Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancskocsonya

Narancskocsonya
Narancskocsonya
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez bizony, ahogy kedvesemmel kitárgyaltuk nem zselé, nem ám, pedig majdnem annak kereszteltem nagy meggondolatlanul. A Portakal peltesi magyarul Narancskocsonyát jelent, hozzáteszem teljesen jól harmonizál ez a kis frissítő desszert ilyenmódon a nevével.
A Narancskocsonyának egyébként két változatát készítik a török népek, és természetesen én is. Az egyik itt leírt és látható vizesebb, könnyedebb pohárdesszert (kicsit zselés, kicsit pudingos, frissen picit takonypócos állagú, épp, ahogy a gyerekek szeretik). A másik pedig a töményebb Pelte, melynél maximum egy kevés vizet keverünk a narancsléhez, és valamilyen tejes pudinggal, krémmel rétegezve, süteményalapra helyezve tálaljuk.
Nyári desszert létére én bizony most télen tárom elétek, azon egyszerű oknál fogva, mert most volt túlzottan is sok a narancs a kamrában...
További kép: itt.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Gyerekek számára készítsünk belőle kis adagokat, hogy még érdekesebbé tegyük számukra ezt a nyalánkságot! Megszórhatjuk esetleg színes tortadarával is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsokat alaposan megmossuk, lereszelt héjukat. 1 órára 1 l vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
  2. Az immáron sárgás vizet a cukorral és a narancsok kifacsart levével együtt felforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a fél pohár vízzel elkevert keményítőt (először kézi habverővel, majd fakanállal). Szinte azonnal besűrűsödik!
  3. Ezután további 10 percig folyamatosan kevergetve főzzük.
  4. Tálkákba, poharakba osztva hagyjuk kihűlni! Durvára vágott natúr pisztáciával vagy mogyoróval díszíthetjük.
  5. Fogyasztásig hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 590
elküldve: 0
receptkönyvben: 103
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

portakal peltesi, narancszselé

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-02-14 23:36

Igazad van Elif! Ez nem igazán zselé. Lehet, hogy mégis megkóstolnám... sőt, biztos! Nagyon csábító! :)) Puszi: Mrs Smith

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2011-02-14 17:02

Hűű, ezt most de megkívántam! Imádom a narancsot, és a kép is nagyon csábító! :-)

264
narancs 2 db
cukor 1 bögre
víz 1 l
burgonyakeményítő 7 dkg
pisztácia 5 dkg