Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgó kalács

Napraforgó kalács
Napraforgó kalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenkinek nagyon tetszik és senki nem akarja megkezdeni a kóstolást! Nagyon mutatós és finom. Ünnepi alkalmakra is!


hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Összedolgozzuk a hozzávalókkal, kicsit keményebb tésztát dagasztunk.
  3. 20-25 percig kelesztjük.
  4. Kettévesszük a tésztát és most jön a formázás.
  5. O O O O O O gombóc+
  6. O O O O O O+   o    (1-kicsi) gombóc
  7. Az első hat gombócot tányér nagyságúra nyújtjuk, a felső  oldalát megkenjük olvasztott vajjal és egymásra rakjuk. A hatodik gombócot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon a többi oldalára.
  8. Éles késsel nyolc részre vágjuk úgy,hogy a szélétől kb. 1 cm maradjon el.
  9. Majd a közepétől kiindulva kihajtjuk a szirmokat.
  10. A közepe kerek lesz, amibe a másik hat lapot tesszük.
  11. Kinyújtjuk a másik hat gombócot kistányér nagyságúra, és az előzőekben leírtak szerint rakjuk össze.
  12. Az üres részbe tesszük,  és nyolc részre vágjuk úgy, hogy a szirmok a nagy szirmok közepére essenek.
  13. Kihajtjuk a kicsi szirmokat.
  14. A hetedik, kicsi gombócot kicsit ellapítjuk és az üres részbe tesszük.
  15. 20- 25 percig kelesztjük, majd megkenjük tojással és megszórjuk ristálycukorral.
  16. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 400
elküldve: 7
receptkönyvben: 347
elkészítve: 15/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Atkáriné Terike

Mióta szakács: 2010.02.03.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Susie03
Susie03 Tue, 2015-03-31 20:43

Érdeklődnék, hogy kb hány cm átmérőjű a kalács? Szeretném megsütni, de félek, hogy nem elég nagy a tepsim... A választ előre köszönöm!

ancsa1969
Ancsa1969 / ancsa1969 Tue, 2013-04-02 08:30

megcsináltam. még melegen elfogyott nem csak jól néz ki nagyon finom is :D köszi a receptért :)

Tunderanyo
Tunderanyo Sun, 2012-12-30 11:25

Kedves Terike!
Megsütöttem ezt a gyönyörű és különleges kalácsot karácsonyra a fiatalabbik lánykámnak.
Nagyon szép és finom lett első nekifutásra!!!
A szirmokra szezámmagot a közepére lenmagot szórtam.
Biztos többször is el fogom készíteni.
Köszi a receptet,várom a többi alkotásodat is.
Legyen szép napod.
Tündi

mozsu66
mozsu66 Sun, 2012-05-06 10:27

Köszönöm ezt a fantasztikus receptet. Sokadszor sütöm, mindig nagy sikerrel. Ma kipróbáltam, hogy a rétegek közé, a vajra fahéjas cukrot szórtam. kíváncsian várom az eredményt, ajándékba lesz virág helyett.

Hella174
Hella174 Tue, 2012-04-24 18:55

Lenne egy kérdésem ezzel a csodás kaláccsal kapcsolatban! Ha kakaós töltelékkel szeretném csinálni, akkor a vajra szórjam rá a kakaót?? Szerinted nem fog tólságosan kifojni?? Előre is köszönöm a választ!

Icuska19
Icuska19 Sun, 2012-02-26 20:26

Elkészítettem! Másodszori alkalommal, (kicsit változtatva), sokkal jobb ízű lett.
Nagyon finom és még mutatós is, sőt igazi sikert értem el vele, csak ajánlani tudom másnak is! :)))

Aval
Aval / Aval Sun, 2011-11-20 22:57

Valamiért ez a recept nem kerül bele a receptkönyvembe, pedig rengetegszer próbáltam már, kiírja, hogy bekerült, aztán mégsem. Nem értem!
De sebaj, mindig rátalálok :)

Ma kipróbáltam, elkészítettem, és nem várt, hatalmas sikereket arattam vele! Mindenki a csodájára járt, az is, aki csak látta, és az is, aki kóstolta is.

Nagyon köszönöm ezt a receptet, sok szép bóknak vagyok immáron kisgazdája :)

Hajnal80
Hajnal80 Sat, 2011-10-29 15:08

Nagyon röstellem,de nem értem mit kell csinálni.Mit hajtok hova?Pedig annyira szeretném megcsinálni.Nem találkozott esetleg valaki olyan oldallal,ahol a szirmok formázása fényképes leírással van?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-07-03 21:52

Ez gyönyörű!Jó a kézügyesség, meg van több éves tapasztalat, mert első nekifutásra, minden kezdőnek ilyen csodásra sikerül?Éva-Anyóca

Csokilány91
Csokilány91 Sat, 2010-07-03 19:23

Köszönöm a segítséget, most már valamelyik nap biztos hogy én is megpróbálkozok vele =)

Csokilány91
Csokilány91 Sat, 2010-07-03 17:27

4 tojássárga, 1 egész tojás a tésztába + 1 a kenéshez? A 15 dkg vaj a kenéshez kell, vagy a tésztába (is)?

397
finomliszt 60 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 4 dkg
cukor 4 ek
vaj 5 dkg
tojássárgája 4 db
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 10 dkg
tojás 1 db
cukor 1 ek