszámolok róla, hogy hogyan sikerült.

Mazsola26
Mazsola26 Sat, 2013-01-26 10:35

Gyönyörűen néz ki! Azt hiszem ma kipróbálom, bár az én kézügyességem... De majd a lányom segít benne! Köszönöm! Szép hétvégét!! Üdv.: Móni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-01-26 11:48

Kedves Móni!
Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Olvasd el amit a lap alján Vass Évának írtam, talán az még segíthet. Üdvözlettel: Piroska

Mazsola26
Mazsola26 Sun, 2013-01-27 12:49

Megcsináltam!!!! Nagyon FINOM! Ma sütöm már a második adagot!!!! Szép napot! Móni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-01-27 18:05

Nagyon örülök, hogy meg vagy elégedve vele és köszönöm, hogy visszajeleztél. Szép estét. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-26 08:33

Piroska! Ezek a kis illatos rózsáid csodagyönyörűek! Csak gratulálni tudok hozzájuk! Megkóstolnám: Fahéj :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-01-26 08:38

Köszönöm kedves Fahéj. A távolság miatt a kóstolás csak úgy lehetséges, ha elkészíted. Szép hétvégét kívánok. Piroska

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 03:30

Hogy ezek milyen csodaszépek!!! Mentettem, köszi Piroska! Nem is olyan bonyolult, mint amilyennek gondoltam, ügyes recept!!!
Kezdjed má el a kováááááászt Piroskaaaaaaa!! ( Ez itt könyörgés akar lenni :) Ha nem tetszik, abbahagyod...Te biztos olyan jó kis recepteket is kitalálnál nekünk! Aki Erdélyi sushi receptet kitalál és gyönyörűen elkészíti.....jó lenne, igazán :)
Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-01-26 08:34

Köszönöm szépen Torma, valóban nem bonyolult, élvezet formálni a rózsát. Ma lesz a napja amikor elkezdem a kovászt és ezt neked köszönhetem. A fejleményekről beszámolok majd. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 11:41

Juj de jóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!!
Én úgy szeretem a kis kovászaimat! tegnap reggel kivettem a "Janit" a hűtőből, hagytam felmelegedni, aztán megetettem. Hát nem telt bele fél óra, és a kis ördög "lehányta" a szép kis előkéjét ( a papír címke az üvegen a nevével). Ilyen gyorsan felfut! Tartok is alatta egy kis tálat, mert már csinált ilyet!
sütöttem is megint egy mákos-köményeset, húzogatós-hajtogatós módszerrel ( az élesztő nélküli kovászos kenyér receptem), most csak sütőlapon, így nem lett vastag ropogós a kérge, de most ilyet akartam. Fincsi lett; csak ettük, nem tudtuk abbahagyni.
Várom a többiek kovászos kenyerét, mert ahány, annyiféle forma és íz. Nézd meg az Ágiét, durum lisztes, gyönyörű!
Bocs hogy ennyit locsogok, de olyan jó, hogy növekszik a "kovászos tábor"!
Puszi, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-01-26 11:55

Láttam az Ági kenyerét, nagyon szép, írtam is neki, hogy követem a te "kovászos fejleményeidet."Remélem közelebbről az eredményekről is beszámolhatok Puszi Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-01-25 20:37

Kedves Piroska
igazán nagyon guszták, és finomak lehetnek. Szívesen örökbe fogadnám az összeset:) Szép hetvégét, Gabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-01-25 21:00

Kedves Gabi!
Köszönöm szépen, én nagyon szívesen adnám, ha lehetne. Kívánok én is szép hétvégét. Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-01-25 21:09

áhhhhhhhh....., reménykedtem, hogy a "postafordultával" a címemet kérdezed, hova is küldhetnéd:)))) Így viszont elmentem a receptet:) Akkor viszont van 1 kérdésem Piroska, nekem teflonosom van, nem szilikonos. Ha alaposan kikenem vajjal, könnyen kiszedem? Mi a véleményed? Papírízékbe nem akarom rakni....

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 03:38

Bocs gyerekek, de beleolvastam ebbe a nyitott levelezésbe; hát jó a humorotok!!! Jót nevettem! Te Gabi mindenkiből kiugrasztod a bohóckodást!!! NAGYON jót tesz testnek, léleknek! csak jelzem, hogy Csukával ( Veronika) is lehet hülyéskedni, könnyen veszi a lapot! T:)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-26 13:58

Nyugodtan olvassál csak...:) Én is olvasgatom, Janit + a Bözsit és lassan az egész famíliát. Irigykedem, mert az én sütőm valamiért nem alkalmas a kenyérsütésre:((( Így csak a szemem legeltetem a képeiteken és ábrándozok:) Ma reggel vásárolni volt a férjem. 2 db. mangót letett az asztalra sokat sejtetően. Gondolkodom mit is akarhat???? :DDDDDDDD Puszi, Gabi

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 14:26

Megőrjítesz! Röhögőgörcsöt kaptam, pont elalvás előtt! Kellett nekem NS nézegetés! Halálos a humorod, nagyon bírom :)
Ui: lassan olyan kovász-hadsereg lesz itt, hogy kifutunk a nevekből!!!!
Jó mangózást! T :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-01-25 21:32

Nem próbáltam úgy, de gondolom, hogy ha jól kikened működni fog. Elkérhetem a címedet, de olyan messzire vagyunk, hogy amire odaér múmia lesz belőle. P

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-01-25 23:32

a hervadt rózsákat én sem szeretem...:) kipróbálom, lesz ami lesz. Majd visszajelzek, hogy sikerült e. Köszi, szió:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-01-25 18:53

Gyönyörű ez a sütemény és biztosan nagyon finom. Nagy kedvem kerekedett hozzá. El is készítem a hétvégén reggelire. Köszönöm a receptet. Üdv: Évi néni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-01-25 19:36

Köszönöm szépen kedves Éva. Legutóbb úgy készítettem, hogy csak a középső szirmot vágtam kerekre , a többinél fél köröket szaggattam, ugyanilyen szépek lettek, de így pontosan 12 db lett, amennyi belefér egyszerre a muffin sütőbe. Jó sütögetést kívánok. Üdv. Piroska

717
finomliszt 35 dkg
vaj 6 dkg
tej 1.5 dl
élesztő 2 dkg
porcukor 5 dkg
tojás 1 db
1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
vaj 7 dkg
porcukor 4 dkg
tojás 1 db