Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A nagy horgásztorta

A nagy horgásztorta
A nagy horgásztorta
120 perc / előkészület: 80 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk nagy jelentősége van a születésnapoknak. Legyen az gyerek vagy felnőtt, a torta mindenkinek jár! Az én párom nagy horgász. És úgy döntöttem, hogy az idei születésnapi tortája a horgászásról fog szólni. Több hétnyi kutatómunka a neten meghozta az ihletet, és a fejemben összeállt a kép. Több ilyen stílusú tortát találtam, és mindenhonnan ellestem egy-két ötletet, de valahogy a kivitelezésről elég szűkszavúan fogalmazott mindenki, így hát sok minden menet közben alakult ki. Az se volt mindegy, hogy milyen ízű a torta. Ezen az oldalon találkoztam TraRita Emeletes sportszelet nevezetű receptjével, és egyből beleszerettem, szóval maga a torta belseje az ő receptjét dicséri! Ezúton is köszönöm neki!  Ez a recept tökéletes tortaalapnak bizonyult, és utólag mondva nagyon finom! Egy férfias tortához pont egy ilyen kakaós-rumos ízvilág illik. Lehet, hogy leírva bonyolultnak tűnik elsőre a recept, de higgyétek el nem az! Csak próbáltam leírni mindenről mindent. Aki hozzákezd, annak előre szólok, hogy ez egy kétnapos torta. Első nap összeállítjuk magát a tortát, és másnap jöhet a díszítés. TraRita receptjében így van, és tényleg kell egy nap, hogy a tészta jól megpuhuljon a krémtől, mert hát ugye ez nem piskótaalap. Azután mindenki kreativitására van bízva, ki mit hoz ki a témából, nekem ilyen lett és nagy sikert arattam vele a férjemnél. És hát egy házi tortánál nincs finomabb!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit kevés tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható legyen.
  2. 4 részre osztjuk, és lapokat sütünk. (Én a tortaformába sütöttem ki egyenként.)
  3. A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet, és felfőzzük, majd hűtjük.
  4. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt, főtt krémmel összekeverjük, és hozzáadjuk a rumaromát.
  5. A lapokat megtöltjük a krémmel. (Én ezt már a kapcsos tortaformában csináltam, és félretettem egy kicsi krémet később az oldalát bevonni.)
  6. A kókuszreszeléket egy tálkába meglocsolgatjuk zöld ételfestékkel, és elkezdjük morzsolgatni, dörzsölgetni, hogy mindenütt egyenletes színe legyen. (Ajánlom a gumikesztyűt!)
  7. A mázhoz a margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tejet, a kakaóport, és felfőzzük alacsony hőfokon, nehogy megégjen.
  8. Beletördeljük a sportszeleteket, és addig keverjük, amíg felolvad.
  9. A langyosra hűlt mázat rákenjük a tésztára, és amíg meg nem dermed, a zöld kókusz felét rászórjuk, és egy kicsit megpaskoljuk rajta, hogy jól megtapadjon. 
  10. Na most mivel a tésztának úgyis meg kell puhulnia, és a krémnek pedig dermednie, ezért egy éjszakát állni hagyjuk.
  11. Másnap jöhet a díszítés: kiszedjük óvatosan a kapcsos tortaformából, és bevonjuk a félretett krémünkkel az oldalát. A maradék zöld kókuszt rápaskoljuk a torta oldalára is, így most már az egész zöld, megvan a fű.
  12. Ezután kivájjuk a tómedret. (Én kb. 2 ujjnyi mélyre csináltam, az alakja szerintem tetszőleges, ki milyet szeret.) Ahhoz, hogy a tavacskánk szép kék legyen, le kell burkolni a tómedret. Ehhez a fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, és egy kiskanállal kikenjük vele az alját és a falát is. Ezután megint hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen.
  13. Ezalatt elkészíthetjük az apró díszítőelemeket. Egy kocka étcsokit megolvasztunk, és pár fogpiszkálót belemártunk, ezek lesznek a buzogányok. Egy kis tálkába kiöntünk egy kis zöld ételfestéket és ebbe belemártjuk az egész fogpiszkálókat, majd félretesszük száradni, ezek lesznek a nádak. (Én a fogpiszkálókat egy kenyérvégbe szurkáltam bele száradni.)
  14. Mivel az én marcipánfigurámnak nem volt horgászbotja, ezért azt is nekem kellett csinálni. Egy cérnára rákötjük az otthon található legkisebb horgot, és egy fogpiszkálóra kötjük és kész is, mehet a horgászunk kezébe.
  15. Ha megkötött a fehér csoki, akkor megcsináljuk a stéget. Ehhez kellenek a fahéjrudak, amiket óvatosan kettétörünk (az enyém nagyon nagy volt), és kettő "cölöpöt" a mederbe szúrunk. A szezámszeletből kettőt egymás mellé teszünk, a szélére tehetünk fahéjrudat, és felállítjuk a stéget vele, ezen ül a horgászunk. Ha nem tartaná meg magától, akkor olvasztott csokival lehet ragasztani.
  16. A tó vizéhez először egy tálban kikeverjük a vízbe a megfelelő színt. (Az én tavamba 2 dl belement.) Ezután hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű zselatint (én expresszt használtam, amit nem kell melegíteni), ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit dermedni, de percenként rá kell nézni, nehogy teljesen besűrűsödjön. Ha egy kicsit már rezgős, akkor a tavacskába elhelyezzük a helyes kis gumicukor-halacskákat, és ezután önjük rá a zselét. Most megint tegyük a hűtőbe a tortát, hogy teljesen besűrűsödjön a vize a tónak.
  17. Ezután már csak az apróbb dekorálások maradnak. Beszúrjuk a partoldalra a nádat, a buzogányt, elhelyezünk egy-két békát (én egy kis fahéjat és szezámszelet-törmeléket is tettem rá).
  18. És végre elmondhatjuk, hogy elkészültünk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 852
elküldve: 4
receptkönyvben: 26
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Timike85

Mióta szakács: 2012.06.04.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

születésnapi horgásztorta, emeletes sportszelet torta, rumos-kakaós horgásztorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

823
finomliszt 37 dkg
sertészsír 5 dkg
porcukor 12 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 1 ek
tej 0.5 dl
tej 8 dl
finomliszt 10 dkg
porcukor 25 dkg
margarin 25 dkg
rumaroma 25 ml
margarin 5 dkg
tej 3 ek
porcukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
csokoládé 99 g
marcipán 10 dkg
keksz 40 g
gumicukor 30 g
étcsokoládé 2 dkg
fahéjrúd 4 db
ételfesték 4 csepp
kókuszreszelék 15 dkg
fehér csokoládé 10 dkg
zselatinfix 1 csomag