Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsbólé

Narancsbólé
Narancsbólé
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A könyvem megjelenése alkalmából rendezett fogadáson a vendégeket ezzel a ’welcome’-mal fogadtam.
Az Anna-malmi boldog klubesteken is volt mindig egy gyümölcsös-pezsgős ’welcome’, akkor gyűjtöttem be ezeket a jó kis recepteket. Mindig a szezonnak megfelelő gyümölccsel, ahhoz alkalmazott alkotókkal.
Jól megadja az est alaphangulatát egy gondosan kiválasztott ’welcome’, ez pedig egy elég kiváló darab!
Így télvégen, amikor még nincs friss hazai gyümölcs, viszont a citrusok mindig hozzák magukat.
 //Ebben a könyvemben nincsenek ételek, majd a következőben! Ott jönnek majd az igazi ’nagyágyújaim’ – bocs!, de azokat ott írom majd le először.//

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Vendégek kábítására.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A fagyasztott meggyet előző este tálba helyezzük, hogy felolvadjon.
  2. A Proseccot behűtjük.
  3. A narancsokat és a citromot alaposan megpucoljuk: héj és fehér rész gondosan eltávolítva (Vilmosom nagymenő ebben!) (A héjakból – pláne, ha ilyen félipari mennyiségünk lesz hirtelen! - cukrozott cucc készül a következő időszak sütijeihez vagy rágcsálni.)
  4. Vékonyan negyed szeletekre vágjuk a héjaktól megtisztított citrusokat.
  5. Lángálló tálba helyezzük.
  6. Kényes művelet következik: rá kell önteni a tisztaszeszt és azonnal meggyújtani (kb. úgy, mint a tűzfújó tette annak idején: egyszerre önteni a szeszt és gyújtani úgy, hogy közben magad és ruhád se égjen, csak a szesz a gyümölcsszeletek tetején!).
  7. Ha elaludt a láng, rászórjuk a gyümölcsszeletekre a vaníliás cukrot és a cukrot.
  8. Lefedjük és egy órát várunk.
  9. Leszűrjük a meggyet.
  10. A levétől megszabadított meggyre ráöntjük a rumot. Lefedjük, állni hagyjuk. (A léből az alkoholt nem fogyasztó vendégek számára készítünk italt, lásd: meggyes-gyömbéres zsúrtea).
  11. A cukros narancs-citrom szeletekre ráöntjük a bort és a pálinkát.
  12. Összekeverjük, hidegre tesszük, legalább 1 órát pihentetjük.
  13. Tálaláskor először a beáztatott citrusszeleteket merjük a pohárba levével együtt, arra teszünk pár szem rumba áztatott meggyet, szintén a levével, végül a behűtött Proseccoval teletöltjük a poharat.
  14. Vigyázat: a hihetetlen kellemes íz kapcsán könnyen előálló túlfogyasztás esetén brutál másnaposság várható!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 542
elküldve: 3
receptkönyvben: 266
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, szilveszter
szezon: bármikor
kategória: italok
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bólé

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bbela1987
bbela1987 Wed, 2011-05-11 18:54

Miért kell ennyi felkiáltójelet tenni? Az ordibálást szoktak vele kifejezni. Szerintem egy receptben nem kellene ordítani!

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Tue, 2010-12-07 20:46

Szia!
Csak azt szeretném megkérdezni, hogy biztos csak 5 cl pálinka kell hozzá?
Válaszodat köszönöm!

345
narancs 6 db
citrom 1 db
meggy 1 kg
tiszta szesz 1 dl
rum 2 dl
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 1 dkg
pálinka 50 ml
fehérbor 7 dl
prosecco - habzóbor 15 dl