Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsleves másképp

Húsleves másképp
Húsleves másképp
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden házban körülbelül ugyanúgy készül a húsleves, én minden formájában imádom. Bárhol kóstoltam, mindenhol hasonló volt az ízvilág. Kivéve az egyik nagymamámnál. Ő mindig tett bele egy pár szegfűszeget, és ez annyira különlegessé tette a levest, hogy (habár nem hittem el, mikor először mondta) azóta mindig így készítem <3

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét részeire szedjük, majd egy kb. 6 literes lábasba helyezzük őket. A lábast félig felöntjük hideg vízzel, majd nagy lángon elkezdjük főzni a húst. Mikor már majdnem forr, egy kis lyukú szűrővel eltávolítjuk a habot, ami keletkezett.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, és kb. egyenlő nagyságúakra vágjuk (ha nagyok, akkor negyedelni szoktam őket, ha kicsik, akkor van, hogy egészbe vagy csak félbevágom). A hagymát és a fokhagymagerezdeket egyben rakjuk bele.
  3. Miután a habot leszedtük a húsos léről, hozzáadjuk a zöldségeket (a kelkáposzta/ kelbimbó kivételével), beleszórjuk a fűszereket, és feltöltjük meleg vízzel. Forrásig melegítjük, majd lassú tűzön, fedővel letakarva addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 1 óra). A kelkáposztát/kelbimbót kb. 45 perc múlva tesszük bele, amikor a zöldség már majdnem kész, mert azoknak kevesebb idő kell.
  4. Ha kész, kiszedjük a zöldségeket és a húst, majd egy kis lyukú szűrőn leszűrjük a levest.
  5. Friss petrezselyemmel és frissen kifőzött levestésztával tálaljuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 10 847
elküldve: 0
receptkönyvben: 94
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivkó

Mióta szakács: 2018.11.14.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csirkehúsleves

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Sun, 2019-02-24 17:05

Évekkel ezelőtt Lajos Mari szakácskönyvében olvastam,hogy a vöröshagymába szúrjunk bele 2 db szegfűszeget, különleges aromát ad a levesnek. Kipróbáltam, azóta így csinálom. Mindenki oda van a levesemért.

Tamás975
Tamás975 Sun, 2019-02-24 09:08

A következő főzésnél kipróbálom a szegfűszeget, jól hangzik.
Azt meg nem értem, miért kell valakit kritizálni azért, mert leveskockát/ételízesítőt használ.
Én elhiszem, hogy vannak olyan gasztrosznobok, akik a húslevest csak olyan tyúkból főzik, ami bio kukoricát, búzát eszik egy falusi nagymama udvarában, aki mellesleg őzikéket ment.
Én is kaptam már háztáji tyúkot, abba nem kellett semmi ízesítő, de az átlag ember sajna csak a boltban jut csirkéhez, aminek vizes a húsa és ízetlen és azt nem lehet csak zöldségekkel helyrehozni úgy, hogy ne az egyik zöldség domináljon.

evapauer
Jolimami / evapauer Thu, 2018-12-20 01:15

Minden okom megvan rá. Nem "feltételezek", hanem "tapasztalok" és a tapasztalatom az, hogy remekül illik bele a szegfűszeg. Nagyméretű teatojásba szoktam tenni a v.hagymát, rászórom a fűszereket, így egyben ki lehet szedni és nem kell tányéron vagy a szűrőből kipiszkálni a borsot, szegfűszeget, fokhagymát, Neked is ajánlom, kényelmesebb.
Másrészt nem azért olvas valaki új recepteket, hogy ötleteket kapjon, gazdagodjon a saját konyhaművészete? Hajrá Vivien!

annazsofi
annazsofi / annazsofi Wed, 2018-12-19 14:57

Egyetértek hal56-tal,abban a tekintetben,hogy az igazi,főzős nagyik sem az ételízesítőt,sem a leveskockát nem használják!( én sem rontanám el velük!)Édesanyám,nem is ismerte ezeket,isteni húslevest főzött nélkülük is!
Egy nagyi!

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Sun, 2019-02-24 12:32

Igen ha magad tenyészted a csirkét és kukoricával etetted akkor biztos nem is kell, de ha boltba veszed, nem árt bele Tyúkhúsleves kocka, én is Nagyi vagyok, még sohasem kritizálták negatívan a levesemet. Ami nekem egyedül újdonság benne az a szegfűszeg,de ki fogom próbálni.

Vivienkirálykisasszony
Vivkó / Vivienkirálykisasszony Wed, 2018-12-19 16:58

Mivel a nagymamám csinálta úgy a húslevest, hogy tett bele szegfűszeget is, így emiatt az íz miatt lett ez a neve a receptnek. A levest ÉN így készítem. Igazából elfogadom a véleményeket, azt viszont nem, hogy egy cím miatt dönt arról valaki, hogy melyik "nagyi" igazi vagy sem. Nem fogok vitatkozni senkivel, én általában, ha nekem vmi nem tetszik, fogom és továbblépek. De hát ugye nem vagyunk egyformák. Szerencsére.

hal56
hal56 Wed, 2018-12-19 10:02

Csókoltatom a Nagyit! Leveskockát tesz a nyers zöldségekhez.. Kíváncsi lennék hány éves a tisztelt Nagyi? A 2 db szegfűszegről már megírták a lényeget. Lehetne"kő leves" is ha beledob egy pár követ, kavicsot is. Annak sem lenne értelme.

witch
witch / witch Sun, 2019-02-24 19:09

Nem fogod elhinni, de nekem volt egy nagynenim, aki leveskockaval fozott es 1896-ban szuletett.

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Sun, 2019-02-24 12:22

Igen képzeld el leveskockát, Te nem is tudod miről beszélsz, ha kötekedni akarsz menj másik oldalra. A mai csirke felhozatalnál ami a boltokban kapható igenis kell a tyúkhúsleves kocka, vagy ételízesitő. Inkább azt kérdezném,hogy Te hány éves vagy?mert az eszed már vagy nagyon elment, vagy nem is volt.

Vivienkirálykisasszony
Vivkó / Vivienkirálykisasszony Wed, 2018-12-19 17:03

A kőlevessel nem tudom, hogy sikerült párhuzamba hozni. Nem emlékszem, hogy a hozzávalóknál kavics is szerepelt volna. De mindegy, szeretem hogy valaki úgy kritizál meg osztja az észt, hogy ki sem próbált valamit. Nyilván nem a szegfűszeg fog dominálni, az csak egy kiegészítés a fűszerezésnél. Egyébként a leveskockával hibáztam... Javítom..
A nagymamámat pedig ne csókoltasd, mert ő sem csókoltatna téged köszi.

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Sun, 2019-02-24 12:28

Szia, Vivien, Ne hallgass olyan emberre aki csak kommentel,de azt sem tudja,hogy amit ír azt eszik vagy isszák, Én legközelebb ha húsi levest készítek biztos,hogy kipróbálom a szegfűszeget. Én minden levesbe,pörköltbe,főzelékbe teszek ételízesítőt.Húsi levesbe meg TYÚKHÚSLEVES kockát is. 65 éves vagyok és ez idő alatt még senki nem mondta,hogy nem tudok levest főzni♥Most a szegfűszeggel tovább újítom. Köszi Neked. várom további receptjeidet szeretettel♥

istvanbene66
istvanbene66 Tue, 2018-12-18 20:21

A cca. 3 liter folyadékban a 2 db szegfűszegnek semmiféle jelentősége (íze, zamata, stb.) nincs!

evapauer
Jolimami / evapauer Wed, 2018-12-19 20:54

Van bizony. 1 nagyobb vagy 2 pici szegfűszeg, beleszúrva a vöröshagymába. Evés közben nem lehet érezni, hogy van a levesben, mégis picit másabbá, gazdagabbá teszi az ízvilágát. Nem lesz "édes" ízű ettől a leves. Mindig így csinálom és aki evett a husilevesemből, visszajár rá.

evacili
evacili Sun, 2019-02-24 17:03

Ez így igaz! Évekkel ezelőtt Lajos Mari szakácskönyvében olvastam,hogy a vöröshagymába szúrjunk bele 2 db szegfűszeget, különleges aromát ad a levesnek. Kipróbáltam, azóta így csinálom. Mindenki oda van a levesemért.

484
csirke 0.5 db
csirkecomb 1 db
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
zeller 1 kis db
karalábé 0.5 db
kelbimbó 4 db
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
szegfűszeg 2 db
fekete bors 10 szem
ételízesítő 1 ek
0 ízlés szerint
víz 2.5 l
petrezselyem 1 csokor
leveskocka 1 db