Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgómagos fehér kenyér

Napraforgómagos fehér kenyér
Napraforgómagos fehér kenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Ettem szőlőt lágy kenyérrel..."
Aprócska városi kertünkben a kerítés mellett volt egy aprócska szőlősor. Amikor beérett a várva várt néhány szőlőfürt, anyai nagyapám büszkén  "leszüretelte". Mi, unokák meg lestük, hogy mikor eshetünk már neki. Nagyapánk akkor átsétált a szemközt lévő kis élelmiszerboltba, és kisvártatva megjelent egy illatozó, még langyos, friss kenyérrel. Leszelt belőle, odanyújtotta nekünk, és azt mondta, ezzel kóstoljuk meg a szőlőt. MIt mondjak, fenséges volt.
De arra is emlékszem, hogy apai nagyanyám, aki tőlünk jó messzire lakott egy kis faluban, nyárvégi délutánokon fogott egy szelet kenyeret, a kötényébe gyűjtött néhány szem szilvát, vagy lecsippentett egy-egy fürt szőlőt, és a lépcsőre ülve békésen uzsonnázott.
Nagyon finom a friss kenyér gyümölccsel. Máig szoktam így enni, és akkor eszembe jut az a szép gyerekkor. Egyszóval a kenyér gyümölccsel testileg-lelkileg egyaránt nagyon-nagyon áldásos. Próbáljátok ki!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy jó evőkanálnyi lisztet, a mézet, és feloldjuk benne az élesztőt. Hagyjuk jól megkelni.
  2. A liszthez adjuk a száraz hozzávalókat, az olajat, a megkelt élesztőt, és a langyos tejjel közepesen lágy tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Ekkor lazán átgyúrjuk, veknit formázunk belőle, és kiolajozott formába tesszük. Letakarva hagyjuk kelni legalább fél órát, amíg a tészta kétszeresére nő.
  5. A tetejét megkenjük olajjal, majd éles késsel bevagdossuk.
  6. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
  7. Sütés után megspricceljük hideg vízzel.
  8. A formából kivéve, hagyjuk hűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 815
elküldve: 2
receptkönyvben: 66
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

napraforgómagos búzakenyér, fehér kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2011-09-12 14:03

Szia Éva! Már a pici képről tudtam, h. te vagy! Most én mondom ezt! ;-) Tetszenek a kenyérreceptjeid, és a sztorik; szeretem olvasni. Sajnos a kenyér+gyümölcs házassága nálam nem jön be, már ovis koromban ott hagytam, ha szőlőt vagy dinnyét adtak uzsonnára. Apukám viszont mindent kenyérrel eszik, még az almát is. Én úgy tudom, h. régen, ha nem volt más csak kenyér és gyümölcs, akkor ezzel laktak jól. Képzeld, vettünk sokmagvas lisztet! Már csak élesztő kell, és mi is nekiveselkedünk a kenyérsütésnek. Izgalmas lesz, és gép híján mi is sütőben készítjük majd, ahogy te is. De lehet, h. zsemle lesz belőle. Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-09-12 14:06

Kedves Gabi! Biztos vagyok benne, hogy finom kenyeret/zsömlét fogsz sütni! Puszi: Éva

544
finomliszt 50 dkg
1 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
napraforgómag 2 ek
napraforgó olaj 2 ek
tej 1.5 dl
méz 1 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
víz 1.5 dl