Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mustikka piirakka - finn áfonyás pite

Mustikka piirakka - finn áfonyás pite
Mustikka piirakka - finn áfonyás pite
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finnországi életem egyik gyöngyszeme!

hozzávalók / 8 adag

Az omlós tésztához

Az öntethez

ajánlat

Egy pohár hideg tejjel a tökéletes! Ne feledkezzen el senki a vaníliaöntetről sem, az teszi olyan különlegessé:D

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát.
  2. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. (Igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!) Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 4 mm vékonyra.
  3. Egy kör alakú tepsit vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük. A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk az áfonyával.
  4. Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek az öntetet, utánacukrozhatunk még).
  5. Előmelegített sütőben készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle bebarnul, és az öntet zselés masszává alakul).
  6. Ha kész, hideg vaníliaöntettel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 25 653
elküldve: 26
receptkönyvben: 887
elkészítve: 53/67
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

áfonyás pite, friss áfonyás pite

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Fri, 2016-08-26 00:52

Laktovega lévén én is variáltam rajta egy kicsit: tojás helyett 1 púpos ek lenmagliszt, 3 ek víz és 1 ek olívaolaj került a tésztába is és az öntetbe is. Isteni finom lett! A tortaformám azonban 22,5 cm-es, ezért a szélét kicsit befelé sodortam, így az egész kapott egy kis tartást, nem áztatta szét a töltelék a tészta szélét.

Audrey69
Audrey69 Sun, 2015-08-02 19:34

Az en mustikkám is isteni lett - igaz nem finn, hanem a Bajor erdőben szedett bio áfonya lett bele. Kiitos kovasti! :-)

Vichy27
Vichy27 Mon, 2015-06-29 08:56

Kicsit variáltam a tésztáján (kevés teljes kiőrlésű tönkölyliszt és durum liszt, vaj), valamint fekete ribizlivel töltöttem meg áfonya helyett. Isteni lett így is! Köszi a receptet!

kovazoltan
Metzger / kovazoltan Tue, 2015-03-31 17:03

Szia egy kis segítség kellene mert szeretném elkészíteni receptedet.A kérdésem a következő lenne először nem az öntetet kell rá rakni és utána a szedret?

rox
rox Sat, 2013-09-07 11:57

nekem is folyós maradt a közepe.
de tudom miért.
nem alsó felső sütésen csináltam,hanem bekacsolva hagytam a légkerverés funkciót is.
tuti ez volt az oka. legközelebb meg lekenem a szélét tojással, mert nagyon barnult:(
de azért sikeres,ezért meg kell ismételnem, hogy pont olyan legyen mint a képen :)

a pitetálad méretét azért még megmondhatnád ;)

rox

u.i.:A kerekre nyújtás képessége genetikailag hiányzik,ezért kézzel nyomkodtam bele a tálba.
így is jó lett.
szóval ha valaki azért nem kezdi el, mert nem tud kerekre nyújtani, nyugodtan vágjon bele nekem is sikerült és én tényleg nem vagyok túl ügyes.

ewy82
ewy82 Tue, 2013-08-27 12:22

Azt hiszem, hogy holnap ezt fogom megcsinálni. :-)
Mi is itt élünk Finnországban, tudnál esetleg Ráma helyett egy jó vajat javasolni?

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Tue, 2013-08-27 14:54

Tudom ajánlani a Sunnuntai leivontamargariini-ját, vagy esetleg a Flórát, de én egyébként mindig az elöbbivel sütök mindent. A Rámát is csak azért írtam, mert otthon az a legelterjedtebb :)

zsosi
zsosi Sat, 2013-08-03 17:13

Sajnos nekem nem lett zselés a massza :( illetve az alja igen, de e teteje folyós maradt. Biztos én rontottam el valamit...Lehet, hogy túl sok áfonyát tettem rá? Mindenesetre nagyon fincsi lett, a vendégek többször is szedtek belőle :))

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Sun, 2013-08-04 16:56

Kedves Zsosi! Én úgy szoktam ellenörizni a zselés állagot, hogy sütés közben kicsit megrázogatom a tepsit és ha még folyósnak találom akkor visszateszem. Egyébként az áfonya egyik tulajdonsága, hogy sok levet ereszt, ezért én mindig szüröben csepegtetem le a felesleges folyadékot és kicsit papírtörlövel is megtörölgetem öket. Legközelebb tuti sikerülni fog az állaga is, nem csak az íze :P Üdv: Ildikó

Gyévó
Gyévó Mon, 2013-07-22 23:03

Én is köszönöm a receptet! nem csak szép, finom is és könnyű megcsinálni is. különleges dolgokat szeretek sütögetni és ez az!:)) ajánlom mindenkinek, mert egy szuper nyári sütemény!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Thu, 2012-09-20 14:40

Finnmanias vagyok, ugyhogy rogton rabuktam a receptedre, amint meglattam :) Nekem 22-es piteformam van (nem tudom hanyasra szol a Tied), ezert a tesztanal lecsokkentettem a mennyisegeket 200 g lisztre, 100g vajra, 30 g cukorra. Ez lett a tokeletes pite! Gyonyoru es isteni finom :) Koszonet erte!
Szep napot: Chococat

ügyike
ugyike / ügyike Tue, 2012-08-21 17:52

Hat ez gyonyoru!!!!!!!!
Kedves Ildi, en egy lazacreceptedtol keveredtem ide...de asszem ezek utan szetnezek a tobbi recepted kozt is:D
Ja, es akkor most mar ide irom, hogy tovabbra is csak batran a lazacreceptekkel, johetnek boven!
:)

lillamy
lillamy Sat, 2012-03-31 07:46

Fárasztó hetem volt, gondoltam levezetem egy kis pitesütéssel, de nincs bevált receptem. Elkezdtem hát keresgetni, és mire bukkanok?! Bár tartja a mondás, hogy a Finnek az ételeikről sem híresek, ez most megint nem így van. Imádom ezt a sütit, tökéletes lett!!! És imádom a szakácsnőt is! ;)

csakaaa
csakaaa Thu, 2011-10-27 22:40

A név alapján tudtam, hogy Te leszel! :) A kép ismét nagyon megnyerő, szépen lassan összeáll egy jó kis finn menü, úgy hogy most már csak az lesz a dolgom, hogy kitaláljam, hogy mely jeles alkalomkor készítem el! :)

Svenska
Svenska Thu, 2011-10-27 20:40

úhh, remélem holnap kapok fagyasztott áfonyát....imádom :) jól gondolom, hogy ha esetleg édesítőt használnék a porcukor helyett, az rontaná a tészta állagát? Illetve legalább az öntetből ki lehet spórolni a cukrot?
köszi.

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Fri, 2011-10-28 07:09

Kedves Svenska! Szerintem a tésztából nem érdemes kispórolni a cukrot, elképzelésem sincs, hogy édesítővel milyen lenne az állaga, de végülis próbálkozni lehet:). Ha nem jön össze, akkor marad a hagyományos cukros tészta:), viszont az öntetben biztos, hogy lehet helyettesíteni édesítővel! Jó sütögetést!

452
finomliszt 30 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 10 dkg
tojás 1 db
sütőpor 5 g
citromhéj 0.25 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 1 ek
áfonya 200 g
tej 1.5 dl
tojás 1 db
cukor 5 ek
porcukor 1 ek