Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mustáros-zöldséges pulykacombfilé

Mustáros-zöldséges  pulykacombfilé
Mustáros-zöldséges  pulykacombfilé
85 perc / előkészület: 35 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a pulykahúst. Nagyon nehéz kifogni mostanában a kifilézett pulykacombot. Most sikerült, és nem kifejezetten vadast, hanem mustáros-zöldséges behabart filét készítettem belőle. Mi nagyon szeretjük, bármelyik körettel tálalva.

hozzávalók / 6 adag

A mustáros-zöldséges pulykacombfiléhez

A körethez

ajánlat

A behabaráskor a lángot vegyük le kicsire, és úgy öntsük bele, majd keverés mellett forraljuk fel, így nem lesz csomós.
Egy finom pohár bor illik hozzá.
Rizs helyett adhatunk mellé tésztát vagy nokedlit.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fazékba beletesszük az olajat, rá a felkockázott hagymákat, sót és lefedjük.
  2. Addig pároljuk közepes lángon, amíg puha nem lesz a hagyma ,akkor belerakjuk a hús, azzal jól átforgatjuk, pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a babért, a zöldségféléket, a borsot, vegetát, felöntjük vízzel, amíg el nem lepi, majd jöhet a kétféle zöldség zöldje.
  4. Közepes lángon fedő alatt főzzük, kb. 50-60 percig. Kóstoljuk, utána ízesítünk, és ha puha behabarjuk
  5. A habaráshotz egy kis tálba lisztet teszünk, rá egy csipet só, kevés vízet és jól elkeverjük.  Hozzáadjuk a tejfelt és a mustárt, ezzel is jól elkeverjük.
  6. Kiszedjük a paprikát zöldségzöldeket, paradicsomot.
  7. Sűrű szitán beleöntjük a tejfeles-mustáros keveréket, állandó keverés mellett felforraljuk
  8. A rizst olajos, vegetás vízben, jénaiban pároljuk meg, a sütőben, kb. 45-50 percig, majd kikapcsoljuk és bent hagyjuk még 10 percet, kiperegni.
  9. Együtt tálaljuk.

  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 422
elküldve: 4
receptkönyvben: 113
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

mustáros-tejfeles pulykacombfilé, behabart pulykacombfilé mustárosan, zöldséges-behabart pulykacombfilé,

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-06-02 11:16

Kedves Almamagocska!

Ez megint egy nagyon jó hír, köszönöm szépen, örülök, hogy ízlett, és az külön jó, hogy ekkora sikere volt.:-)
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-01-29 11:20

Kedves porsi2!

Örülök neki, hogy elkészítetted, és annak még jobban, hogy sikerült.
Természetes, ki milyen húst szeret, Nálad a csirke, nyugodtan lehet abból is,sőt, nagyon fincsi:-))
Gyorsan megvan, és aztán mehet a többi program:-))
Köszönöm szépen, hogy sok olyan receptet találsz, amit szívesen elkészítesz. :-))
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

porsi2
porsi2 Sun, 2012-01-29 10:16

Szia,
Most készítettem el,bár csirke combot vágtam fel,de ezzel is nagyon jó lett!És gyorsan kész is lett.Mehetünk sétálni egyet,aztán várom az ebédet:).A receptjeidből tanulok jókat főzni,sajnos Anyu már nem taníthat...
Szép hét végét!
Orsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-08-15 22:46

Kedves búzafű!

Hát igen, emlékekkel tele a nyarunk, hisz azért június 16-án volt a tanévzárás, utolsó tanítási nap 14-én, azóta sok minden történt velünk:-)))
Szerencsére, nagyon sok jó!!!!! :-)))
Örülök, hogy tetszett, pedig voltak dolgok, események, amikről még nem is írtam.:-)
Rengeteg a program. De megéri a sok-sok érdekes dolog:-))
Remélem, az indián nyár is jó lesz majd, bár most visszahívtam kicsit az igazi nyarat, remélem, marad még egy kicsit, olyan jó lenne:-))
Nagyon sok ember, fáradtságos munkája, őszintén? : -már szeptembertől elkezdődik, hogy a jövő évi nyári programok hasonló, vagy jobb színvonalúak legyenek, és akit csak tudnak ,lehet, már most időpont egyeztetéssel búcsúztatnak:-)))

Én se ismertem sok lekvárt, például az epret, meg a kajszibarackot, itt nincs egyikbe se cukor meg különböző bolti tartosító, felbontasz egy üveggel, nem fogy el, be a hűtőbe.
A lekvároknak, egyiknek sincs édes ízük, saját maga gyümölcs íze van:-))
Dió, inkább sültekhez, lehet palacsintába is tenni, fincsibb, mint a nutella, azt mondta az árusítója:-))
Eper és a barack a maga módján a saját édességét és aromáját adja:-)
A som jó sötétpiros, majdnem bordó kissé savanykás, de jaj de fincsi:-)

Medvehagyma fokhagymás ízű, a saját jellegzetes íze:-)) A lekvár lehet sós palacsinta tésztába, de az öntete lehet párolt húshoz, és a lekvár is, végül ,ahogy mondta, mint a pesto-t úgy használhatjuk, a fokhagymásat pirítósra, és így tovább:-))
Sokról én sem hallottam, azt is most tudtam meg, hogy a som egyedüli jellegzetesen magyar, hungaricum:-)))))))))
A babér, hát igen, biztos más íze van a frissnek,de nem tudom hova tenni, ezért nem mertem megvenni:-))
A homoktövis narancssárgás színe van, nem túl erősen, de olyan, és az íze fincsi, az egy kicsit édeskésebb volt mint a som, de egyik se cukros:-))
Tavaly voltak, remélem ha idén is jöttek, jönnek jövőre is:-))) Sokan úgymond visszajárók voltak, voltunk, vevők.:-))
A vöröshagyma azért jó, mert ha picire nagyon kis kockákra vágod, és nagyon bő, forró olajban kisütöd, az olyan ropogós és édes, és nincs az a bűzillat utána, a szádban:-)) Valami csodás:-))
Hot-dognál is jó, de szerintem sok máshoz is finom lehet:-))
Remélem, ha jövő év június elejétől elkezded az oldalakat vadászni, szép lassan rácsurognak a programok, és tudtok választani:-))
Jó választást az ételek között,remélem, sikerül.
Jó éjt!
Holnapra szép napot!
Éva-Anyóca

búzafű
búzafű Mon, 2011-08-15 22:16

Szia Éva-Anyóca!
Nagyon jó volt, az elejétől a végéig részt venni ezen a virtuális, nyári fesztiválon. Jó érzéssel tölt el, hogy kishazánkban ilyen nívós, színvonalas rendezvények vannak, és a rengeteg ember tele élménnyel zárhatta a nyarat.:)) Persze azért még következik az indián nyár, és remélem még sokáig lesz jó idő!!:)) Annyiféle lekvárt írsz amiről még nem is hallottam, úgy látszik nekem könnyű újat mondani.:))
Pl. a zeller, és medvehagyma lekvár milyen ízű? Sós vagy édes? A homoktövis valamilyen sövény sok piros vagy narancssárga bogyóval, nem gondoltam volna, hogy ehető. A hot dog nagyon jól hangzik kipróbálom itthoni elkészítésre, a pirított hagyma hatalmas ötlet!:)) A babér lehet, hogy fagyérzékeny, de milyen finom lehet a krumpli fözelék, friss levelekkel.
Most már értem a tálaló tálat, szuper lehet a sokféle finomságból válogatni, amit rá lehet pakolgatni. Szóval így összeségében a táncosok, a zene, a tűzijáték, és minden nagyon klassz volt!:)))
Köszönöm, és mindent elovasok amit ajánlottál, hogy jövőre jól felkészüljek a látogatásra.:)))
Csütörtökön jövök, hétvégére választani!!!!
Szia, szeretettel, búzafű

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-08-15 18:09

Kedves Anci!
Le is ültünk az indiánoknál, ott helyben is fújták azt a csodás sípot, doboltak, jaj, nagyon jó volt, CD, az három éve lett véve, ugyanis akkor is ők voltak itt:-)))
Ültünk és hallgattuk, és olyan megnyugtató volt és kellemes:-)))Mintha ott lennénk:-)))
A párom megengedte, hogy beruházzak ezekre a tálakra, tálalókra, és nagyon örültem neki, végül is nem magamnak vettem, magunknak:-)))
Iparkodok valami fincsiket bemutatni, tálalni rajta:-))
Majd megírod, hogyha elkészült, hogy sikerült:-))
A forgatagot sajnálom, hogy véget ért, mert ez a nyár végét is jelzi, sajnos, közeleg a suli, vége a vakációnak:-((
De sok szép csodás, élményünk van:-))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-08-15 17:58

Kedves búzafű!
Hát igen!:-)))
Vigyázz, nem szeretném, ha valami baj lenne, olvasás és körteevés együtt :-))

Vasárnap délután, már nem voltak annyian, de még mindig sokan:-))) Vettem : mivel elpakolóban voltak, mire megtaláltuk őket , nehéz volt a kiválasztottakat megvenni, nem is sikerült mindet, csak a fontosabbakat: diólekvárt, medvehagymalekvárt, zellerlekvárt, somlekvárt, homoktövislekvárt, de megkóstolhattam, és így választottam ezeket, de többet is szerettem volna, csak hát meghatározó volt, hogy mennyi pénzed van,sajnos!!, pedig egészségesek, cukor nélkül, a saját ízük,csúcs!!:-))

Volt olyan lekvár,amikről életemben nem gondoltam, hogy lehet : marcipános-mandulás-málna, rozmaringos ribizli, bazsalikomos eper, pezsgős-csokoládés eper, stb.,.....
Ezekből nem vettem, a szeretnék venni kategóriába kerültek:-))
Elérhetőségük: www.hazilekvar.hu
A lányom és a fiam tipikus kamaszos dolgot vett:-))Mint ismerőseik:-))
Vettünk Kopasz kutyát: azaz amerikai hot-dogot, a hot-dog kiflibe, beletették a főtt virslit, a mustár, ketchup,majonéz, jó vastag sor ropogós pirított,picire aprított vöröshagymát, ha ettél még finomat,hmm:-)))

Volt egy stand, ahol friss fűszernövényeket árultak, volt babérlevél is, teljesen más, mint a szárított, zacskós , de hova teszem?? Kint télire nem maradhat, sajnáltam, de nem vettem.:-(( Annyi minden a szeretnék venni kategóriába került:-)))
A fa tálaló tál , egy nagy fa darabot kell elképzelni, szépen el van dolgozva, és attól függően, mit szeretnél rárakni, annyira mély mélyedések vannak benne, és lehet kettő, de akár 3, vagy 5, vagy 7, és rakhatsz rá töltött húst, rántott húst, halat, májat, gombát, köré a kisebb mélyedésekbe köretet, szóval határ a csillagos ég, meg az elképzeléseid:-))
De azért vettem egy szép nagy mély fa tálat, amiben a hölgy mondása szerint tálalhatok köretet, mondjuk rizst, de lehet salátakeverék is, de a nagyobb fatálakat pld. kelesztéshez kenyérnek, péksütinek vitték:-)))
A tüzijáték valami csodás volt, szerintem, szép, sőt csodálatos, minden évben jobb és jobb:-)))
Örülök, ha érdeklődést keltettem, és a csangofesztival.hu alatt is keresheted, a programokat, szerintem érdemes lesz jövőre is megnézni, a táncosokról nem is beszélve, kenyaiakat hol látna az ember:-))
A többi nemzetek táncosai is klasszak voltak, oda se igen jutunk el:-)) Jó volt látni:-)) Itt ,nálunk:-))
Szép hetet, remélem, olyan jó idő lesz, amit ígérnek:-)))
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-08-15 17:40

Kedves Évám !
Olvastam a hozzászólásokban, hogy vettél fatálat ! Az nekem is régóta szívem vágya, de
egyszer én is beruházok ! Ha mindig azt nézem mi másra kell a pénz, akkor sosem lesz !
Nagyon érdekes, színpompás forgatag lehet az a rendezvény, a rengeteg zene, más -más
népek zenéje, az indiánoké nekem is nagyon tetszik, hetekig el tudnám hallgatni !
A fenti kajádat meg-még nem tudom mikor- ki fogom próbálni !
Köszi, szép estét ! Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-08-15 17:19

Kedves Olaszné Anci!
Nagyon örülök neki, finom, elsőnek kevesebb mustárt tegyél bele, nehogy megriassza őket, bár aki szereti, akkor nem fog idegenkedni tőle. Nagyon örülök, mert finom. :-))
Szép hetet, ahogy látom, elég becsületes, meleg, nyári napok lesznek, bár ír itt is ott is hideget, esőt, a csoda se tudja, hogy hol lesz tényleg, de hogy amit a Balatonhoz írt időt, na hallod, inkább most ott lennék, a 30 fokban, és a víz is lesz 25-26 fokos, most kéne nyaralni:-)))))
Jó sütés-főzést otthon, meg gondolom, még sok csodát be is raksz:-)))
Vigyázz magadra ebben a fura, hirtelen újra nyár időben:-))
Én a lábaimat szétjártam a csángón szombaton és vasárnap, annyit mentünk, tegnap este végignéztük a tüzijátékot is, csodás volt, színben,formákban,de ez azt jelenti, vége van:-(((
Éva-Anyóca

búzafű
búzafű Sun, 2011-08-14 22:42

Kedves Éva-Anyóca!
Hú!!! Hát legalább háromszor elolvastam a beszámolódat, úgy izgultam, hogy még a körtét is mellé nyeltem, annyira magával ragadott ennek az estének a hangulata!!:)))) Annyira látványosan tudod leírni, olyan izgalmasan.....jövőre ott a helyünk...megyünk!:)))
Jujj, de jó lehet az a fa tálaló készlet, miket tudsz, én még nem is láttam olyat, vagy talán a vacsora főző műsorokban láthattam hasonlót, amikor a rengeteg hideg ételt tálalták rajta? Vagy nem?
Na, a cserépedények azok aztán csúcsszuperek abban aztán minden íz, és zamat benne marad, a családi méretűben, biztos meglehetne egy karácsonyi töltött pulykát sütni, kényelmesen elférne.:))
Látod manapság, hogy tudunk örülni, ha valami igazi, a bőr őv, igazi bőr illatának.:)))
Biztos vagyok benne, hogy a mai este is nagyon jól sikerül, a gyerekek is kapnak egy kis vásárfiát kellemes langyos az idő, igazi nyáreste van.:))
Holnap este bekukkantok hátha, írsz még egy kis élmény beszámolót,....mert olyan jó olvasni!!!!!:)))))
Szia, szeretettel, búzafű

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-08-14 17:49

Kedves Évám !
Most találtam rá erre a receptedre, elmentettem !
Megpróbálom a családommal is megkóstoltatni ez a vadasra emlékeztető finomságot ! Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-08-13 23:32

Búzafű!
Fáradt vagyok:
nem indiaiak, hanem indiánok!!!!!:-))))))) Perui indiánok:-)))
Ja és a gyerekek is akarnak még vásárfiát, úgyhogy azért is menni kell még holnap:-))
Szóval sok puszi:Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-08-13 23:30

Kedves búzafű!
Nagyon örülök, hogy a gombóc is sikerült, és a lapockás mustáros-zöldséges hús is:-))
Nagyon jó ilyeneket olvasni, és örülök, hogy megszavaztad a bizalmat neki ,máskor is:-))
Fergetegesen csodás buli volt ma, annyi ember volt fenn, a szigeten annyi árus, persze a székely-erdélyi csodát, amit 1990.óta árulnak a híres specialitásukat nem írtam:Kürtöskalács, az is volt, de most itt annyi árus volt, egész egyszerűen tele volt velük a sziget, ennyi még soha, nem volt, azt se tudtam hova kapjam a fejem, végre megvettem a fa tálaló tálat:-))))) 5 részes, csodás, lehet, hogy holnap veszek egy mélyet, mondjuk köretnek, elég elfogadható árakban vannak, több helyen árultak ilyet, lehetett válogatni, hol veszel , milyen nagyot és formájút. A férjemnek igazi bőr nadrágtartó övet vettünk, 2500 ft-ért, de bőr szaga van,hm...:-))) A főtér és a város főbb részein is tele vannak árusokkal.
Őrületes forgatag volt és még mindig van, de mi hazajöttünk , mentünk délután fél ötkor és hazaértünk 22 óra 15-re:-)))))))
Tombolás, tánc, zene, árusok, megint vannak indiaiak, csodás zenéjük CD-n árulják, ( az a jellegzetes síp), peruiak, ha jól értettem, pólókat árulnak, jellegzetes indián termékeket, hát mit mondjak, tömörülés volt körülöttük is:-))
Az üvegesnél, ha kérted, belegravírozták a vett pohárba, üvegbe a neved. Olyan csodálatos cserépedények voltak fedőstül, amikben süthetsz egyszerre egy egész halat, kacsát,tyúkot, nagyobb bárányhúst, kívülről is olyan az alakjuk:-)))
De volt más cserépedény is, igaz az kívülről mázas, de pld. egy nagy fedős mázas cserépedény, amire az volt írva, családi, nagy alkalomra, 12500 ft, és szerintem abból 18-20 ember töltött káposztát vígan ehetett volna:-))) De mondom, mindent nem lehet megvenni, sajnos:-((((( Táncoltak a külföldi együttesek, csodásak is voltak, holnap is lesznek, megint megyünk:-))))
Olyan forgatag van, hogy kár lenne kihagyni:-))) Tényleg sok a nem idevalósi, német szavakat is hallottunk:-)) Láttunk még kínaiakat és japánokat is:-))) Meg más közeli és távoli városból is jöhettek sokan:-))Alig találtunk parkolót:-))
Persze sok minden a fülnek és szemnek jut, mindent nem lehet megvenni, de hát ez már csak így van...:-))
Jövőre, ha tehetitek, tényleg gyertek el, mert nagyon érdemes:-))))
Jó pihenést holnapra, szép időt!
Mi még csángózunk egyet, kihasználjuk, este, a tüzijáték végéig, aztán ,sajnos vége, és ezzel a nyárnak is,aztán ezerrel készülünk a sulira:-)) Inkább : :-((((
Éva-Anyóca

búzafű
búzafű Sat, 2011-08-13 22:12

Szia Éva-Anyóca!
Megjöttem,.....és mondhatom elkészítettem életem első tökéletes zsemlegombócát, ami annyira finom volt, hogy jobbat még az InterContinentálban sem tudnak szervírozni!:))))) Gyönyörű gömbölyű,...... megegyezés tárgyaként az összes "napocska, és hógolyó" formában készült.:))))
A mustáros-zöldséges lapockánk is olyan ízletes, élvezetesre sikerült, hogy nem is fogok többet átlagos vadast főzni. Magamtól nem mertem volna a mustáros íz mellé, paradicsomot, paprikát, zellert tenni, de nagyon passzolt hozzá, és különlegessé tette. Szóval nagyon jót ebédeltünk!:))) A gombócokból maradt néhány darab, azt délután az ovisok elkönyörögték, és mindenáron lekvárral akarták enni, mert a nagyi azzal készíti. Persze,.... adtam nekik, ne csalódjanak szegény gyerekek.:)))
Megrendeltem a jóidőt a mai rendezvényhez, biztos senki nem fázott, még a színes bőrű táncosok sem, szívesen olvasgatnék egy kis beszámolót tőled, ha lehet.:))
Holnapra is jó szórakozást kívánok!
Szia, búzafű

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-08-12 22:31

Kedves búzafű!

Sikerülni fog lapockából is, biztosan fincsi lesz:-))
A zöldségek azért jó ha sok, mert később a mártásba is finom, meg a húsnak is nagyon jó ízt ad, ahogy összefőnek:-))
Hát, igen, a gombóc az nálunk is az lett volna, de mire odaértem, már nem volt lelkierőm csinálni, de ha van időd, és türelmed, akkor kézzel gombócokká formálva, még gusztább is lesz:-))
Persze, ha a csipet-csapat letámad, az se baj, akkor legyenek kismadarak és nyuszik:-))))

Örülök, hogy sikerült kedvet adni a városi nyári programunkhoz:-))
Tényleg jó, ma már alig alig lehet megmozdulni a főtér részen, csak gyalog, le van zárva minden a főtéren és környékén, és tele színpadokkal, ülő alkalmatoságokkal, árusító helyekkel, és bizony a sziget is tele van már az árusokkal:-))))
Fő csúcs program nap szombaton és vasárnap lesz, megyünk:-))))
Veszünk némi vásárfiát, csodásak voltak eddig minden évben, és táncosokat is nézünk, ma a férjem, a főtéri patika fele menet, már látta a kenyaiakat, azt mondja, teljesen mások, mint a más fajta néger táncosok:-)) Voltak itt már Kubából, franciák, indiánok, németek, csehek, lengyelek, törökök, görögök, spanyolok, ausztrálok,portugálok, ukránok,....sorolhatnám:-)))) ( persze, nem ebben az évben, hanem az előző évek ). Csodásak, a táncaik, remélem, szegény kenyaiak nem fáznak meg, nekik ez biztos hűvös:-))
Örülök, hogy megnézed a város honlapját, vagy a jaszberenyi nyar, írd be, és kidob valamit, programokat, nézd meg, hátha úgy jobban megtudod mi ez:-))
És ki tudja, lehet, hogy jövőre jó lesz ez a program, megéri:-)))
Szép hétvégét, jó főzést, kellemes gombócozást kívánok:-))
Éva-Anyóca

búzafű
búzafű Fri, 2011-08-12 21:48

Szia Éva-Anyóca!
Sikeresen bevásároltam!:))) Igaz, lapockát sikerült vennem, de a gömbölyű részét, nagyon szép darab.:)) A zöldségek is megvannak, 5 csomag petrezselymet vettem, hogy tutira menjek, nehogy kevés legyen.:))) Elhatároztam, hogy szépen gömbölyíteni fogom a gombócokat, rászánom az időt, hiszen már egy hete arra gondolok milyen finom lesz. Persze, ha az ovisok letámadnak, hogy ők is segítenek akkor "kismadarak, és nyuszik " lesznek benne.:)))
Persze, hogy beszámolok az eredményről,....ez természetes.

Nahát, a beszámolód a városotokról olyan élvezetesre sikerült, hogy már úgy éreztem, hogy én is ott vagyok a forgatagban, és az egyik kezemben egy hatalmas vattacukor, a másikban egy nagy sült hús van, friss kenyérrel.:))) Közben a szám a fülemig ért, olyan vidám lettem tőle! Kedvet is kaptam, hogy megnézzem a a város honlapját, így igazi "ismerd meg hazádat" érzésem keletkezett. Nincs is messze Bp.-től 79 km, jövőre lehet, hogy elmegyünk, olyan kedvet kaptam,....annyira hangulatosan leírtad.:)))
Holnap jelentkezem!
Üdv. szeretettel, búzafű

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-08-12 10:39

Kedves búzafű!
Hivatalosan, ez a tegnap késő estéből lemaradt, az egész Jászberényi Nyár vége, augusztus 14-én lesz, ahol is bezárják az ez évi programsorozatot, megköszönik a vendégek itt létét, és mindenki munkáját,..stb.....Aztán kb. fél 11, de inkább 11-kor este tüzijátékkal fejeződik be az egész, az a megkoronázása, persze, meg a koncert előtt és utána:-))))
Nem is mondtam, hogy ilyenkor árulnak a helyi,röviditalok, borok készítői, vagy a közelben lévő városokból, sőt!!!!- a városunk német és olasz, sőt lengyel testvérvárosából is jönnek, kirakodóvásáron is bemutatkoznak, és ők is részt vesznek a programokon, mint jelenlévők, vendégek, terméket hozók, de árulnak itt mézet , aszalt gyümölcsös stand is van,hmmm,....édességes is persze, vattacukros, fagyis, főtt kukoricás, helyi kemencében sütött több féle ízesítésű kenyér, csoda finom (ez olyan, mint a langalló, vagy a pompos más helyeken) , de van hot-dog többféle, sütnek húst, gírost, pizzát, ami szem-szájnak ingere:-))) Miután volt édesség, hús, fagyi, tésztás étel , (tavaly az egyik étterem előtt egy egész ökröt sütöttek:-))))) ,) szóval lehet előtte meg utána szórakozni, játszani ,mozogni, mert van ugrálóvár, van kisvasút, körhinta, dodzsem, a jó ég se tudja a csodákat felsorolni,....És most, idén először van olyan kisvasút, ami embereket szállít ténylegesen, körbe egy meghatározott útvonalon a város területén, tök jó, mert megismerheted kis hazádat mozgalom indul, és a vendégeit is így ismeretheti meg valaki a várossal, gyorsabb és aranyosabb megoldás, mint gyalogoltatni helyszínről helyszínre szegény rokonságot, vendégséget:-)) Ilyen vonat még eddig nem volt, de jó ötlet.
Kb.: 1990. év óta van ez az egész Jászberényi Nyár, Csángó táncosok tánca, kirakodóvásár:-)) Kísérő programok kiállítások, könyvtárban programok,múzeumban programok, éjjel is nyitva van old. van olyan nap, meg a művelődési ház programja, a szolnoki Szigligeti Színház is egy vidám darabbal évente lejön, és előadják, fantasztikus, itt látni csodás színészeket,és jók a darabok, szóval, .....annyi minden van, nehéz felsorolni, de mind érdekes és csodás, és ha vége, tüzijáték, tudjuk vége a nyárnak, és kezdődő félben van az ősz, és a suli:-(((
Remélem, sikerült nagyjából mindenre válaszolni, ország bármely részéről jöhet ide látogató, nézelődő, aki szeretne, mert volt és tetszett neki, bárki:-))
A hús már megvan?
Sikerül, és a petrezselymes galuska is, majd azért írd meg, mit szólt a család:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-08-11 23:02

Kedves búzafű!
Elsőnek is ez egy nagyon jó szósz, és nagyon örülök, hogy ezt választottad:-))
Nem szeretem a marhát vadasnak, azaz, nagyon ritkán, -ezért szoktam sertésből, lapockából,karajból is csinálni.
Sokszor pulyka felsőcomb filét veszek, egy kicsit "vadabb" íze van, különlegesebb, mégis elérhetőbb áron van, itt azért elfogadható mód lehet hozzájutni:-))
Ha nem tudod pulyka felsőcomb filéből készíteni,jöjjön a sertés lapocka:-)))

Sok sikert kívánok, remélem, sikerülni fog, és próbáld meg, ha majd tudod pulykából.
A galuska, tutira sikerülnie kell:-))
Itt Jászberényben, június elejétől Jászberényi Nyár van, egészen augusztus végéig. Sőt némely program még áthúzódik szeptemberre is:-))
A csúcs, az volt pld. múlt héten a Mézvásár, európai szintű méhésztalálkozó, mézkirálynő választás, csodás hölgy lett a királynő és lett két udvarhölgye, nekik sokat kell tudni a mézről, méhekről, stb.,itt énekelt a Mézvásáron Janicsák Veca:-))) De júliusban volt itt Vastag Csaba, Janicsák Veca és Nikolasz is, klassz koncert volt:-))) Sőt, júliusban előttük egy héttel meg Wolf Kati, tőlünk, ahol lakunk, talán 8-10 percre gyalogosan egy hely, volt egy program ,Érparti Fesztivál,ahol szintén rengeteg érdekesség volt, és ott lépett fel, a teraszról hallgattuk, ahogy énekel, persze ki is mentünk:-))....Ami azt jelenti van, vagy 40 program, meg kísérő programok is sok..:-))
A konkrét , amire szerintem most kérdezel, augusztus 10-14-ig tart, Csángó Fesztivál a neve, sok helyi táncos együttes, környékbeli jászsági városok táncos együttesei, lépnek fel, valamint, Gyimesi, Moldvai , és Erdélyi csángók, Szerbek, de most jönnek Kenyából, Spanyolországból, Venezuelából , táncosok, lesz felvonulás a táncegyütteseknek, külön fellépésük a főtéri színpadon, meg a szigeten is van színpad, és rengeteg-rengeteg program,érdemes megnézni:-)))))
Van ilyenkor a város majdnem közepén egy kis sziget, ahol kirakodóvásár van, ahol bőrdíszművestől, fa tálaló tálakat árusítókon kezdve, csipketerítős, szőrmés, kosárfonós, üveges,fafaragós és más egyéb csodás kézműves műalkotások vannak megmutatva, és persze mind eladó termékek, alkotások, kézi munkák,, ezek helyi, valamint az ország más városaiból érkezett, de leginkább erdélyi, gyimesi csángók kézműves remekei.:-))
Hát gyorsan ennyi.Mindenről nem is tudtam beszámolni, ez a nagyon kikapott közepe:-))))
Jó főzőcskézést:-))
Jó éjt, holnapra szép napot!
Éva-Anyóca

búzafű
búzafű Thu, 2011-08-11 21:55

Szia Éva-Anyóca!
A petrezselymes zsemlegombóc mellé választom, ezt a jó kis kísérőt!:))) A kérdésem az lenne, ha nem kapok pulykacomb filét, vajon milyen húst vegyek?:) Nagyon ritkán szoktam ilyet látni, talán egy évben egyszer amikor szabin vagyunk, hétközben, és csak délelött.
Ilyenkor hétvégén, és délután, már egyáltalán nincs.
Pulykacomb alsórésze szokott lenni, de az eléggé szálkás,....vagy inas,.......talán a sertés lapocka?
A zsemlegombóccal már többször próbálkoztam, vagy olyan kemény lett mint a kő,....vagy szétmálott, na de most sikerülnie kell!!!!!
Milyen ünnep van a városotokban? Ilyenkor a környező városokból, és Bp.-ről is érkeznek kirándulók?
Előre is köszi a válaszod!
Szia, búzafű

760
napraforgó olaj 5 ek
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 7 gerezd
zeller 20 dkg
fehérrépa 30 dkg
sárgarépa 40 dkg
zellerlevél 2 db
petrezselyem 0.5 csokor
tv paprika 3 közepes db
paradicsom 3 db
pulyka felsőcomb 1.5 kg
babérlevél 3 db
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 2 kk
finomliszt 4 evőkanál
tejföl 4 ek
mustár 4 ek
rizs 25 dkg
napraforgó olaj 1 ek
ételízesítő 0 ízlés szerint