Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymama makarónija

Nagymama makarónija
Nagymama makarónija
53 perc / előkészület: 15 perc főzés: 8 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Oma, azaz a holland nagymama bevált receptje. Nálunk mindenki szereti, és még sose okozott csalódást. A makaróni tészta felénk a kb. 2 cm-es kunkori fajta és nem a hosszú. A sajt és a sonka mennyiségével mindenki ízlése és pénztárcája szerint variálhat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kicsi gyermeknek is nyugodtan adható, kb. másfél éves kortól, vagy amikortól már meg tudja enni a darabosat. Mivel a sajtban lévő só miatt az ember megszomjazik közben, bár vöröshús van benne, én inkább fehérborral kínálnám. Mi kis adagban le is szoktuk fagyasztani a kész ételt, mert így este munka után csak pár perc, és a mikróban felolvasztva asztalon a meleg vacsora.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát feltesszük főni. Ha van darálónk, ledaráljuk a sajtot és a sonkát. Én ugyanazon a nagy lyukú darálón daráltam mindkét hozzávalót. Így gyorsabb az elkészítés és a mosogatás is. Ha nincs darálónk, aprítsuk kézzel apróra. A sütőformát (jénait) kivajazzuk.
  2. Amikor a tészta megfőtt "al dente" állagúra, akkor leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. (Legyen megfőzve, de ne legyen túl puha. Ha szerencsénk van, akkor a csomagolásra rá van írva, hogy meddig kell főzni.)
  3. Az összes hozzávalót (a nyers tojást is) összekeverjük, csak a sajtból hagyunk meg a tetejére. Én vegyesen használtam füstölt és nem füstölt sajtokat. A tetejére csak füstöltet tettem. Mivel mind a sonkába, mind a sajtba gyárilag sót tesznek, ezért nem használtam további sót. Lehet turbózni friss paradicsommal, ha van, ártani biztosan nem árt. Ha fogyasztáskor kevésnek bizonyulna a tésztán a paradicsomszósz, a tányéron még mindig lehet rá tenni ketchupot. Borsból nem tettem rá sokat, a szerecsendióval viszont nem spóroltam. Fontos, hogy legyen rajta elegendő fűszer.
  4. A légkeveréses sütőben 180 fokon sütöttem kb. 20-25 percig, amíg elkezdett sülni a teteje. Ekkor rátettem a füstölt sajtot a tetejére, és kb. 10 percig tovább sütöttem 200 fokon. Ha ráolvadt a tetejére a sajt, akkor készen van.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x10 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 549
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Zuzuka

Mióta szakács: 2014.01.07.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: holland
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos tepsis tészta, tepsiben sült tészta, holland sült makaróni

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

713
makaróni 30 dkg
sonka 30 dkg
tej 1 dl
sajt 20 dkg
tojás 2 db
sűrített paradicsom 3 ek
ketchup 10 ml
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 2 teáskanál
margarin 5 dkg