Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymamám almás pitéje

Nagymamám almás pitéje
Nagymamám almás pitéje
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagymamám hőn szeretett almás pitéjének receptje.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük.
  2. A lereszelt almát megszórjuk három evőkanál nádcukorral, összekeverjük és 15 percig állni hagyjuk.
  3. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a felkockázott, hideg vajat hozzáadjuk.
  4. Elmorzsoljuk a száraz hozzávalókat a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát.
  5. Az alma levét kinyomkodjuk, fahéjjal fűszerezzük és a tojásfehérjéből vert kemény habbal összeforgatjuk.
  6. A tésztát két részre osztjuk és a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtunk belőle.
  7. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és belefektetjük az egyik tésztalapot.
  8. A tésztát megszórjuk durvára darált dióval és ráhalmozzuk az almát.
  9. Az almára tesszük a második tésztalapot, megkenjük felvert tojással és villával megszurkáljuk.
  10. 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 42 521
elküldve: 55
receptkönyvben: 882
elkészítve: 61/75
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Manhattan
Manhattan Sat, 2014-11-08 23:44

Nem szeretek szódabikarbonátot használni, mert sötétebb színe lesz tőle a tésztának. A 1/2 kg liszthez 2 egész tojást teszek bele, és fél csomag sütőport, egy citrom reszelt héját, tejfölt. Na és sót! Bizony gyakran ettem sótlan-íztelen pitét. Teszek is bele nem csipetet, hanem mokkáskanálnyit. Cukrot csak 10 dkg-t. 2 kg alma kell hozzá, amit kicsit kinyomok, és nyersen használom. Porcukros fél csomag tört fahéjjal keverem. Az alsó lapra prézlit szórok. Tetejét megszúrkálom, hogy a gőz ne nyomja fel. Bárkit kínáltam, azt mondják, isteni finom.

Thaddej
Thaddej Sat, 2013-11-02 21:44

Kedves ízHUSZÁR

Köszönöm a receptet, neked hogy feltetted a Mamimnak hogy megalkotta :)
Annyira jól sikerült, hogy kétszer kellett megcsinálnom két napon belül:)

Köszönettel:
Thaddej

bluebell854
bluebell854 Sun, 2013-10-27 17:36

Már elnézést kérek, de nem valószínű, hogy a Nagymama nádcukrot használt. Vagy ilyen fiatal a kedves Mama? Bluebell 854

m.lekay
m.lekay Wed, 2013-10-16 14:00

Nagyon köszönöm még egyszer az ötletet!!!! Üdv: m.lekay

m.lekay
m.lekay Wed, 2013-10-16 13:24

Köszönöm a tippet, a tepsi mérete az volt amit írtál, de a sütőpor valóban egy kicsit több lett. Mi lenne, ha a szódabikarbónát elhagynám?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2013-10-16 13:26

Szerintem egész nyugodtan kihagyhatod belőle. Főleg mivel nem azért kerül bele, hogy nagyobb legyen a tészta, hanem hogy könnyebb.

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

m.lekay
m.lekay Wed, 2013-10-16 09:26

Elkészítettem, de közel sem olyan vékony a tésztája, mint a képen. Pedig mikor belenyújtottam a tepsibe éppen, hogy végig ért és szép vékony lett. A megsült tészta viszont vastag. Mit rontottam el? A mennyiségeket pontosan mértem ki. Talán a liszt sok vagy a tepsi mérete kicsi? Bár, ha nagyobb a tepsi, már nem is tudtam volna végig nyújtani a tésztát, mert ahhoz kevés a tészta.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2013-10-16 10:36

Kedves m.lekay!

Két dologra tudok tippelni. Az egyik, hogy túl sok lett a sütőpor vagy a szódabikarbóna. A másik, amit te is írtál, hogy kicsi volt a tepsi. Én 33x24 centis tepsiben készítettem el.

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

759
finomliszt 50 dkg
vaj 25 dkg
tojássárgája 2 db
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 1 csipet
porcukor 15 dkg
tejföl 3 ek
alma 8 közepes db
barna cukor 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint
tojásfehérje 2 db
dió 10 dkg
tojás 1 db