Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Naan 2. - az indiai kenyér

Naan 2. - az indiai kenyér
Naan 2. - az indiai kenyér
24 perc / előkészület: 20 perc sütés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy dilemmám volt a naan sütése.
Egyszerűen azért, mert házilag elég nehéz a kívánt eredményt elérni. Kétféle eljárás ismeretes: a sütő és a serpenyő. Először is: serpenyőben egyáltalán nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.
Eredetileg a tandor nevű agyagsütőben készül, ahol a hőmérséklet még rosszabb napokon is 400 fok minimum. Ezt reprodukálni otthoni serpenyőben, de még sütőben is, aligha lehet.
A cél, hogy minél rövidebb ideig minél magasabb hőmérsékleten süssük. Így kapjuk meg a finom puha, kívűl kicsit ropogós naant.
Ne higgyünk annak sem, amikor receptek így szólnak: 180 fokon 20 percig sütjük...A vége egy beton keménységű, naanhoz nem sokban hasonlító cipőtalp lesz.
Ugyan a maximális hőmérséklet az én sütőm esetében 300 fok. Nem mondom, hogy tökéletes, de megközelíti az, amilyennek lennie kell.
Vannak olyan megoldások is (Heston Blumenthal), amikor két nagy márványlapot V alakban a sütőbe tesznek, mert jól tartja a hőt és erre tapasztják a tésztákat.
A V alak nem kell, de érdemes műkövesnél egy centi vastag márványlapot vételezni és pizzát, focaccia-t, ehhez hasonló kenyereket azon sütni, mert sokkal finomabb lesz. Arra nagyon figyeljünk, ha megmostuk, és vizes sose tegyük sötőbe, mert a pórusokban lévő víz gőze szétrobbantja a lapot. Mindig szárazon.
A naan egyébként nem csak Indiában honos. Ezt a nevet itt azért kapta, mert a köztudatban leginkább az indiai konyhával összefüggésben ismerik, de tulajdonképpen az egész közel-keleti és észak-afrikai régió ismeri különböző vagy igen hasonló sütési eljárásokkal.
Másik fontos tévhit: a joghurt nem alapösszetevője a tésztának.
Területenként változóan adnak hozzá, de csak keveset, a tészta állagának javításáért.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

pH besorolás: enyhén savasít
Frissen fogyasszuk raitákhoz, currykhez. Én néha reggelire is sütöm.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük. Mélyedést képzünk a közepén. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk annyi meleg vizet, hogy a fészekből ne csorduljon ki, rászórjuk a sót és cukrot, és állni hagyjuk.
  2. Ha az élesztő már beindult, hozzánöntjük a maradék vizet, a joghurtot és összedolgozzuk. Egy nagyon ragacsos, sűrű nokedliszerű tésztát kapunk majd. Semmiképpen ne adjunk hozzá több lisztet!
  3. Néhány löttyintésnyi olajjal elválik a kezünktől, de ezt már ne dolgozzuk bele nagyon, csak néhány gyúrásnyit és simítsuk vele körbe a tálat és a tésztát, majd belangyosított sütőbe, lefedve tegyük fél órára.
  4. Ha megkelt, vegyük ki, a sütőt kapcsoljuk maximum hőmérsékletre és tegyünk egy edényben vagy konzervdobozban vizet bele. A sütőt legalább fél óráig hagyjuk bemelegedni. Igazán forrónak kell lennie.
  5. A tésztából lisztezett kézzel szedjünk kisebb teniszlabda méretű gombócokat és húzkodjuk őket lepény formára, kb fél-1 cm vastagra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy - ha van - a már előzőleg a sütővel együtt felforrósított pizzalapra/márványlapra.
  6. Addig süssük, amíg barna hólyagos nem lesz a teteje.
  7. Ha kivettük a sütőből, vajjal kenjük át a tetejét mindegyiknek.
  8. Azonnal fogyasszuk.

  • sütési hőfok: 270°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 48 694
elküldve: 7
receptkönyvben: 531
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: köret

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chef Guevara
Chef Guevara Sat, 2012-04-14 13:30

Hát, Angliában élvén kicsit én ilyet sosem láttam, de még nem is hasonlít.
Attól lehet finom - csak szerintem nem naan.
Az itt látható másik recept fénykép alapján legalább hasonlít.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2012-04-14 15:12

Ebben teljesen igazad van. Az egyetlen oka az, hogy ez sütőben sült. Emiatt egyáltalán nem hasonlít arra, amit serpenyőben vagy tandorban sütnek. Én is hol így, hol úgy sütöm.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-08-22 00:43

Ne aggódj Évi, majd kiverem én a fejéből Eszternek ezt a csúcson kell abbahagyni lükeséget...:-D Egyszerűen csak csinálni kell, nem kell semmit abbahagyni NA. De ez a nan tényleg szuper!:)) Pusz: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-08-21 17:59

Hajaj, örülök is neki!!!:)
Múlt héten a leghíresebb (és legmocskosabb) magyar fesztiválon dolgoztam, de a fesztiválkaja nagyon kifogott rajtam. Szerencsére a szomszédos indiai sátorban az eladólány nagyon odavolt az általam árult fánkokért, úgyhogy mindennap ment a fánkot naanért cserekereskedelem. Na jó, a fesztiválkörülmények valószínűleg nem annyira autentikus, de majd ezt szépen kipróbálom, hogy lássam mennyire lettem átverve :D
Köszi a receptet Esztikém! És én is gratulálok a kerek számhoz!
Puszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-08-21 18:57

:-DDD
Köszönöm!
És ha szabad kérdezni: milyen fánkokat árultál? Saját?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-08-22 13:43

Ááá, a Szigeten? Eladtam magam, és porból készült madridi fánkot sütöttem, amit mindenféle gejl szószokkal tömtem, aminek hajnal négykor nagyon örültek a szigetelők. Amúgy van egy olyan érzésem, hogy a szomszédasszony naanja annyira volt indiai, mint amennyire az én fánkom spanyol :- D Na de majd ennek nekiesek, és meglátom, mennyire lehet zongorázni a különbséget :)

lorka
Lorka / lorka Sun, 2010-08-29 13:27

Dacota! Én a Szigeten mindenféle fánknak nagyon örültem és nem csak hajnalban... Valószínűleg a tiednek is örültem párszor:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-08-29 15:07

Lehet :D Hajnalban már általában jobban tudaton kívüli állapotba kerültem, mint a vásárlók, de remélem azért meg voltál elégedve a minőséggel:)
szép napot!
Üdv:
Nóra

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sat, 2010-08-21 17:36

Köszi Eszter! :)
Héhé! Ezt nagyon gyorsan felejtsd el! Ki fog akkor még mindenféle fura aszalt gyümölcsöt belepakolni egy egyszerű krumplipürébe? Én meg kérdezgessem,hogy melyik jó..Nehogy már abbahagyd!
Inkább tegyél fel valami aszalt áfonyásat, hogy én is örüljek! Eszedbe ne jusson még egyszer ilyen hülyeség! Kell még a sok kémhatásjelzés az ételek alatt! Ki okosítana minket lúgosításból?..
Na várj csak..majd jönnek a többiek is utánam,és kapsz a fejedre! :)
Juci, Mrs Smith,meg a többiek! :D

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-08-21 16:32

Köszönöm! :-)
Megfordult a fejemben, hogy abbahagyom. Azt mondják a csúcson kell. :-D
A 100 az olyan szép kerek.

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-21 16:34

Ezt gyorsan verd ki a fejedből mert szólok a többieknek,és akkor...tudod mire vagyunk képesek együtt?Lesz még 200 meg 1000 is.Remélem csak vicc volt.Puszi.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-08-21 16:36

:-D
Nem volt vicc, de még nem végleges.
Majd szólok időben. Meg egyébként is elszúrtam a 100-as kilépést.
Még várakozik másik receptem is. :-p Eh, na majd 200-nál...
:-DDD

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-21 16:39

Oké!De tényleg!Képzeld a párom most fogott egy 4 kilós pontyot!Lesz mit csinálnom ma este!Ilyenkor ő haza sem akar jönni várja a család többi tagját.

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-21 17:17

Valami olyat amit én nagyon szeretek,és a gyermekkoromat idézi.Holnap.Valószínűleg be is küldöm!Neked van rá valami ötleted?Ugyanis van itt még ponty és lesz is!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-08-21 17:19

Hát, ebből nem vagyok jó.
Nekem mindig a halászlé és a rántott hal ugrik be először. :-D
Kiváncsi vagyok, mit csinálsz majd belőle.
Most megyek. Meg kell főznöm a 102. receptemet. :-D

lorka
Lorka / lorka Sat, 2010-08-21 13:55

Tejterméket fogyasztanak a hinduk, húst és tojást nem (és hagymát, illetve fokhagymát).

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-08-21 15:29

szia Lorka!
akikröl Te beszélsz, azok a brahmin családok. ök valóban nem esznek még hagymát sem.
viszont sok olyan akad, még itt Frankfurtban is, aki még a tejtermékeket is kerüli.
személyesen tudom tölük.
ez már az ö egyéni válsztásuk, amit ugyan a vallásuk nem tesz kötelezövé, de igyekeznek követni.
üdv:
Eszter

lorka
Lorka / lorka Sat, 2010-08-21 15:57

Volt szerencsém hosszabb ideig személyesen megtapasztalni, hogy Indiában mit jelent a vegetarianizumus, és bizony az összes vegetáriánus étterem és utcai étkezde árul tejtermékkel készült ételeket. Ismerek olyan brahmint is, aki húst is eszik. Az, hogy egyesek kerülik a tejterméket, nem vallási előírás, egyéni választás, mint ahogy nem hindu vegánok is vannak. Az orthodox hindu táplálkozás nem engedi a hagymaféléket, kaszttól függetlenül.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-08-21 16:34

Lorka, köszi, hogy ezeket leírtad! Minél több információt tudunk, annál jobb.
Eszter

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-21 13:23

Jaj kenyérke!De jó....Szeretem a kenyérkéket.Nóra is biztos örülni fog neki!Puszi.Bogi

551
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
1 tk
cukor 1 teáskanál
joghurt 2 ek
napraforgó olaj 3 ek
víz 2.5 dl
vaj 1 ek