Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napokig puha tejfölös pogácsa

Napokig puha tejfölös pogácsa
Napokig puha tejfölös pogácsa
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta kerestem olyan pogácsareceptet, ami könnyed, pihe-puha még több napig is. Nagy örömömre ráleltem erre a receptre, ami olyan, mint amilyent szerettem volna!

Kipróbáltam simán kelesztve és előző este begyúrva, és hűtőben pihentetve, mindenhogy működik. :)

Szeretem a klasszikus, masszívabb sajtos pogácsát is, de az 1-2 nap múlva már nem az igazi. Szóval attól függően, mikor van időm sütni vagy milyen alkalomra sütök, választok. Most egyértelműen ez a kedvenc pogácsareceptem, aminek már többen el is kérték a receptjét, miután másnaposan kóstolták. Azért is teszem fel most ide, hogy egyszerűbb legyen megosztani. :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tehetünk akár füstölt sajtot is a tetejére, de az hajlamosabb megégni, figyeljük.

Én második alkalommal szórtam sajtot a kinyújtott tésztára, mielőtt meghajtogattam (4. lépés), úgy is finom lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk a langyon, cukros tejben.
  2. A felfutott élesztőt összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval, tojásból 1 egészet és egy sárgáját adunk hozzá. Fontos, hogy a vaj és zsír puha legyen, de ne folyjon. Lágy, nyúlós tésztát kell, hogy kapjunk de ne legyen nagyon ragacsos. Kis tej vagy liszt hozzáadásával korrigálhatunk rajta.
  3. Lisztezett felületen amennyire csak tudjuk, nyújtsuk vékonyra, majd tekerjük fel, mint egy palacsintát, végül hajtsuk be jobbról, balról egymásra, és így pihentessük, kelesszük. Ezt kétféleképpen tehetjük: - este begyúrjuk, és a hűtőbe tesszük pihenni másnapig - szobahőmérsékleten letakarva kb. egy óra alatt kelesztjük duplájára.
  4. Sütés előtt ismét vékonyra nyújtjuk és meghajtogatjuk: lentről-felfelé 2/3-áig hajtjuk, majd fentről-lefelé rá -> így lesz 3 réteg. Ezt megismételjük jobbról-balra 2/3-áig, majd balról-jobbra rá -> így lesz újabb 3 réteg.
  5. Újra nyújtjuk kisujjnyi vastagságúra, majd tetszés szerint bevagdoshatjuk (elhagyható, lehet csíkokat is). Lisztbe mártott szaggatóval (ha nincs, felespohár is megteszi) kb. 4-5 cm-es pogácsákat szaggatunk. A maradék tésztát újranyújtjuk és szaggatjuk.
  6. A kész pogácsákat sütőpapírra rendezzük, megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk sajttal, és hagyjuk pihenni még 15-20 percet.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül) aranybarnára sütjük. A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér. Kb. 20 perc.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 18 969
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

puha pogácsa, sajtos pogácsa, tejfölös pogácsa, sokáig puha pogácsa, napokif puha pogácsa, másnap is puha pogácsa, puha sajtos pogácsa, sajtos tejfölös pogácsa, tejfölös sajtos pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

868
finomliszt 620 g
vaj 200 g
sertészsír 1 ek
tejföl 230 g
tojás 2 db
tej 1 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 tk
1 ek
sajt 20 dkg