Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Naan - élesztőmentes változat

Naan - élesztőmentes változat
Naan - élesztőmentes változat
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Indiai éttermekből ismerhetjük a vajas, a fokhagymás és töltött naant is. Ezek közül a fokhagymás a legkelendőbb. Ennek is két formája ismeretes, az egyiknél a tésztájába gyúrják bele a sült, szinte krémszerűen kinyomható fokhagymát, a másiknál pedig a naan felső, nem tapasztós oldalába nyomják bele nyújtófával a frissen reszelt fokhagymát, úgy sütik készre. Ilyenkor érdemes egy kis korianderrel, fekete szezámmal megszórni és vajjal megkenni a naant. Ugye, hogy megkívántátok ti is egyből! Nálunk a fokhagyma sajnos nem játékos a konyhai csapatban, mert többen érzékenyek rá. Így mogyoróhagymát karamellizáltam a naanhoz, ezt tettem egy kis joghurt és chilipehely kíséretében a tetejére.

hozzávalók / 6 adag

A naanhoz

A feltéthez

ajánlat

Ha nincs otthon élesztőd, akkor készíts lapos kenyeret. Nem olyan látványos, mint a bagett, de ízben vetekszik vele!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb, lehetőleg fémtálban a sóval és a sütőporral keverjük össze, cseppentsük rá az olívaolajat, és folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Pár perc alatt így gyúrjuk be a tésztát. A gombócot a tálban takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni legalább 20 percet, de ha lehet akár egy órát.
  2. Közben készítsük el a karamellizált hagymát a naan tetejére. Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, erre halmozzuk rá a hosszanti csíkokba vágott hagymát. Szórjuk meg sóval, cukorral, csilipehellyel, és lassú lángon pároljuk, pirítsuk, karamellizáljuk.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokon, de csak a grillezőt használjuk (nálam ilyen, de lehet, hogy nálad lehet a grillezőt külön kapcsolni, akkor csak az kell).
  4. A pihentetés után a tésztát tépkedjük és görgessük 6 kisebb bogyóba. Egyenként nyújtsuk ki ezeket ovális vagy bármilyen tetszőleges formára. Nem kell papírvékonyra nyújtani.
  5. Egy teljesen üres tálcára tegyük rá a kinyújtott tésztákat, nekem 2 fért el egy időben. Így süssük 2-3 percig az egyik, majd fordítás után a másik oldalukat. Kipróbáltam serpenyőben is, ez sem rossz megoldás, de a sütős verzió sokkal jobb lesz, gyönyörűen felpufisodik!
  6. A kész kenyereket tálaljuk karamellizált, csilis hagymával és egy kanálka joghurttal, de sűrű, szaftos húsok, hús- és zöldségcurry, szószos sajtok vagy valamilyen hummusz mellé egy kis raita és basmati rizs kíséretében is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 225
össznézettség: 10 530
elküldve: 1
receptkönyvben: 94
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
309 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

lapos kenyér, indiai kenyér, naan kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

299
finomliszt 300 g
sütőpor 0.5 teáskanál
0.5 kávéskanál
olívaolaj 3 ek
tej 150 ml
vaj 1 ek
olívaolaj 2 ek
salottahagyma 4 közepes db
barna cukor 1 csapott ek
1 csipet
chilipehely 0 ízlés szerint
joghurt 6 ek