Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muhallebi Oli(e)va konyhájából

Muhallebi Oli(e)va konyhájából
Muhallebi Oli(e)va konyhájából
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kislányom egyik kedvenc nyári nyalánksága. Az édesség arab-libanoni eredetű. Nálunk nagyon népszerűek a keleti, arab-török édességek. A sziget fekvése miatt nagy hatással vannak a görög konyhára az "anatóliai" ízek. Gyors elkészítése miatt nekem is egyik kedvencem, csak a krémet kell néhány perc alatt megfőzni, aztán kész is.

hozzávalók / 6 adag

  • 1/2 cs babapiskóta
  • 1 l tej (teljes zsírtartalmú)
  • 5 csapott ek cukor
  • 5 púpos ek kukoricaliszt (corn flour) vagy rizsliszt
  • 1 ek virágvíz vagy rózsavíz
  • a tetejére egy maréknyi darabolt sótlan, natúr pisztácia

a sziruphoz :

  • 2 csésze cukor
  • 1 csésze víz
  • 2 ek virág- vagy rózsavíz

ajánlat

Kis poharakba, tálkákba is eloszthatjuk, esetleg babapiskóta nélkül is készíthető, pudingként. Az eredeti verzió babapiskóta nélkül van, külön tálalt, mentalevelekkel megszórt gyümölcsszeletekkel is fogyasztják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először készítsük el a szirupot, a cukrot a vízzel forralgassuk 5-10 percig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a virágvizet, kissé hűtsük ki.
  2. Egy nagyobb jénai aljára fektessük a babapiskótát, majd a szirupból kis kanállal locsolgassunk mindegyikre, hogy kissé átáztassa, de nem szabad szétáztatni.
  3. Egy lábosban elkezdünk melegíteni 8 dl tejet, a másik 2 deci hideg (!) tejben pedig feloldjuk a kukoricalisztet. A hideg tejben nem csomósodik meg a kukoricaliszt, ha feloldódott, hozzákeverjük a cukorral együtt a melegedő tejhez.
  4. Állandó keverés mellett besűrűsítjük, ha kész, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a virágvizet.
  5. Nagykanállal rámerjük a babapiskótára, kissé kihűtjük, rászórjuk a pisztáciát, és mehet a hűtőbe.
  6. A szirup maradéka is mehet a hűtőbe, tálaláskor minden szeletet meglocsolhatunk egy kanálnyival (már aki édesszájú).
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 578
elküldve: 3
receptkönyvben: 98
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Mahalepi, arab édesség rózsavízzel, babapiskótás arab desszert

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márta66
márta66 Tue, 2013-07-23 15:14

Kerestem valamit, amibe rozsaviz kell. Edesapam nagyon szereti es neki akartam kedveskedni. Tokeletes:-) Koszonom szepen! Marta