Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagy üveg kovászos uborka

Nagy üveg kovászos uborka
Nagy üveg kovászos uborka
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Forróságot jósolnak a hétvégére, épp meg fog érni a kovászos. (Kitettem az erkélyre, a macska legnagyobb örömére.) A fenti adag pontosan 1 darab 5 literes üvegre van méretezve. Elronthatatlan, csak a hirtelen beálló hűvös idő árthat neki, de az végzetes.

Fontos azonban az uborka minősége. Kovászolni csak a szúrós, szőrös felszínű uborka jó, én ebből is a kisebb méretűt ajánlom, mert nem kemény a magja, vékony a bőre és könnyebben megérik. Végül is kovászolható a nagy kajla, sárgás uborka is, de fele ilyen finom sincs.

hozzávalók / 10 adag

1 db 5 literes üveghez

ajánlat

Jól behűtve gyakorlatilag bármihez jó, a zsíros kenyértől a bélszínig. 

A leve üdítőnek is kitűnő!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra kihűtjük. (Literenként 1 ek só szükséges.) Belekeverjük az ecetet.
  2. Közben az uborkát előkészítjük. Egyforma, kisebb méretű (kb. 10-12 cm-es) uborkát használjunk. Egyrészt ez finomabb, másrészt jobban kitölti az üveget. Az uborkát megmossuk, a "szőrt" lesikáljuk róla. Két végét levágjuk. Most meg is nyalhatjuk, hogy biztosan ne legyen keserű - lehetőleg a levágott részt nyaljuk meg, ne azt, amit az üvegbe teszünk! Az uborkát behasítjuk előbb az egyik vége felől, majd erre derékszögben a másik vége felől is.
  3. Az üveg aljára tesszük a kapor egyik felét, és jó szorosan rárétegezzük az uborkát. Közbe-közbe dugjuk bele a fokhagymát és a maradék kaprot is.
  4. A kenyérszeletet megpirítjuk - így kevésbé fog szétmállani.
  5. Csurig felöntjük a sós vízzel, tetejére nyomjuk a kenyeret. Egy kistányért aljával lefelé ráteszünk, ezzel is benyomjuk a kenyeret a lébe.
  6. 2 napig érleljük a tűző napon. Ezután a kenyeret lehalásszuk és még 2-3 napig érleljük a napon.
  7. Átszűrt levével felöntve, hűtőben tároljuk, 2 hétig biztosan eláll. (Néha kicsit "pillésedik" az uborka felülete, de ez az állagán nem ront, le is moshatjuk róla.)


 

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 609
elküldve: 4
receptkönyvben: 65
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

koviubi, kapros kovászos uborka, kovászolt uborka

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-08-31 11:05

Szia Koszider! Végre megint itt a jó idő, gondoltam gyorsan megcsinálom végre a kovászos uborkát, szegény uborkák már várták egy ideje a hűtőben, hogy eljöjjön az ő idejük. Én is tettem bele fokhagymát (4 vagy 5 gerezdet is), mert anélkül is biztos jó, de azzal még jobb! :) 5 literes üveget viszont sehol sem sikerült fellelnem, ezért egy nagy, széles szájú üvegvázában figyelnek kint az uborkák az erkélyen. (Sajnos az én erkélyemen nincs ilyen szép macska...) Ha kifut az uborka leve utántöltsem vagy nem szükséges? Illetve sajnos olyan a lakás fekvése, hogy nemigen süt az erkélyre a nap, csak reggel egy fél órát, nem tudom, tűző napsütés nélkül is "megérik-e", de remélem, hogy igen. Szerinted?

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2015-08-31 16:04

Kedves Meli!
Ha elpárolog a víz az uborkáról, töltögesd fel, másképp megromlik - megpuhul. A többinek semmi baja se lesz, de akkor a tetején lévő példányokat ki kell dobni, kár érte. (Én naponta egyszer ránéztem és felöntöttem sima csapvízzel.)
Igazából nem is a napsütés, hanem a meleg kell neki, tehát az, hogy folyamatosan kézmeleg vagy annál egy kicsit melegebb legyen a lé. Tehát nem muszáj, hogy egész nap tűzzön rá a nap, elég az is, ha a levegő forró - márpedig abból most nincs hiány. Az én erkélyemet is csak 8 és 11 között éri a nap és ebben a döglesztő hőségben simán megérett az uborka. Viszont lehet, hogy akkor 1 nappal hosszabbra kell hagyni azt az időt, míg az uborka kenyér nélkül erjed az üvegben. Ha a kenyér beindította a folyamatot - erre 2 nap elegendő - az erjedő lében még 3 napot hagyd a melegen az üveget. Ekkor már érdemes kóstolni, akkor jó, ha az uborka belseje nem világos-fehér, hanem szinte áttetsző-kocsonyás. Ebben az állapotában a héja is puhább - nem lágy, de puhább, mint a nyers uborkának. Megkóstolod, ha még keménynek ítéled, még egy napot hagyod, nem fog megártani neki (tehát 4 napig érlelődik kenyér nélkül. A 40 fokos melegben 1 nap kenyérrel és 2 nap magában nekem elég volt.) Ha kiszeded az üvegből, az uborkák felszínén szürke lepedék lehet, ezt folyó víz alatt mosd le róla és úgy öntsd rá az átszűrt levet és így tedd a hűtőbe. 3-4 hétig is eláll. Sőt, télire is el lehet tenni, ekkor a levet felforralod egy jó nagy csipet tartósítószerrel (nátriumbenzoát), így forrón ráöntöd a lemosott uborkára, rá a tető és kihűtöd - nem kell dunsztolni.
Üdvözöl: Koszider

Meli717
Elaichi / Meli717 Fri, 2015-09-11 10:39

Kedves Koszider! Jól sikerültek az uborkák, bár végül úgy alakult, hogy kicsit tovább érlelődtek, mint 4 nap, mert elutaztunk. Gondoltam nem rakom még hűtőbe őket, mert nem voltak eléggé megérve és reméltem, hogy a konyhapulton csak nem lesz olyan rossz nekik. Finom lett nagyon, köszönöm a tanácsokat!
Üdv,
Meli

yogianita01
yogianita01 Tue, 2012-08-07 14:25

Sziasztok! Nekem a koviubi csakis fokhagyma nélkül, leforrázva lehet jó! És azt hozzáteszem,hogy fokhagyma fán vagyok.A koviubiba mégsem viselem el!

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-08-07 14:52

Igen, le lehet cserélni a fokhagymát tormára, vagy csak simán el lehet hagyni (vagy bele lehet tenni mindkettőt, ízlés dolga). A kapor, ami igazán fontos.
A kis ügyes uborkát nem kell előkezelni-forrázni, gyorsan megérik.
Koszider

Naschkatze
Naschkatze Tue, 2012-08-07 11:40

Kedves koszider!
Csatlakozom az előttem szólóhoz, a cica gyönyörűséges :)
Üdvözlettel: Nasicica

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-08-07 13:36

Kedves Nasicica!
Köszönöm! A neved alapján gyanítom, hogy hasonló macskabolondhoz van szerencsém.
Üdv: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-08-07 13:33

Kedves Kata!
Köszönöm az elismerő szavakat. Bár nem én tehetek róla, mégis büszke vagyok rá.
Koszider

75
uborka 3.5 kg
fokhagyma 4 gerezd
kapor 1 csokor
víz 3 l
3 ek
ecet 1 ek
kenyér 1 szelet