Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagy őzláb-szendvics

Nagy őzláb-szendvics
Nagy őzláb-szendvics
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gombatábor során annyi őzlábat találtam, hogy már gombapornak tettem oda száradni. Szárítás során olyan kellemes illata lett a gombafejeknek, hogy beleharaptam, és meglepetésemre kellemes, aromás ropogós valamit éreztem. Nyomban megkentem szendvicsnek való kencékkel, és döbbentem rá, hogy mennyire jó kenyérpótlék. Mindent lehet rajta érezni csak azt nem, hogy nyers, szárított gombát enne az ember.

Akinek érzékenyebb a gyomra, annak megárthat általában is (magas kitintartalom miatt), de nyers formában különösen a gomba. Próbáljuk ki előbb, mennyire tolerálja  a szervezetünk a gomba ilyen formában történő fogyasztását.

A nagy őzláb egy aromás, nagy kalapos gombánk, melynek gyűjtési időszaka augusztus-október. Ez egy olyan gomba amely a laikusok által is könnyedén gyűjthető, mert könnyen fellelhető és felismerhető. Egy gombával téveszthető össze, mely gyomor panaszokat okozhat (kerti őzláb).

Elkülönítésük:

nagy őzláb: tönkje kígyóbőrszerűen mintázott, hosszú (20cm) és vékony, húsa nem pirul, fenyő- és lomberdőben lelhető fel

http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=417

kerti őzláb: tönkje sima és vastagabb, húsa pirul, parkokban, kertekben nitrogén-dús, bolygatott területen található

http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=414

Természetesen minden általunk gyűjtött gombát vigyünk el gombaszakértőhöz.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

További elkészítési módjai:

-rántva, mintha hús lenne

-pizzaként: lemezeit felfele fordítva pizzaszósszal megkenni, rátenni feltétet és sütőben megsütni

-esetleg dinsztelve tömegnövelő gombának (nagyon szétesős a húsa)

-tönkjét szárítsuk le gombapornak

Tipp a gombaeltevéshez:

-sózás: 1 kg gombához 10-20 dkg só, a képződő levet hagyjuk rajta, elkészítés előtt áztassuk órákig, közben többször cserélve a vizet róla

-szárítva eltevés

-szárítás után gombapor készítés (felfűzve damilra, sütőben alacsony fokozaton kb. 10-20 perc)

-dinsztelve vagy bepanírozva elősütve olajban, fagyasztható (ha nem sütjük elő, akkor a fagyasztás során a gombahús összeesik, és élvezhetetlenül száraz lesz; ekkor evés előtt elegendő csak a sütőben sütni 10 percet) 

-ecetes lében tartósítás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szárítsuk le az egész gombafejeket.
  2. Kenjük meg mindenféle jóval. Ebben az esetben zakuszka sörélesztőpehellyel, padlizsánkrém (vineta) paradicsommal és tökmagolajjal leöntött, mustáros, sajtos variációt készítettem.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 489
elküldve: 0
receptkönyvben: 2
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

csakegygourmet

Mióta szakács: 2016.05.23.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
fogás: hideg előétel

egyéb elnevezések

gombás szendvics

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

40
gomba 3 nagy db
paprikakrém 1 ek
élesztőpehely 1 kávéskanál