Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napra kocka

Napra kocka
Napra kocka
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy évszakváltó süti, ugyanis a sütőtök, a dió meg a méz inkább a téli desszertek alkotója, de a friss sajt, na meg az eper már a tavaszt idézi. Évekkel ezelőtt egy nagyon elegáns fogadáson ettem valami hasonlót.... olyat szerettem volna most készíteni. A sok összetevő ellenére sem bonyolult desszert, kezdők is bátran nekiállhatnak.

Recept címéhez: kisgyerek koromban az eper szó helyett azt mondtam, hogy "napra", aztán ezzel a sütivel a tél elmúlásával várunk a Napra.:)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Tészta tetejére

ajánlat

Ha valamilyen okból kifolyólag nem tudunk sütőtököt beszerezni, megfelel a boltokban kapható kész sütőtökpüré is, 25-30 dkg-ot vegyünk belőle. De ebben az esetben figyeljünk a cukor adagolására, mert a kész tökpüré már tartalmazhat cukrot.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, közepét kiszedjük, és sütőben megsütjük (én héjastól szoktam sütni, kihűlés után könnyebb a héját leszedni). Kihűlés után egy tálba tesszük, és pépesre törjük egy villával. A tökhöz adjuk a két tojást, a mézet és az olajat, jól elkeverjük.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a szódaport, a mézeskalácsfűszert (ezt helyettesíthetjük őrölt fahéj és szegfűszeg keverékkel is), egyenletesen elkeverjük.
  3. A száraz hozzávalókat kanalanként hozzávegyítjük a tökpüréhez. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát belesimítjuk, majd a durvára tört diót rászórjuk a tetejére. 180 °C-on 40 perc alatt készre sütjük.
  4. Miután megsült a piténk, hagyjuk teljesen kihűlni, és kihűlés után kb. 4x4 cm-es kockákra vágjuk.

Krém

  1. A mascarponét krémesre kavarjuk a vaníliával és a porcukorral, majd felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

Tészta tetejére

  1. Tálalás előtt állítjuk össze a sütitornyainkat, a következőképpen: pár pitekockát egy tálalásra alkalmas tálcára helyezünk, és a krémből egy-egy kiskanálnyit rájuk halmozunk, majd a krémre ráhelyezünk egy-egy újabb kockát, azokra újból krémet. Kockánként díszítjük egy-egy negyed eperrel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 499
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sütőtökös kocka, diós-sütőtökös torony, mascarponés-sütőtökös pite

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

632
sütőtök 50 dkg
tojás 2 db
méz 2 ek
napraforgó olaj 1.5 dl
finomliszt 10 dkg
zabpehely 15 dkg
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 1 kávéskanál
mézeskalács fűszerkeverék 2 ek
cukor 5 dkg
dió 12 dkg
mascarpone 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 10 dkg
eper 20 dkg