Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Naan-indiai kenyér thang zonggal és íróval

Naan-indiai kenyér thang zonggal és íróval
Naan-indiai kenyér thang zonggal és íróval
13 perc / előkészület: 10 perc főzés: 1 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Indiai étel nálunk nem készülhet, hogy ne legye mellé naan. Mostani mániámat tekintve mi más lenne az alap, mint a thang zong és az író. Mindenben kipróbálom őket. Most sem okozott csalódást. Készíthettem volna háromszor ennyit, akkor is elfogyott volna az ebéd mellé.

hozzávalók / 6 adag

Thang zong

Tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A thang zonghoz a vizet és a lisztet csomómentesre keverjük, felforraljuk, és addig főzzük (1 perc), míg krém sűrűségűvé válik. Ekkor lehűtjük.
  2. Az írót mikróban meglangyosítjuk, beleteszünk egy csipet cukrot és az élesztőt, melyet letakarva habosra kelesztünk.
  3. A hozzávalókat, a kihűlt thang zongot is egy tálba mérjük, és addig dagasztjuk, míg elválik a tál falától. Kelesztőtálban kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára tesszük a tésztát, hat részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk kör alakúra, 2-3 mm vékonyra.
  5. Egy teflon serpenyőt felhevítünk, és zsiradék nélkül a tészta mindkét oldalát fedő alatt 1-1 perc alatt megsütjük.
  6. Közvetlen a sütés után mindkét oldalát megkenjük olvasztott vajjal.
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 260
elküldve: 3
receptkönyvben: 128
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

naan, indiai kenyér thang zonggal és íróval, lepénykenyér, naan íróval és thang zonggal

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fzsolt73
fzsolt73 Mon, 2014-09-01 10:22

A tipp bejött. Tehát a helyes arány nem 0,7 dl hanem 0,7 cl víz. A recept szuper, köszönjük szépen.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2014-09-01 12:33

Az. én tippem mégis 0,7 dl a 1,5 dkg liszt mellé. A lényeg, hogy sikerült és ízlett a recept.
Üdv: Évi néni

fzsolt73
fzsolt73 Sun, 2014-08-31 19:16

Most akarom éppen elkészíteni de valami nagyon nem stimmel. Azt hiszem ... A recept szerint 0,7 dl víz és 1,5 dkg azaz 15 gramm lisztből van a tangzhong? Ez nagyon messze van az 5:1 aránytól ami a net szerint a legfontosabb. Hogyan lesz ebből az arányból (kb. 50:1) sűrű massza? A liszt lett elírva vagy a víz? Azaz a kérdés még egyszer, melyik a helyes: a.) 0,7 dl víz és 15 dkg liszt, vagy b.) 0,7 cl víz és 1,5 dkg liszt? Valamint azt is olvasom, hogy a tésztát már nem szabad külön lisztel pótolni, azaz a 20 dkg liszt + tangzhong nem baj?

Ha szépen megkérlek pontosítanád az arányokat? Most neki állok ezzel a kísérlettel.

1. tangzhong = 0,7 CL víz + 1,5 dkg liszt
2. 20 dkg liszt + a tangzhong tehát nem a 20 dkg előre kimért lisztből veszem el a tangzhonghoz szükséges 1,5 dkg lisztet.

Majd megírom milyen lett. Nagyon köszönöm előre is.

Ui.: Fokhagymát megéri beletenni?

márta66
márta66 Mon, 2016-02-08 12:10

Kedves F Zsolt! Ugyan már jó régen folyt közöttetek a polémia, de én most találtam meg a receptet. Az Évi néni által megadott hozzávalók aránya a tang zhongnál éppen 1:5 -nél kicsit kevesebb) : 0,7 dl víz (az ugye nincs 1 dl, vagyis nincs 10 dkg, pontosan 7 dkg vagyis 70 gr, ami úgy aránylik a 15 gr liszthez, mint 70:15, vagyis 4 valamennyi aránylik az 1-hez. Szerintem Te is pontosan ennyi vizet használtál fel:-) üdv. Márta

Lucám
Lucám Mon, 2013-10-28 16:29

Segítség... :-) Már bejártam a környéket íróért, de sehol sincs... :-( Így az indiai menü csúszik egy hetet. De ha addig se találok, van valami ötleted, mivel helyettesíthetem? Muszáj elkészítenem, mert tönkölylisztből csinálhatooooom... :-) Köszönöm! Dóri

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-10-29 09:56

Egyébként joghurttal szoktam készíteni. . Nyugodtan készítsd avval, finom lesz. Üdv: Évi néni

firstlady
firstlady Wed, 2013-10-23 12:32

Nagyon szeretem a naant, a fehér liszttől el vagyok tiltva, így duplán örültem a receptnek.
Már csak az a gondom, hogy kb. szökőévenként egyszer látok félliteres, zacskós írót valamelyik nagyobb élelmiszerüzletben. Megköszönném, ha elárulnátok, hogy honnan veszitek rendszeresen. Már ha van köztetek pesti lány, akinek a szomszédja nem tart tehenet. :-)

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2013-10-17 23:11

Látom Te is kedveled a tang zhongot. Mivel a liszt minősége túl sok mindentől függ, így a problémák elkerülése végett nagy találmánynak tartom ezt az elegyet. Próbaképpen a kukoricás kenyérbe a tang zhongot liszt helyett kukoricadarával készítettem a múlt héten. Sőt, a graham lisztet is lehet házilag előállítani. üdv: Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-10-18 12:24

Én azért használom, mert nagyon lágy, sokáig friss marad tőle e kelt tészta. Éppen most sül a kovászos tang zhongos kenyerem. Nagyon kiváncsi leszek rá, másfél napig készült.
A kukoricadarát keverted vízzel , gyakorlatilag puliszkából lett a tang zhong? Ez nagyon érdekel. Írj már légyszíves kicsit bővebben róla. Nincs fenn ilyen recepted? Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-10-17 16:27

Köszi, de akkor itt mindenki elírja. Jó, hogy mondod. Sajnos itt nem volt alkalom megtapasztalni, hogy meddig maradna lágy, puha friss, mert azonnal elfogyott mind, pedig nem ennyit sütöttem. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-17 10:24

Vass, ez is szuper guszta!!! Egy javitas szukseges; a 'h' a masodik szoban van; tang zhong...(asszem en is osszekevertem parszor!) Pussz, T :)

155
víz 0.7 dl
tönkölybúza liszt 1.5 dkg
tönkölybúza liszt 20 dkg
író 1.25 dl
friss élesztő 1 dkg
cukor 1 csipet
1.5 kávéskanál
olívaolaj 2 ek