Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nanuk szelet - gluténmentes

Nanuk szelet - gluténmentes
Nanuk szelet - gluténmentes
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvenc sütim volt még a lisztérzékenységem előtt. Egyszer nekiálltam GM lisztből, picit módosítva az anyukám eredeti receptjén, és ez lett a végeredmény. Tökéletes süti, ízre azonos az eredetivel. Igazi ínyencség egy lisztérzékenynek.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Elkészíthetjük nem GM lisztből is, akkor a tésztához használjunk 4 db tojást, 20 dkg lisztet, a keményítőt elhagyjuk,
a krémhez 4 ek grízt teszünk, a maizenát elhagyjuk. A többi eljárás ugyanaz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szétválasztjuk a tojásokat. Felverjük a 6 tojásfehérjét habbá, hidegre állítjuk.
  2. Előmelegítjük a sütőt.
  3. A porcukrot a tojások sárgájával jó habosra kikeverjük.
  4. Hozzáadjuk a vizet, a lisztet, pici sót, a sütőport és a diót, minden hozzávaló után jól elkeverjük.
  5. A legvégén hozzáadjuk a felvert tojáshabot, óvatosan összekeverjük.
  6. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, beleöntjük a masszát, mehet is a sütőbe.
  7. A sütőt nem nyitjuk ki, csak mikor az idő lejárt, tűpróbát végzünk, ha nem ragad rá, kivesszük, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.
  8. A krémhez a tejből, a vaniliás cukorból, a daralisztből, a maizenából sűrű pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni, gyakran megkeverjük, nehogy csomós legyen.
  9. Közben a puha vajat a cukorral jól kikeverjük.
  10. Mikor a puding kihűlt, hozzáadjuk a vajaskrémet, jól összekeverjük, majd a legvégén hozzákeverjük a diót is.
  11. A csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk.
  12. Közben a tésztát kiborítjuk egy sütőpapírral bélelt  tálcára, rákenjük a teljesen kihűlt krémet.
  13. Mikor a csoki megolvadt, ráöntjük a krém tetejére, szépen elsimítjuk, majd hidegre tesszük.
  14. Dermedés után szeleteljük, és tálaljuk.
  15. Ajánlatos tálalásig hidegen tartani, mert a vajas krém hamar megolvad, és a csoki lecsúszik róla.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 688
elküldve: 2
receptkönyvben: 210
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gluténmentes diós szelet, diós finomság lisztérzékenyeknek

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mrea
Mrea / mrea Wed, 2011-10-05 23:50

Kedves Cafika!

Örömmel olvasom ezt a receptet. Családi kedvenc a nanuk szelet ....sajnos mióta édesanyámnál és nálam megállapították a lisztérzékenységet, nem sütöttük, mert nem tudtuk megoldani a krémben lévő daraliszt helyettesítését.
Te a receptben azt írod, daralisztet használsz ..... milyen gyártónál sikerült ilyen lisztet beszerezned? Több fajta lisztet is vettünk már, de a gluténmentes lisztek mind csak finomlisztek. Gondoltam finomra őrölt kukoricadarával helyettesíteni a daralisztet, de annak nem lenne ugyan az az íze :(
Szeretném anyunak megsütni névnapjára meglepetésnek.
Jó lenne ha összejönne.

Válaszodat előre is köszönöm.

Egy "sorstárs" Révkomáromból. :)

Andi

cafika
Cafika / cafika Wed, 2011-10-12 21:27

szia Andi,
csak most olvastam a hozzàszòlàst,remélem nem lesz mèg késò..
ha jol emlékszem, a Tesco-ban vettem kimondottan "gluténmentes daraliszt"-et, ott nézz kòrùl. 1/2 kg csomagban volt,de a gyàrtora màr nem emlékszem :( ezzel tòkéletes a krém
itt Olaszban is van 1 màsik màrka, "sineamin semolino" a neve, ezzel azonban még nem probàltam megsùtni.
a kukoricadaràs dologgal szerintem is màs lenne a krém..
remélem be tudod szerezni a grizt !!! szoritok, majd jelentkezz mindenképpen!!!
kellemes estét,
ùdv. évi

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-11-08 15:10

Szia Évi! Milyen jó, mindig tanul az ember, sose tudtam, hogy szlovákul a nanuk jelent valamit. :-)
Azt én is tudtam, hogy eszkimóéknál ez egy név, van is egy nagyon híres dokumentumfilm (-az első dokumentumfilm volt az eszkimókról, amit valaha csináltak-), aminek az a címe, hogy "Nanuk az eszkimó". Persze azt eddig nem tudtam, hogy mit jelent, nekem is tetszik a maci-dolog. :-)
Milyen érdekes az is, hogy a környékünkön sosem találkoztam a sütivel, és pont felétek ismerik, Szlovákiában... Érdekes lenne lekövetni, hogy milyen utat jár be egy-egy recept kézről kézre, ha lehetne, lehet, hogy kalandos az útjuk! :-D
Mindenesetre minél többen ismerik és kóstolják, annál jobb, mert nagyon finom. :-)
Neked is szép hetet! Üdvözöl : (egy másik)Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-11-08 13:14

Kedves cafika!Köszi szépen, és tényleg, juthatna akár öt is, annyi megsütnivalót raktok fel, de ami olyan, azt igenis besorolom, december egytől,csak tényleg győzzem sütni, alapanyagot is venni.E hónapban csak 5 ilyen alkalom van, a december az sok.Pld.a fiam 16. éves lesz, Karácsony,névnapom,Szilveszter,jaj, a jó öreg Télapót már ne hagyjuk ki.,barátnőm,stb..........szóval alkalmak,sütögetések,főzögetések....Szép hetet neked is! :-)Éva -Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-11-06 23:13

Édes... a Nanouk egyébként egy grönlandi eszkimó lánynév és azt jelenti: nagy fehér medve... :-)))
Végülis a fehér stimmel. :-D

cafika
Cafika / cafika Mon, 2010-11-08 13:44

szia Eszter,
nem tudom, hogy honnan eredhet ez a süti név..sajnos. szlovákul a nanuk jégkrémet jelent, de nekem a te macis eszkimós neved jobban tetszik :-)
nagyon kellemes, stressz mentes hetet kivánok,
puszi, Évi

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-11-06 22:10

Ó, hát ezt én is terveztem feltenni, csak valahogy mindig elmaradt. Anyukám öröktől fogva készíti ezt a sütit, igazi gyerekkori íz számomra, egyszerű, de nagyszerű, nagyon szeretem! Bár mi nem gluténmentesen készítjük, de egyébként ugyanígy. Soha máshol nem láttam még ezt a sütit, hát mégis ismerik máshol is, és ugyanezzel a névvel! :-)))
Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon-nagyon finom! :-)
Üdvözöl: Éva

cafika
Cafika / cafika Mon, 2010-11-08 13:11

szia Éva,
igen, igen, igen, nálunk is mindig nagy kedvenc volt, és ezért is hiányzott már ez az íz, így elkészítettem gluténmentesen, hogy csillapítsam a süti-éhségem. meg kell hogy mondjam, ízre az eredeti, nem venni észre hogy GM. meg kell hogy mondjam, én is azt hittem, hogy csak a mi környékünkön van ez a süti, :) örülök, hogy nektek is ízlik :)
szép hetet,
üdv. Évi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-11-06 21:43

A süti neve felkeltette a figyelmem, és a süti maga is nagyon guszta.Köszi szépen, hogy leírtad, hogy mit kell tenni annak ,ha meg óhajtom készíteni, még ha nem vagyok lisztérzékeny is.Kedves volt tőled. :o) Holnapra szép napot, és köszi ezt a csodás sütit,a naptárom már nagyon telik,(annyi ünnep van, hogy felírom, milyen főételeket, leveseket, sütiket, tortákat készítek,november főleg december kezd bővelkedni ünnepekben,már a naptáromban is sűrűsödnek a bejegyzések), de ezt nem hagyhatom ki, lehet egy nap,hogy kettőt is sütök? :o)) Nem baj.Megéri.Éva-Anyóca

cafika
Cafika / cafika Mon, 2010-11-08 13:06

szia Éva-Anyóca,
örülök, hogy tetszik a recept, hidd el, nagyon finom is. anyukám azelött mindig ünnepekre szokta készíteni, mert szép és mutatós és mint írtan, fincsi !
én is, mint te, szeretek új recepteket kipróbálni, és bizony annyi finom recept van, hogy minden napra juthatna belöle akár 5 is :-), csak gyözzük idövel ;-)
jó sütés-fözést, kellemtes hetet,
üdv, Évi

1898
tojássárgája 6 db
tojásfehérje 6 db
porcukor 20 dkg
víz 10 ek
gluténmentes lisztkeverék 18 dkg
burgonyakeményítő 2 evőkanál
sütőpor 0.5 csomag
dió 10 dkg
1 csipet
tej 8 dl
vaníliás cukor 1 csomag
gluténmentes gríz 5 evőkanál
burgonyakeményítő 2 evőkanál
vaj 250 g
porcukor 20 dkg
dió 10 dkg
margarin 5 dkg
étcsokoládé 10 dkg