Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyim és Anyukám zsemlegombóca

Nagyim és Anyukám zsemlegombóca
Nagyim és Anyukám zsemlegombóca
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi általában vadas marhához szoktuk készíteni. És általában Édesanyám készíti, aki a Nagyitól tanulta, és mi pedig Édesanyámtól. Időnként rávesszük Édesanyámat, hogy készítsen vadast, és akkor szokott zsemlegombócokat készíteni az egész családnak. Ez is egy nagy családi kedvenc, ami nélkül a vadas elképzelhetetlen számunkra.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemlét felkockázzuk. Egy edényben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a zsemlekockákat.
  2. A megpirított zsemlét összedolgozzuk a zsírral, sóval, liszttel és annyi vízzel, hogy se túl lágy, se túl kemény masszát ne kapjunk.
  3. Egy fazékban sóval vizet forralunk, és a lobogó sós vízben kifőzzük a gombócokká formált masszát kb. 10-15 perc alatt.
  4. Melegen tálaljuk általában vadas marhához, de más szószos húshoz is nagyon finom köret.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 191
össznézettség: 218 552
elküldve: 24
receptkönyvben: 547
elkészítve: 31/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egyszerű zsemlegombóc, zsemlés gombóc, gombóc vadashoz

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mire
Mire Tue, 2016-11-01 11:33

Az anyukámtól tanultam ezt a gombóc készítést csak ő is és én is tojást teszünk bele és vadas húshoz szoktuk adni . Nagyon finom .

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2016-11-01 11:44

Kedves Mire! Mi is általában a vadashoz szoktuk készíteni. Mi nem teszünk bele tojást, mert az keményíti a gombócot. Már Nagyim is így készítette, és tőle tanulta Édesanyám, én meg tőle. Kellemes napot, jó sütést-főzést kívánok! Üdvözlettel: Kinga

szekimari@indamail.hu
szekimari@indamail.hu Sun, 2014-04-13 13:01

Nagyon köszönöm a receptet, igazán jól sikerült elkészíteni vadasmarha mellé. Ilyenkor mindig drága anyukám jut eszembe , ő sokszor készítette a szomszéd utcában lakó vadásztól kapott mezei nyúlból és mindig zsemlegombócot készített mellé. Akkor még nem érdekelt a főzés és most jöttem csak rá, hogy ezt a fajtát készítette ő is. Köszönöm, hogy feltetted.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2014-04-13 13:45

Kedves Mari! Nagyon szívesen, és örülök, hogy megtaláltad benne Édesanyád által készített zsemlegombóc ízét! Vannak olyan ízek amiket az ember nem felejt, és örül ha rátalál, főként ha kedves emlék! Üdvözlettel:Kinga

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2014-03-01 14:13

Mindenképpen elkészítem ezt a változatot is. Nálunk knédlivel tálalják a vadast, a sült húst, pároltkaposztával. Nemrég gombóccal készítettem és nagyon megkedveltem.
A NAGYIk receptjéért meg megbolondulok a szó jó értelmében. Azok a receptek a legjobbak! Köszönet a receptért!!
Üdvözlettel,Helena

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2014-03-01 14:49

Kedves Helena! Én is szeretem a régi recepteket. Ezt a zsemlegombócot Édesanyám apai Nagyimtól tanulta, és mindig így készítjük a vadashoz. Ritkán van, hogy mást eszünk hozzá, amikor a zsemlegombóc már elfogyott, és akkor krumpligombóc, spagetti vagy krokett készül. A vadasból mindig hatalmas adag készül, mert ritkán készíti Édesanyám, mert hosszadalmas, és ilyenkor az egész családnak csinálja. Nagyon szívesen a receptet, és remélem, hogy Nektek is el fogja nyerni tetszéseteket az így készített zsemlegombóc. Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-02-14 10:45

Kedves Éva-Anyóca! Nagyon szívesen. Csak ajánlani tudom, mert tényleg nagyon finom, és nem nehéz elkészíteni. És bizvást mondhatom, hogy a Nagyikám, akitől ezeknet az ételek elkészítését tanultuk, nem csak hogy szeretett főzni, de igen jól is főzött. Édesanyám azt mondja, hogy a főzési szeretetemet és érzékemet a Nagyitól örököltem. Köszönöm kedves hozzászólásodat. Üdvözlettel:Kinga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 11:34

Kedves Kinga!

Nem is írom le, hogy gonoszka, nem szabad, akinek ilyen csodás anyu-nagyi főzési és sütési, ezzel együtt szeretetbeli öröksége van, akinek volt kitől az étel készítés szeretetét örökölni, nem lehet, csak csodás emberke!!! :-) Tele Szível!! :-D
Mert ahogy annak idején az én anyai nagyim is mondta,hogy : " nem szép fiam, de szeretet is van benne, egyél csak. Meg fogod látni. " - mondta ezt a: pirospaprikás rántásos tökfőzelékre, amit nyáron nála, a kis parasztház, földdel ledöngölt spájzából elővett, és hideg volt, és mindig két nagy tányérral bevágtam, nekem kenyér se kellett, annyira jól esett!! :-) Na ugye, nem is borzasztó az egyszerű étel, - hát hogy lett volna, amikor a lényeg benne volt, és megspékelte sok-sok szeretettel!! :-) És bármi étele, mesés volt, és bevallom, sok étel néha gazdagabb étel ( húsos) elkészítése is, az ő megjegyzései, hozzászólásai, véleményezése alapján maradt meg bennem, maradt rám, és az én leveseim azért lehetnek jobbak,...de ezt a titkot soha nem árultam el,senkinek!! , - ő viszont büszke volt rá,ha vasárnapi ebédre eljött hozzánk, és evett az ominózus húslevesből, hogy : "na igen kislányom, ez a leves az, amit én szoktam főzni!"Anyukám soha nem értette, mivel több vagy másabb az enyém, ....szerintem lehet csak én beszélem be, a szeretet kapcsolat, ami köztünk volt, az is szerepet játszhatott benne, és ezek az ételek, azóta is így készülnek. Legyen egyszerű, vagy akár megengedhetős étel, ahogy nevezte, mikor volt pénz húsra,vagy más finomabb hozzávalóra.:-)
Mindegyik lánya: anyukám, a húga és két nővére is finomakat tudott és tud főzni,hajaj!! :-) , - kinek mi lett a specialitása, de azt az egyszerű, eredeti, nem túl kombinált ételt, azt egyikük sem tudta úgy elkészíteni, ahogy a mama.:-)
Nem írok többet, elérzékenyülök én is.:-)
Szép hetet kívánok, és még egyszer köszönöm a receptet.:-)
Éva-Anyóca

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-02-18 12:30

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm kedves soraidat. Hát igen emlékeim nekem is vannak. Amikor kimentem hajnalba a Nagyival a piacra, és aztán én boncoltam fel az ebédre a tyúkot, és örültem amikor tojáskezdeményeket találtam benne, és a Nagyi büszke volt, hogy a kis unokája a hokedlin állva milyen ügyesen boncolja a tyúkot. Minden hétvégén sütöttek egy tortát, és mentünk segíteni a krém készítésébe, és utána kinyaltuk a krémestálat kézzel-kanállal. És igen ebben a szeretett is benne volt, nem csak egymás iránt, hanem a főzés-sütés szeretete. A Nagyi mindig azt mondta, hogy -ó ez nem nehéz, és öt perc alatt meg van-, de azért mindenki tudja, hogy öt perces ételek nem léteznek, de ő szeretett főzni, és a szeretteinek való főzés neki örömet jelentett. Hát igen a régi szép idők. Én is szép hetet kívánok örömmel, és pihenéssel.
Üdvözlettel:Kinga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 16:30

Kedves Kinga!

Annyira rossz, hogy azt a régi szép időt, már legalábbis én, az én lányomnak nem tudom megadni, azt igen, hogy velem, és mellettem süthet-főzhet, de hogy az anyummal, ő teljesen más, már nincs annyi türelme, másként áll a dolgokhoz , mint anno a mamám.:-)
Más, idők járnak...

Köszönöm, Neked is szép napokat, és ezerrel várjuk már azt a : TAVASZT!!!!!!!! :-D
A szürkeségből, esőből, hidegből, szélből elegem van...:-((((
Éva-Anyóca

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-02-18 16:55

Kedves Éva-Anyóca!
Ez így van ahogy írod. Úgyan nekem nincs gyermekem, de unokahúgaimon látom, hogy nem ígyekeznek a főzést elsajátitani. Már annyi minden van ami a mai fiatalabb generációt leköti, hogy erre már nincs kedvük, főleg hogy lépten nyomon vannak gyorséttermek. Persze annak örülnek amikor születés-és névnapokra tortákat, sütiket gyártok, és szeretik a sütieimet megenni. De nekik már nincs kedvük (esetleg nagyon ritkán, és nem kötelező jelleggel) valamit készíteni. De sajnos még a nokedli készítéshez is legalább telefonos segítség kell nekik. Hát ez van. Én pedig szívesen sütöm családom örömére a tortákat. A tavaszi szellőt várva üdvözlettel:Kinga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 22:34

Kedves Kinga!

Hát a mai ifjúság ilyen, pedig én eltökéltem, hogy nem csak a lányom fog tudni főzni és sütni, ami most inkbb süti sütését jelenti,...hanem a fiam is,igaz makacs már 18. éves vagyok,...laza és húúúú, már majdnem férfi....de a hasát szereti,( étel, süti ), soha nem lehet tudni, hova sodorja az élet, bocsánat : Az Élet :-) , úgyhogy jó, ha tudni fog néhány alapfogást,és ha megnősül, és a felség és a család?? :-) , - és bizony még varrni is tud, gombot is felvarrni !!! :-))
A lány is, de a fiam is.:-)
Hogy jó e ez a nevelés, majd a jövő megmondja...:-D

Várom azt a tavaszi szellőt! :-D
Éva-Anyóca

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2013-02-19 06:19

Kedves Éva-Anyóca!
Ez így igaz, az élet, a jövő majd megadja a választ. A Keresztlányom is amíg élt az édesanyja a barátnőm Éva, nem fözőtt, és most jól boldogul a konyhában is. Addig pedig még egy rántottát sem csinált, de az élet nagy "kényszerítő", és nem lehet tudni, hogy mit hoz. Mindig reménykedjünk a legjobba, és bizzunk benne, hogy sikerülni fog.
Állítólag a jövő héten már jön a tavaszi szellő, de erre is a jövő megadja a választ, hogy tényleg megérkezik-e. Üdvözlettel:Kinga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-02-19 07:30

Kedves Kinga!

Igen, teljesen igazad van, a legnagyobb tanító, maga : az Élet!!! :-)

Hogy aztán a végeredmény olyan lesz-e, amilyenre számítunk, az tényleg idő kérdése, és csak reménykedni tudunk.:-))

Hát akkor fel a fejjel!!, és jöjjön a tél utolsó tánca, - aztán már a tavasz, mert igenis szükségünk van rá, természetnek, embernek egyaránt.:-))
Éva

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-02-14 10:39

Kedves antikpeter! Igazad van a liszt feldolgozásával kapcsolatban. Rögtön pótolom! Viszont a tojással kapcsolatban Neked is csak azt mondom, hogy mi nem teszünk bele tojást, és már több évtizede így készíti a családom, hisz a Nagyitól tanultuk ezt a zsemlegombócot. Köszönöm észrevételedet! Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-02-14 08:28

Kedves Zsuhus 61! A tojás nem maradt el! Mi nem szoktunk tojást rakni a zsemlegombócba. Már a Nagymamám is tojás nélkül csinálta, és mi is tőle tanultuk. De így szerintem nagyon finom, és mi nagyon szeretjük. Az Öcsém a vadast nem is hajlandó csak zsemlegombóccal megenni. Szerintem egyszer próbáld meg Te is így elkészíteni, hátha nektek is bejön. Üdvözlettel:Kinga

257
zsemle 8 db
finomliszt 25 dkg
sertészsír 2 ek
0 ízlés szerint
víz 3 dl
napraforgó olaj 3 ek