Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nádasdi holdas

Nádasdi holdas
Nádasdi holdas
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye. Nagymamám minden ünnepi alkalomra ilyet sütött. A múltkor meg akartam sütni ezt a süteményt, de a recept elveszni látszott. Kerestem otthon papírokon hetekig, majd az interneten szintén hetekig legalább valami hasonlót, hogy majd kikövetkeztetem, hogyan is kellene készíteni. Nem találtam semmi hasonlót, majd amikor már feladtam csak megkerült a papírfecni... hogy még egyszer elő ne fordulhasson ez, és hogy tényleg minden fent legyen az interneten, most közkinccsé teszem.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint előzőleg jó, ha kitesszük melegedni. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral (13 dkg) és a sütőporral.
  2. Hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, a citrom héját és levét. Ebből egy látszólag kezelhetetlen, ragadós masszát kapunk, de nem kell hozzáadni semmi többet!
  3. A tepsibe egyenletesen belenyomkodjuk. Nem kell kikenni, nem kell sütőpapír, a tepsihez egy kicsit jobban ragad, mint a kezünkhöz. Kevésnek látszik a tepsiben a tészta, de a képen tényleg csak ennyi tésztából és tényleg ekkora tepsivel készült. :)
  4. Megkenjük vékonyan lekvárral a tésztát, és megszórjuk vékonyan kakaóporral.
  5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a diót és a porcukrot (ezeket érdemes előzőleg jól összekeverni). Majd ezt egyenletesen esimítjuk a tészta tetején.
  6. Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük a tetejét. (Régi gázsütőm van, inkább lassabb tűzön jól átsütöm,15-20 perc sütés után érdemes ránézni).
  7. A kihűlt tésztából pogácsaszaggató segítségével hold alakú sütiket szúrunk ki.

  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 30x35 cm
  • elkészítettem: 22 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 661
elküldve: 8
receptkönyvben: 397
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Nellix

Mióta szakács: 2011.04.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-lekváros holdacskák, kakaós-diós kekszek, anyóskifli

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nutria
Asszonycicc / nutria Mon, 2013-05-13 13:24

Kedves Nellix!
Megkérdezhetem, honnan a "nádasdi" elnevezés? :) Mert úgy látom, máshol nem nevezik így ezt a sütit. Esetleg köze van a Nádasd nevű vasi faluhoz?

Nellix
Nellix / Nellix Mon, 2013-05-13 13:33

Kedves Nutria!
Nem tudom honnan eredhet a neve, a nagymamám mindig így emlegette. Őt sajnos már nem tudom megkérdezni, honnan vette a receptet. Esetleg azon a környéken szokás ilyenfajta süteményeket sütni?

Boszi13
Boszi / Boszi13 Tue, 2012-11-20 14:50

Szia! Ez a süti meddig és miben áll el? Szeretném karácsonyra megcsinálni, de mennyivel lehet előbb?
Üdv. Boszi

Nellix
Nellix / Nellix Tue, 2012-11-20 16:46

Kedves Boszi!
Erre a kérdésre nem igazán tudok érdemlegesen válaszolni, 1-2 napnál többet nálunk sosem ért meg. Szerintem nincs olyan "tartós", mint egy zserbó. Dobozban érdemes tartani, mert könnyen kiszárad a széle.
Nellix

benari
benari Tue, 2011-05-03 15:44

Elkészitettem,nagyon finom.köszi a receptet.Üdv.Benari

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2011-05-03 09:24

Kedves Nellix!
Tiéd lett 2011.május 2. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

1129
margarin 25 dkg
finomliszt 45 dkg
cukor 13 dkg
sütőpor 0.5 csomag
citrom 1 db
tojás 6 db
sárgabaracklekvár 4 ek
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
dió 20 dkg
porcukor 20 dkg