Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymamám farsangi fánkja

Nagymamám farsangi fánkja
Nagymamám farsangi fánkja
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kezdődik a farsang, itt az ideje a fánksütésnek. Ezzel a fehérjés-lekváros töltelékkel fel tudjuk használni a fehérjét, és így különleges tölteléket kapunk. Már a nagymamám is így készítette, és mindenki nagyon szerette. Úgy az igazi, hogy a fánkot kézzel kell falatokra tépni, és tunkolni a töltelékbe.:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.
  2. Majd hozzáadjuk a többi tejet, sárgáját és az étolajat.
  3. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, állandóan kevergetve, majd amikor megfelelő állagú tésztát kapunk, azt fakanállal jól kidolgozzuk.
  4. Meleg helyen letakarva, jól bebugyolálva duplájára kelesztjük.
  5. Lisztezett munkaasztalon ujjnyi vastagságúra nyújtuk, majd kiszaggatjuk.
  6. A munkasztalon hagyjuk még egy kicsit kelni.
  7. Addig elkészítjük a tölteléket. A fehérjét a cukorral keményre keverjük, majd beletesszük a lekvárt, és jól beledolgozzuk.
  8. A fánkokat bő, forró olajban kisütjük úgy, hogy a lisztezett felét tesszük bele először, ujjunkkal egy kis mélyedést készítve középen, de nem átlyukasztva. Fedővel lefedjük.
  9. Mikor a fánkokat megfordítottuk, már fedő nélkül sütjük, majd szalvétára szedjük.
  10. Tálaláskor a fánkok közepébe teszünk a masszából, és meghintjük porcukorral.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 314
elküldve: 4
receptkönyvben: 113
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

periscope

Mióta szakács: 2011.05.26.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, farsangi fánk, szalagos fánk, pampuska

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

alet
alet Sun, 2015-03-29 16:37

En eletem elso fankjakent fozoversenyen bogracsban sutottem ki, hidegben-szelben, de igy is tokeletes lett... szoval jo a recept :-)

periscope
periscope / periscope Mon, 2015-03-30 08:28

Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikerült, további jó sütést-főzést és kisérletezést kívánok!

Lívia88
Lívia88 / Lívia88 Thu, 2013-10-03 20:01

nemrég készültem el vele. nagyon finom lett. kicsit kevesebb, mint egy kiló liszt kellett hozzá. ebből a mennyiségből nekem 33 db fánkom lett. köszönöm a receptet!!!

periscope
periscope / periscope Thu, 2013-10-03 20:05

Szívesen, örülök, hogy tetszett. Nekem is van belőle sok fánk, de kell is, hiszen nagyon szeretjük. És ez a recept nálunk bevált, egyszerű és nagyszerű. Jó étvágyat kívánok!
üdv Erzsi

Lisi
Lisi Tue, 2013-02-12 16:33

Köszönöm a receptet.....igazán finom,egy könnyen,gyorsan , kidolgozható a tésztája.Èn csakis friss élesztövel készítem.....ezt pedig Burgenland-ba vásárolom,bármely boltból, még nemkellett csalódnom vele.Ha hazalátogatok...én is a Zentai Fermin élesztöjét választom,ami szintén nagy sikert arat.Mindenkinek kivánok sok sikert.

periscope
periscope / periscope Wed, 2013-02-13 18:33

köszönöm, hogy jelentkeztél és tetszik a receptem. Sajnos a Fermin hamarosan befejezi az élesztő gyártását. Nem tudom miért, de ez már biztos. Kár, mert tényleg jó minőségű volt a termékük. Egy belgrádi cég is gyárt élesztőt, de azzal jobb nem is elkezdeni a sütést, olyan vacak a minősége.
üdv. Erzsi

periscope
periscope / periscope Sun, 2013-02-10 16:57

Sajnálom, hogy nem sikerült a fánk. Én vajdasági vagyok, a zentai Fermin élesztőjét használom (ami még kisebb csomagolású - csak 4o gr -. De lehet itt is vásárolni Budafoki élesztőt - 5o gr -. Én mindkettőt használom egyformán (attól függ épp melyik boltban vásároltam és ott melyik van) és eddig még mindig sikerült, minden jól megkelt velük.
Olyan előfordult már, hogy ha a boltban nem megfelelően tárolták az élesztőt (nem volt a csomagolása száraz), akkor nem kelt meg vele semmi. De erre kétszeri "hiábadolgozás" után rájöttem, és mindig ügyelek, hogy vásárláskor csak olyan élesztőt vegyek aminek a csomagolása száraz, nem nedves, átázott.
Remélem azért nem szegte kedvedet a fánksütés, ez tényleg egy egyszerű és nagyszerű recept. Én nem is szoktam anyira kidolgozni, épp csak jól összeállítom úgy is tökéletes. Sok sikert legközelebb!
üdv. Erzsi

Hugimaci
Hugimaci Sun, 2013-02-10 13:15

Sziasztok,èrdekelne hovà jàrtok èlesztot venni,a Hogwartsba? Ez a mennyisègù liszt ezzel az èlesztovel nemhogy a duplàjàra nem kelt,de meg sem mozditotta...

2086
tej 600 ml
friss élesztő 5 dkg
cukor 2 ek
tojássárgája 2 db
napraforgó olaj 1 ek
1 csipet
finomliszt 100 dkg
napraforgó olaj 5 dl
tojásfehérje 2 db
cukor 2 ek
sárgabaracklekvár 2 ek
porcukor 2 ek