Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Nahát"-torta

"Nahát"-torta
"Nahát"-torta
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy azt már korábban meséltem, Oxfordban megismerkedtem egy nagyon kedves apácával. Az apai ágról magyar származású Judith nővér annak idején nemcsak rengeteg finom, házi termesztésű gyümölccsel ajándékozott meg bennünket, de elárulta egyik kedvenc családi tortája receptjét is. Most, mikor hazaérve meglátogattam közös ismerősünket, Judith másodunokanagynénjét, gondoltam, meglepetésként elkészítem neki a magyar részről származó "Nahát"-tortát. Ugyan nekem nem műfajom ez a krémes-babapiskótás dolog, nagyon finom, bár elég tömény édességről van szó. (Tapasztalatokat ld. az ajánlatban.) Ennél izgibb a Judith által elmesélt sztori. Az ő dédnagymamájától származik a recept, aki Alsógödön élt, és rengeteg tortát sütött. Vele lakott két agglegény testvére is. Mikor egyik vasárnap lelkendezve mesélte nekik, hogy új receptet próbált ki, egyikük ironikusan megjegyezte: "Nahát! Torta!" Azóta "Nahát-torta" néven fut ez a kakaós-kávés finomság, illetve a magyarul már nem beszélő Judith "Well-well cake" néven emlegette.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mondom, látszik a képen, hogy én az oldalsó babapiskótákat lespóroltam, nem volt jó döntés. Kell bele a tészta, mert nagyon tömény a krém. A vízszintesen lerakott piskótákról ne hagyjuk le a kávélocsolást, mert enyhíti a krém édességét. Ezen kívül még azt kell megjegyeznem, hogy eredetileg nem porcukor, hanem cukor szerepelt a krém mindkét felében, de a vajas masszában egyáltalán nem oldódott fel, kicsit roszogott az ember foga alatt. Ezért inkább a porcukrot javaslom, legalábbis abba az összetevőbe, vagy pedig az egyik hozzászóló (Onicsicsi) által szorgalmazott cukorszirupot.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  tojásokat és a plusz sárgájákat egy lábosba ütjük. Hozzáadjuk a kávét (8 ek vízben feloldott 1 ek nescafé is jó) és 170 g cukrot is.
  2. A fentieket alacsony lángon (akár gőz fölött) elkezdjük melegíteni, és robotgéppel folyamatosan keverve addig keverjük, míg besűrűsödik. (Nem csinálunk belőle rántottát!) Lehetőleg egy éjszakán át hűlni hagyjuk, de legalább pár órát.
  3. Másnap alaposan elkeverjük a vajat a kakaóval és 85 g porcukorral vagy nagyon pici, forró kávéban feloldott cukorral.
  4. A kihűlt tojásos krémet és a vajas masszát összemixeljük.
  5. Lerakunk egy réteg babapiskótát egy gyűrűs tortaforma aljára, elég helyet hagyva a szélen állóknak. A gyűrűt koronaszerűen kibéleljük további babapiskótákkal. (Ebben segíthet egy kis massza, de, amint a képen is látszik, én ezt lespóroltam.)
  6. Az alsó réteget meglocsoljuk egy kis kávéval, hogy könnyebben lehessen majd vágni a tortát, majd ráöntjük a kakaós massza felét.
  7. Lerakunk egy újabb piskótaréteget, majd a tortát a massza másik felével borítjuk. (Akár 3 rétegben is lerakhatjuk a krémet-piskótát.) Pár órára hűtőbe tesszük, onnan tálaljuk.

  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 127 971
elküldve: 10
receptkönyvben: 692
elkészítve: 13/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaókrémes torta, kávékrémes piskótás édesség, kakaós-kávés piskótarakottas, kávés-kakaós torta sütés nélkül

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judit71
Judit71 Fri, 2011-06-17 11:30

Köszi szépen a családfa elemzést! A receptet mentettem a receptkönyvembe. Ilyen időben külön piros pontot érdemel, hogy sütés nélküli.
További szép napot mindenkinek!

Judit71
Judit71 Thu, 2011-06-16 23:54

Szia Durcsó!
Nagyon tetszik a recept, biztos nagyon finom is...DE! Engem az érdekelne hogy ki lehet nekem a másodunokanagynéném. Az melyik felmenő meg oldalmenő rokon? Próbáltam megfejteni, de elveszítettem a fonalat:))))
Judit

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2011-06-17 00:01

Kedves Judit,
Én itt a szülő másod-unokatestvérére értettem, tehát az egyik illető dédszülője = a másik illető nagyszülője :)
Ha kipróbálod, biztos ízleni fog a recept is! Üdv, Durcsó

nori88
Nóri* / nori88 Thu, 2010-10-21 18:35

Szia!
szoktam sütni, de nem értem az összeállítást :( Mit értesz azon, hogy "elég helyet hagyva a szélen állóknak"? És az mit jelent, hogy koronaszerűen ?
köszi előre is!
Nóri

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-10-21 18:51

Szia Nóri, úgy értem, hogy mikor lerakod az alapot, akkor a szélén körbe kihagysz egy kb. 1-1,5 cm szélességű kört, így lesz helyed arra, hogy odaállítsd a "koronát". Ezután a szélét körberakod álló helyzetben lévő babapiskótákkal, mintegy koronát építesz belőlük vagy kerítést vagy ilyesmit :) Remélem, így már érthető! A lényeg, hogy kibéleld az edényt fenekét és oldalát is piskótával. Üdv, Durcsó

onicsicsi
onicsicsi / onicsicsi Sun, 2010-09-12 00:09

A vajas krémbe is mehet úgy a cukor, hogy előtte pici vízzel szirupot főzöl belőle. Tojáshabot is lehet így csinálni kristálycukorból.

onicsicsi
onicsicsi / onicsicsi Sun, 2010-09-12 00:07

Mmm, finomnak néz ki!
Ha kristálycukorból készíted, oldd fel először azt a meleg kávéban, szirupszerűen, nem fog sercegni (szakács sógorom tippje).

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2010-09-12 00:23

Kedves Onicsicsi, köszönöm szépen a tippet! ;) Biztos működik is, kipróbálom! Üdv, Durcsó

Dömi
Dömi / Dömi Sat, 2010-09-11 18:43

Nahát! Ez tényleg fincsi lehet! Ki fogom próbálni hamarosan! :)

1041
porcukor 260 g
tojás 3 db
tojássárgája 2 db
feketekávé 8 ek
vaj 225 g
cukrozatlan kakaópor 115 g
babapiskóta 25 dkg