Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgó kalács a Gasztroangyalból

Napraforgó kalács a Gasztroangyalból
Napraforgó kalács a Gasztroangyalból
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gasztroangyalban sütötte meg Borbás Marcsi ezt a receptet 2012-ben.
A kalácsról kis storyt a Székely fonott kalácsnál már írtam, ennek a receptnek is egyik eredeti változata egy román blogon található (gourmandine.ro/paine-floarea-soarelui). Ott napraforgó kenyér néven emlegetik. 

Igazi ünnepi asztalra való!

hozzávalók / 6 adag

Tészta:

Töltelék:

  • 15 dkg vaj (olvasztva)
  • 3 púpozott ek cukor (ízlés szerint)
  • 2 db vanília (rúd vagy cukor)
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. Kalácsról lévén szó, minden alapanyag legyen langyos. Pl: reggel már tegyük a lisztet a radiátorra. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. A lisztet át szoktam szitálni. A liszt mennyiséget én kb. 1 kg körül határoznám meg, de függ a liszt és a tej minőségétől is. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős (puffogós), akkor hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.
  2. Miután a tésztánk megkelt, újradagasztjuk, és hagyjuk újból megkelni. Majd lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
  3. A hatból öt cipót korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapostányér, illetve 2-3 mm vastagságúak. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.
  4. A korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a kencével, kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz. Éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat. A bevágott tésztát a hegyénél megfogjuk, és kihajtjuk.
  5. A kis cipókat is korong alakúra nyújtjuk. Ennek a mérete lehet kistányér méretű. A nagy széthajtott korongba kell beleférnie. Ha a nagy cikkeket óvatosan kihajtottuk, akkor a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal. A kis korongokat most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a kihajtott szirmai.
  6. A most megmaradt üres rész közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal vagy magvakkal.
  7. Hagyjuk kelni kicsit a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük meg kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon süssük készre.

Töltelék:

  1. Felolvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a vaníliarudat. A tésztalapok közé kenjük rétegenként.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 18 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 162
elküldve: 2
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SLC

Mióta szakács: 2012.03.12.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Napraforgó kenyér, napraforgókalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SLC
SLC / SLC Tue, 2019-08-06 10:29

Kedves Ilona!
Mivel a nutella elég sok zsiradékot tartalmaz, véleményem szerint semmi akadálya.

1235
finomliszt 1 kg
tej 5 dl
friss élesztő 5 dkg
vaj 20 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
tojássárgája 2 db
cukor 3 csapott ek
1 csipet
tojás 1 db
vaj 15 dkg
cukor 3 púpozott ek
vanília 2 db