Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta

Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta
Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a desszertnek sajátos története van. Mire megtanultam sütni, kiderült, hogy életem párja egyáltalán nincs oda a túlontúl édes dolgokért, vagy a vaj hozzáadásával készült édességekért. Ezért neki mindig "fel kell találni" valami újat, ha igazán meg akarom lepni. Ez a recept is az ő számára, és (most már) a megosztással a többi nem túl édesszájú részére készült. Kicsit időigényes, de a siker garantált mindazok körében, akik kedvelik a citrusfélék fanyar ízét. Sokáig kóstolgattam, finomítottam, míg elnyerte végleges formáját ez a nem túl édes, nem túl tömény, nem émelyítő desszert. Legfőképpen azért jelentett kihívást, mert én a csokoládét vattacukorral enném, a savanyú gyümölcsöket meg nem kifejezetten kedvelem. De mindent összevetve: megérte! 
Jó étvágyat kívánok hozzá, és a kísérletezőknek pedig sok sikert! :) 
 

hozzávalók / 2 adag

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

  • 75 g cukor (a narancskrém helyettesíthető narancslekvárral, ami ugye savanykás, és vaj nélküli)
  • 1 közepes db narancs
  • 2 db tojás
  • 50 g vaj

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Szólj hozzá!

elkészítés

Lime-piskóta

  1. A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk.
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót is.
  4. A lime kifacsart levét és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét. Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
  6. A lime-ot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban. Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
  7. Ha kihűlt, a piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük házi narancslekvárral vagy narancskrémmel. Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

  1. Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot és a reszelt héját.
  2. Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat. Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Hallottam már úgy is, hogy "rózsapróbának" hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.
  3. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.

Citromos csokoládé mousse

  1. Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be.
  2. A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.
  3. Ha a tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét. Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.
  4. Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin. Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze.
  5. Ha készen vagyunk, töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el. Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.
  6. A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.
  7. Jó tanács: Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy valószínűleg folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk. :)

Bársonyos narancszselé

  1. A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel a zselatint, majd felforraltam. A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselé. (A lüszter karácsonyról maradt, és fondanthoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.)
  2. Ha a zselé a forralást követően kissé kihűlt, a mousse-ra kanalazzuk. De mindenképp várjunk vele, mert ha melegen tesszük rá, összeesik a hideg krém alatta.
  3. Ezután tegyük vissza a hűtőszekrénybe tálalásig.

Dekoráció

  1. A dekoráció a tányéron: - piros színű zseléből (ugyanezen eljárással készült) dinnyevájóval készített gömbök - szív alakú színezett linzerek - mini habcsók tojáshabból - reszelt narancshéj
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 367
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csimasz

Mióta szakács: 2015.05.21.
2 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Mickey Mousse, Lime-piskóta narancskrémmel és citromos csokoládé mousse-sal, narancskrémes csokikrémes piskóta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3718
lime 1 közepes db
finomliszt 225 g
sütőpor 2 kk
tojás 4 db
margarin 225 g
porcukor 225 g
1 csipet
cukor 75 g
narancs 1 közepes db
tojás 2 db
vaj 50 g
tojás 2 db
lapzselatin 2 db
habtejszín 250 ml
cukor 250 g
fehér csokoládé 100 g
citrom 1 db
grand marnier 2 ek
lapzselatin 2 db
narancslé 2 dl
fehér csokoládé 50 g
pisztácia 20 g
áfonya 20 g