Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mustáros zöldbabfőzelék

Mustáros zöldbabfőzelék
Mustáros zöldbabfőzelék
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Üdén savanykássá teszi a mustár ezt a főzeléket, és akár virslit, akár zaftos vagy sült húst, vagy tükörtojást adunk hozzá, mindenképpen illik. Nem kell félni a vöröshagymától, amit a végén teszünk bele. Szinte eltűnik, külön nem érezhető a nyers hagyma, de kikerekedik az ízösszhang általa.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Különösen nyárok szeretem elkészíteni, mert könnyű, enyhén savanykás mivolta remekül megfelel a nyári elvárásoknak. Ha főzeléket ecettel ízesítenek, nem ennyire barátságos az íze. A főtt burgonya szinte elmaradhatatlan mellőle. Inkább a feltéteket lehet elhagyni. Vigyázni kell a sózással, mert a mustár is ad neki valamennyi sós ízt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsenge zölbabot megmossuk, végeit levágjuk, eldobjuk, kb. 4 cm-es darabokra aprítjuk.
  2. Annyi vízben, amennyi épp, hogy csak ellepi, ízlésnek megfelelő keménységűre főzzük, kihűtjük.
  3. Egy mély serpenyőben vagy láboskában a lisztet átforrósítjuk. Állandó keveréssel hozzáöntjük az olajat, simára keverjük, beletesszük a megmosott és lemorzsolt csombort, a lángot alatta elzárjuk.            
  4. Amikor kissé lehűlt, a tejfölt belekeverjük úgy, hogy csomómentes legyen.
  5. Újra melegre tesszük, felfőzzük. Alaposan besűrűsödik. Ekkor a bab főzőlevéből 3 merőkanállal a habaráshoz keverünk, ezzel higítjuk.
  6. A serpenyőt a hőről levesszük, a babot a helyére tesszük. A habarást hozzávegyítjük. Ha lassan rotyog, a szétnyomott  fokhagymát belekeverjük. Most jön az apróra vágott vöröshagyma és a mustár.
  7. Még egyszer felfőzzük, és főtt burgonyával tálaljuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 807
elküldve: 1
receptkönyvben: 88
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tojásmentes
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

zöldbabfőzelék mustárosan, fűszeres zöldbabfőzelék, főzelék zöldbabból mustárosan

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evajahnke
java46 / evajahnke Fri, 2014-04-04 16:39

Nagyon köszönöm a visszajelzést! Az én férjem keleti porosz. Anyósom konyháján megtapasztalatam, hogy nagyon sok mindenhez illik a főtt krumpli, a lencsefőzelékhez pedig nem szabad a spaetzle tésztaételt ( a mi galuskánkra hasonlít) elhagyni!

P.Klára
P.Klára Thu, 2014-04-03 11:17

Félve tettem bele a mustárt, mert én mindig ecettel ízesítettem eddig, de határozottan tetszik. Más karakter, mint a megszokott, de érdekes. Burgonyát már nem mertem hozzá készíteni, maradtam az egybe fasírtnál. Ennyi újítás túl sok lett volna egyszerre az én édes jó uramnak. De ami késik, nem múlik. Eszembe jut, hogy az NDK-ban, levélbarátként járva is főtt krumplival kaptuk. Annyira ízlett, mondtam is anyukámnak, készítsen nekem olyat: fehér legyen, és semmi íze:)) Gondolom, csak sóval hintették meg. Ezzel a recepttel viszont tuti.

325
zöldbab 1 kg
tejföl 900 g
finomliszt 3 evőkanál
napraforgó olaj 3 ek
1 tk
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
mustár 3 ek
borsikafű 5 szál
vaj 1 ek