Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancs-grapefruit lekvár

Narancs-grapefruit lekvár
Narancs-grapefruit lekvár
65 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemhogy narancslekvárt, de másfajta lekvárt sem készítettem ezidáig. Viszont a minap (látván a pulton a vödör narancsot) késztetést éreztem, hogy nekiálljak ilyet főzni. Egyszer az angol tanárnőm hozott kóstolót az órára, persze abból csak egy-egy kanál jutott mindenkinek. A neten fellelhető többféle recept először sikeresen elbizonytalanított, aztán mégsem hagytam magam lebeszélni … és elkészült.











hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggelire, vacsorára, vagy csak úgy.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsok felét (lehet kevesebb is ha nem akarjuk túl tartalmasra a lekvárt) zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk.
  2. A narancshéjat vékony csíkokra vágjuk, és cukrozott vízbe téve 10 percig főzzük.
  3. Közben a meghámozott narancsok levét kifacsarjuk, a levet abba a fazékba öntjük, amiben a lekvárt főzzük. Lehetőleg a rostok se maradjanak ki.
  4. Húsára szedjük a maradék narancsot. Ez a legidőigényesebb része, ugyanis nem szabad, hogy a narancs fehér része belekerüljön a lekvárba, keserű lesz tőle. Egy éles kés sokat segít, de a narancstól is függ mennyire könnyen válik el a héjától.
  5. Hasonlóan járunk el a grapefruittal is.
  6. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a dzsemfixet. A cukor mennyisége ízlés szerint növelhető.
  7. Ne felejtsük ki a narancshéjat sem.
  8. Forraljuk fel, és főzzük 5 percig (a dzsemfix útmutatója alapján 3 perc is elég)
  9. A lekvárt kifőzött üvegekbe öntjük, majd száraz dunsztba rakjuk 1 napra. Én az elején 1 órára fejjel lefelé raktam az üvegeket.

frissítés: Másodjára egy konzerv barackbefőttet is beletettem pépesítve, így kevésbé érvényesült a citrusok savanykás íze.

 








 

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 356
elküldve: 5
receptkönyvben: 176
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

wittorio

Mióta szakács: 2011.01.18.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grapefruit-os narancslekvár,narancslekvár grapefruittal,narancs-grapefruit dzsem

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-01-21 14:36

Jaja, én is csináltam már olyan narancslekvárt, aminél csak utólag néztem meg a cimkét... :-p
de utána már mindig jól megnéztem.
Egy szuper gömbaölővel van beparfümözve vastagon, különben nem bírnák ki a szállítást és megpenészednének. Banán, narancs, citrom, mandarin...stb. Attól olyan szép fényesek. :-D
Én Németországban élek, itt már úgy van kiírva egyes szállítmányoknál, hogy a gyümölcs vagy a gyümölcsháló érintése után azonnal mossunk kezet. Jó vicc. Magyarországra pedig pontosan ugyanaz a narancs kerül. Csak ott senki nem szól a népnek...Sőt, itt lehet kapni gyümölcsmosószert. Pont erre. Ez kb a felét tudja leoldani a cuccnak. A másik fele már a héjában van. Először azt hittem, rosszul látok, amikor felfedeztem a boltban.
Na, félre okoskodás. Viszont nagyon tetszik a narancs grapefruit páros. Finom lehetett. A képed pedig tuti szép! Várom a többi receptedet!
Eszter

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Fri, 2011-01-21 14:19

"látván a pulton a vödör narancsot" : ) Mindeniknek van most otthon egy vödör narancsa a.: ) (7 kilót sikerült az öt kilós vödörbe beletenni. : O

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-01-21 13:57

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű! Gratulálok az első feltöltött recepthez!
Csak egy kérdés: ugye kezeletlen narancsot használtál?

wittorio
wittorio / wittorio Fri, 2011-01-21 14:28

Köszönöm :) Háát nem bio narancsnak volt eladva. Mire gondolsz "kezeletlen" szó alatt? Egyébként én is olvastam arról, hogy már a narancsok héját is kezelik vmilyen szerrel, de ez most már így készült...

340
narancs 2 kg
grépfrút 0.5 kg
dzsemfix 2 csomag
vaníliás cukor 2 csomag
gyümölcscukor 10 dkg