Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancslekvár 2.

Narancslekvár 2.
Narancslekvár 2.
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rám tört a karácsonyi készülődés,  amit lehet előre elkészítek.  Mondjuk ennél a lekvárnál necces, hogy megmarad karácsonyig, mert annyira finom.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A narancs minden részét hasznosíthatjuk, én készítettem marinált narancshéjat, kandírozott narancshéjat és ezt a lekvárt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  narancsok levét kicsavarjuk,  5 dl mennyiségre lesz szükségünk. A rostos részét is beletesszük.
  2. Az 1 dl vízből, a cukorból és a szegfűszegből szírupot főzünk, majd hozzáadjuk a fél liter narancslevet, és 10 percig pezsegve főzzük.
  3. Hozzákeverjük a dzsemfixet is, ezzel már csak pár percig főzzük.
  4. Két kisebb üvegbe merjük, lezárjuk  és száraz dunsztba rakjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 85 463
elküldve: 11
receptkönyvben: 719
elkészítve: 42/52
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekvár narancsból, narancsdzsem, dzsem narancsból

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

perec14
perec14 / perec14 Thu, 2016-12-15 22:36

Kedves Erika! Eredetileg ajándéknak szántam a narancslekvárt, mert én nem szeretem a lekvárokat, de meg kell mondanom, hogy ez annyira finom lett, hogy magamnak is kellett főzni egy adagot :-) Nagyon jó recept, köszönöm!

bafonisa
bafonisa Fri, 2015-12-11 13:22

Én már tavaly is főztem ezt a lekvárt, nagyon finom és könnyű elkészíteni.Ajándékba is lesz,én a dupláját főztem.És a kis üveget körbe fogom horgolni.

bokine
bokine / bokine Mon, 2015-12-07 11:50

Pár gondolat a narancslekváromhoz :)
Páran írtátok, hogy keserű, én csak jó minőségű, görög narancsból szoktam készíteni. Narancs facsaróval csavarom ki a levét. Megkóstolom, ha már így érzek keserűt benne, nem főzök lekvárt belőle.
A dzsemfix-el nem kell agyonfőzni, pont elég az a pár perc, ami a használati utasításon rajta van. Ebben az állapotban nagyon híg még a lekvárunk. Akkor sűrűsödik be, amikor kihűlt.
Készítettem már édesítőszerrel is. Próbáltam már mézes fűszerekkel is ízesíteni.
A lényege az, hogy ne főzzük agyon.
Sok sikert a lekvár főzéshez :) Mindenkinek békés, áldott ünnepeket kívánok :)

norabanfi
norabanfi Tue, 2014-06-17 16:27

Ha nem tudtok dzsemfixet venni, akkor tegyetek bele pektint, amit az alma héjából tudtok otthon készíteni, nézzetek utána!

bokine
bokine / bokine Mon, 2015-12-07 11:34

Igen, használd nyugodtan. Egyszer én is birsből készített sajtot tettem bele és bezselésedett tőle :)

Kittyce
Kittyce / Kittyce Wed, 2014-02-19 18:17

Én is elkészítettem a mai nap folyamán. Nagyon izgatott voltam, hisz életem első lekvárja. A narancsot már múlt héten megvettem, egy vödörrel..:)) Első körben így is csak ezzel az adaggal próbálkoztam meg. Főzés közben belekóstoltam illetve látszatra jónak tűnik, bár a dunsztolástól féltem, remélem jól csináltam. Holnap szeretném megkóstolni csak győzzem kivárni! Köszönöm a receptet! :)

dedina81
dedina81 Mon, 2013-12-23 20:17

Most készítettem el a holnapi kacsához. Nagyon finom lett!!! Ha marad, az egyik üveg ajándék lesz :)
Stabarkkal zselésítettem és csak 20 dkg cukrot tettem bele.
Köszönöm a receptet!

freimarcsi
freimarcsi Mon, 2013-12-23 12:31

Sziasztok!
Most, hogy itt a karácsony, gondoltam én is készítek narancs lekvárt. Ez tűnt a legegyszerűbbnek, hát kipróbáltam.
Annyit változtattam rajta, hogy még egy kis reszelt narancs héjat is tettem a szirupba, meg csökkentettem a cukrot, mert elég édes volt a narancs.
Dzsemfixet tényleg nehéz kapni, de nem lehetetlen. :)
Nagyon hamar megvolt, nagyon könnyen, és isteni lett. Jó a sűrűsége, szép a színe, az íze leírhatatlan. :D
Köszönöm szépen, hogy felraktátok. Most ezt adom a barátnőimnek ajándékba.
Kellemes ünnepeket :D
Marcsi

LittleMissSunshine
LittleMissSunshine Wed, 2013-12-11 23:15

Sajnos egyáltalán nem sűrűsödött be. Újra lehet forralni az egészet dzsemfixxel (már ha sikerül beszereznem valahol.....)? köszönöm!

LittleMissSunshine
LittleMissSunshine Mon, 2013-12-09 14:01

Tegnap elkészítettem, de sehol nem találtam dzsemfixet, így abban reménykedve, hogy nagyanyáink is anélkül csináltak lekvárt, (hátha nekem is sikerül), várom az eredményt..... Mikor eltettem teljesen folyós volt, de hátha a pár napos dunsztban megszilárdul :)

Zitus75
Zitus75 Tue, 2013-05-28 18:20

Kedves Erika!
Nagyon jó a recept!! Már régóta akartam narancslekvárt főzni, de mindig elriasztott a sok fehér héj leszedésének réme. Én ugyan nem hámozgatok meg minden gerezdet, akkor inkább nem lesz narancslekvár. Napok óta a gyerekem az oviból narancsokat hordott haza, az volt az ebédhez, uzsonnára stb. Májusban nálunk már senki nem eszik narancsot. Az olyan téli gyümölcs nálunk, de mivel nem szeretek semmit sem kidobni, ezért gondoltam egy merészet. A te receptedet választottam, mert gyerekjáték a leírás alapján. Közben végig féltem, hogy a végeredmény keserű lesz. Hát valami fenomenálisan finom lett!! Én a híg állapotától nem ijedtem meg, mert én mindent ezzel a dzsemfix-szel főzök be, és tudom, hogy mindig besűrűsödik. (A fazék mosogatásánál tényleg mindig kiderül, mert addigra már megdermed.) Két üveg lett, ahogy írtad, igaz, nekem 7 db narancsom volt, de 5.5 dl lé lett belőle, úgyhogy az eredmény ugyanaz. Pillanatok alatt el fog fogyni. A receptedet elmentettem, örök hála, amiért végre én is elmondhatom: igazi narancslekvárt főztem!

jade0123
jade0123 Sun, 2012-07-29 20:55

hahó,
elkészítettem, rögtön dupla adagot és kimondhatatlanul MENNYEI lett.
egyszerű, gyors, isteni recipé!!!

köszönet érte, már rég készültem hogy narancslekvárt főzzek és ez a recept valóban remek!

én nem dzsemfix-szel csináltam, hanem a haas 2:1-es lekvárzselésítőjével (alapból azzal szoktam főzni a lekvárkáimat) de így is tökéletes lett.
üdvözlettel

Harold Zidler
Harold Zidler Sun, 2012-01-22 14:45

Sziasztok! Na elkészítettem én is, mindent úgy csináltam, ahogy ide le volt írva - pontosabban felügyeltem, hogy a párom mindent jól csinájon facsráskor ;) - mégis keserű lett... de az hagyján, mert be sem sűrűsödött, pedig 2 literhez 2,5 dzsemfixet használtam - egy fél nap volt bszerezni, szó szerint :). Most újra felforraltam, tettem még egy csomaggal bele, remélem jó lesz, a keserűsége meg végülis nem probléma, kipróbáljuk vmi sütibe vagy csokival... Szóval kösz a receptet! Ui: a héját már előkészítettem kandírozáshoz, a maradék nariból meg mindjárt készül a csokis narancsos muffin :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2012-12-12 12:45

Kedves Harold Zidler!
Bár nem én tettem közzé ezt a receptet, és remélem a recept tulajdonosa sem fog megharagudni hogy beleszólok :)
Már elég régóta készítek narancslekvárt ezért gondoltam hogy írok! A keserűsége attól van hogy vagy a héján levő fehér rész vagy a narancsot borító fehér kis hártyából kerül a lekvárba, sajnos ez néha elkerülhetetlen, az utóbbinak a leszedése kész idegjáték :)
Én 1,5-2 kg narancshoz szoktam adni egy 3:1-ben befőzőcukrot a hátsó utasítások alapján csinálom, mellé még pár fahéjrúd meg szegfűszeg, esetleg csillagánizs. Hálisten nem lesz keserű de valószínű ez azért van mert előtte 1 órát azzal töltök hogy mindent leszedjek a narancsokról :))
Sajnos ez ilyen :(
Remélem legközelebb tökéletesen fog sikerülni!!! :)
A recept amúgy nagyon jó és Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!!!! :)
Orsi

azovan
azovan Thu, 2012-01-05 21:37

Sziasztok! Nekem is keserű lett :(((( Persze csalni akartam az időn, és a gyümölcscentrifugával csináltam a narancslevet, ami megkóstolva nem volt keserű, de a lekvár belőle igen. Legközelebb marad a hagyományos narancsprés. :S

hazimeli1986
hazimeli1986 Sat, 2011-12-17 23:53

Kedves Bokine!

Kérlek mondd, hogy mit csináltam rosszul. Mindent a leírásodnak megfelelően csináltam, de, és itt jön a de, keserű lett nem kicsit, hanem nagyon:( Egyszerűen nem jövök rá, hogy hol hibáztam:(

Kellemes ünnepeket kívánok!

bokine
bokine / bokine Mon, 2011-12-19 09:43

Kedves hazimeli1986!

Valószínű nem volt jó a narancs, vagy belement a narancshús közötti hártya, ettől lett keserű. Sajnos sokszor találkozok én is narancsnak kinéző, mű érett valamivel, ami evésre sem alkalmas. Mindenképpen kóstold meg előtte és csak finom, lédús narancsból készítsed. Ne add fel, mert igen különleges íze van, érdemes újból megpróbálni. Üdv: Erika

hazimeli1986
hazimeli1986 Tue, 2011-12-20 15:59

Szia!

Igazad lehet:( Csak annyira sajnálom, hogy rögtön dupla adaggal próbálkoztam azután, hogy megvívtam a tortúrát a dzsemfix beszerzésével, amit én sehol sem találtam, de anyukám kimentett rögtön két csomaggal, és ezt isteni jelnek tekintettem. Az egyik adagot megcsináltam, aztán jött a kóstolás, és a ráébredés, hogy keserű. A másik adagra meg kitaláltam, hogy veszek egy sütőtököt, hát ha az elvesz a kesernyességéből... de nem:( Így azt már nem főztem meg... Biztos, hogy próbálkozok még vele, de szerintem legközelebb biztosra megyek, és lehámozom róla az összes hártyát:)

Kellemes ünnepeket kívánok:)

Cs.Petra
Cs.Petra Thu, 2011-12-08 13:07

Szeretném megkérdezni, hogy mennyire lesz sűrű "testes" ez a fajta narilekvár, így, hogy csak a levét kell használni?- nagyon tetszik ez a recept az egyszerűsége miatt, szeretném elkészíteni karácsonyra....:)

bokine
bokine / bokine Fri, 2011-12-09 10:07

Kedves Cs.Petra!
Nem csak a levét, hanem a kicsavart rostjait is beleteszem a lekvárba. A lekvár sűrűségét több dzsemfix hozzáadásával tudod sűríteni. Egyébként mire kiszedtem a dunsztból, teljesen egybeállt a lekvár. Sok sikert a készítéshez, nem fogod megbánni :) Üdv: Erika

Kriszta1983
Kriszta1983 Thu, 2011-10-20 16:11

Kedves Erika!
Olvastam a narancslekvár receptedet és szeretném elkészíteni az ünnepek közeledtével, de lenne néhány kérdésem mivel még életemben nem főztem lekvárt. Akkor kezdem: Ezzel a módszerrel és mennyiségekkel klementinből is lehet lekvárt készíteni? A szegfűszegen kívül lehet beletenni egyéb karácsonyi fűszert is (persze csak módjával)? Van valamilyen speciális módszer amivel az üvegeket fertőtleníteni kell mielőtt beleöntöm a lekvárt (hallottam olyanról, hogy ki kell főzni az üvegeket bár nem egészen tudom, hogy ez mit takar)? Dunsztolásnál fejjel lefelé kell tenni az üvegeket? A szegfűszeg bennemaradhat a lekvárban amikor üvegbe tesszük? Az utolsó: Lesz annyira sűrű a lekvár, hogy sütésnél használhassam (pl. lekváros buktát sütni)?
Előre is köszönöm! Üdv:Kriszta

bokine
bokine / bokine Fri, 2011-12-09 10:08

Kedves Kriszta 1983!
Elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, de eddig nem láttam ezt a hozzászólást. Klementin narancsból még nem készítettem, tudomásom szerint ez a fajta egy mandarin fajta, kicsit kesernyés... Szerintem a legjobb zamatú a görög narancs, én is ezt használom. Fűszereket bármit bele tehetsz, kíméletesen, biztos érdekes ízeket lehet elővarázsolni belőle. (szegfűszeg, fahéj, gyömbér...) Ha hosszabb távra rakod el a lekvárt, mindenképp szedd ki a fűszereket belőle, mert megbarnul tőle a lekvár. Az üvegek speciális fertőtlenítésére a következő módszert ajánlom: alapos üvegmosás hagyományos módszerrel, majd legalább háromszori forróvizes öblítés. Utána megtöltjük az üvegeket forróvízzel és berakjuk a mikroba. Ott pezsgésig forraljuk a vizet benne. Óvatosan, egyesével, védőkesztyűvel kiszedjük a mikroból, kiöntjük a vizet és lefordítva, tiszta konyharuhára borogatjuk az üvegeket.
Ha sűrűbb lekvárt szeretnél, tegyél bele több OTKER dzsemfix 1:3-t. Az általam készített lekvár nem alkalmas sütésre.
Dunsztolásnál nem fejjel lefelé tesszük az üvegeket, azt csak akkor kell megfordítani 5 percre, amikor az üvegekbe töltjük a lekvárt, rátesszük a tetőt és légmentesítés céljából megfordítjuk az üveget, így vákumot kap.
Remélem mindenre válaszoltam, várom a véleményedet róla. Szeretettel: Erika

Mamuska2009
Mamuska2009 Tue, 2011-08-23 21:46

Ez a világon a legegyszerűbb narancs-dzsem...lekvár... A többinél meg kell nyúzni minden egyes gerezdet a fehér héjától, mert megkeseredik, minden csupa ragacs lesz, s nem is haladtam vele. Ez az elkészítés maga a csoda! Ráadásul nemcsak egyszerű, de nagyszerű is! Szeretettel ajánlom! Nekem sikerült!

bokine
bokine / bokine Wed, 2011-08-24 22:31

Kedves Mamuska! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a receptem. Köszönöm az ajánlást is. Szeretettel üdvözöllek:Erika

Marianna1973
Marianna1973 / Marianna1973 Tue, 2011-03-08 08:40

Szia!
Éppen van itthon egy rakás narancs, azon gondolkodtam hogy mit süssek belőle! Nos, ez már nem kérdés . Szerintem dupla adagot készítek egyszerre. A nyáron betankoltan dzsemfixből is, úgyhogy neki is állok!
Köszi a receptet!
Üdv: Mariann

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-08 09:51

Kedves Mariann! Várom az eredményt. Üdv: Erika

Marianna1973
Marianna1973 / Marianna1973 Tue, 2011-03-08 11:06

Szia!
Jelentem elkészült a lekvár! Mégiscsak egy adagot készítettem, mert nekem 8 narancsból jött ki fél liter narancslé.:( Pedig nagyon lédús volt! De nem baj, a lényeg hogy már benn csücsülnek az üvegek a paplan alatt. Egyébként én nem szoktam száraz dunsztba tenni a lekvárokat, úgyis tökéletesek szoktak lenni. De ez a Te recepted, ezért mindent pontosan úgy csináltam ahogy leírtad, hogy tuti legyen a siker!Majd írok ha kóstolásra kerül a sor. De ízre már most fincsi!
A csokis buktám hogy sikerült?
Üdv: Mariann

bokine
bokine / bokine Wed, 2011-08-24 22:29

Kedves Marianna! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de néha a technika ördöge játszik velem, nekem e-mail értesítésem érkezik, ha hozzászólnak a receptjeimhez, ennél nem jött semmi értesítő. Most találtam. Örülök, hogy a recept szerint készítetted el. Remélem azóta már el is fogyott. Üdvözlettel:Erika

Lillaanna
Lillaanna Mon, 2011-02-28 22:54

Köszi szépen!
Nyugodtan elkészítettem és legközelebb is megteszem, mert nagyon finom lett. Így van, 5 kg narancsból készült, így lett egy "pár" üveg :) Sárgadinnye darabokkal is nagyon finom ;) Érdemes kipróbálni!
Üdv, Lilla

Lillaanna
Lillaanna Sat, 2011-02-26 12:17

Kedves Bokine!

Nagyon tetszik a recept, biztosan elkészítem. :) Látom azt írtad, hogy 2 főre. Ez pontosan mint jelent? Látom 2 kisebb üveg, de azok hány kb. decisek?

Köszönöm a segítséged,
Lilla

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-02-27 22:20

Kedves Lillaanna! Kb. 2,5 decisek az üvegek. Készítsd el nyugodtan, most van még finom görög narancs, ami leveses. Üdv:Erika

Nonoka12
Nonoka12 Fri, 2011-01-14 23:44

Hát nagy nehezen a nemtudom hányadik üzletben végre sikerült beszerezni a megfelelő dzsemfixet, most már csak az elkészítés van soron,remélem sikerül.Mégegyszer nagyon köszönöm a részletes leírást a recepthez.Üdv.Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-15 00:13

Szia Nóra! Nem nagy ördöngösség, egyszerűen e lehet készíteni, várom az eredményt. Egyre figyelj, hogy ne főzd túl. Sok sikert. Erika

Nonoka12
Nonoka12 Thu, 2011-01-13 21:04

Nagyon köszönöm a gyors választ!Már csak egy probléma merült fel nem kaptam sehol Dr. Oetker dzsemfixet,mindenhol zselatinfix volt,pedig a narancsok már itt sorakoznak.

bokine
bokine / bokine Thu, 2011-01-13 22:24

Kedves Nonoka12!
Sajnos nincs itt az ideje a befőzésnek, így berakják a raktárba ezeket a termékeket. Nagyon szépen mosolyogjál és kérd meg az egyik üzletlánc eladóját, hogy keressen neked, mert csak az jó hozzá. Karácsony előtt én is kuncsorogtam a lidibe, de van a sparba is. Üdv: Erika

Nonoka12
Nonoka12 Thu, 2011-01-13 14:29

És kb.meddig áll így el hogy semmit nem teszünk a tetejére?Előre is köszönöm a választ.

bokine
bokine / bokine Thu, 2011-01-13 16:07

Kedves Nonoka12!
-Sokáig eláll, nem kell semmit a tetejére tenni. Dr. Oetker dzsemfix 1:3 használtam. Ennek a dzsemfixnek az a lényege, hogy ne főzzük agyon a gyümölcsöt, mint ahogy azt régen tették, hanem rövid idő alatt kész dzsemeket vagy lekvárt kapjunk.
-A dunsztolás a befőttes üveg és annak tartalma, valamint a lezáró tető csírátlanítását célzó művelet.
A forró, megtöltött, lezárt üvegeket száraz dunsztba rakjuk (paplanok vagy plédek vagy ágytakarók közé), ahol lassan hűl ki, ezáltal csírátlanítja az üveg tartalmát. A plédeket rakhatod egy nagyobb karton dobozba is, ezekbe rakod az üvegeket és jól bebugyolálod. Kb. 2-3 nap mire kihűl. Azután kiteheted a polcra a kész lekvárt. Sok sikert a lekvár készítéshez.
Üdv: Erika

Lindy
Lindy / Lindy Wed, 2011-01-05 17:30

Ma megcsináltam életem első lekvárját!!!Bár én kicsit sokallottam bele a 25 dkg cukrot és csak 20 dkg-t raktam bele (mindig kevesebb cukrot teszek mindenbe), nagyon finom lett! Tuti gyorsan elfogy. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet.Üdv.:Linda

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-06 08:46

Kedves Linda!
Örülök, hogy ízlett a lekvár. A cukor mennyiségét ízlés szerint lehet adagolni. Azóta már én is elkészítettem nádcukorral is, és én is kevesebbet tettem bele. Mivel kísérletező ember vagyok, szinte sosem készítem el ugyan úgy a recepteket. Üdv: Erika

Ninane
Ninane Mon, 2010-12-27 12:40

Nagyon finom és nagyon egyszerű :) A két üveg nálunk pillanatok alatt eltűnt, a férjem egyiket úgy ahogy volt befalta. Sütöttem brownie-t, arra kentem a másikból, mert imádom a csokis-narancsos sütiket, jól illett hozzá.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-27 22:49

Kedves Ninane! Örülök, hogy ízlett a lekvár, első ünnepen kacsa volt nálunk, ahhoz is nagyon passzolt.

vanocska
vanocska Mon, 2010-11-22 15:42

pár nap és megkóstolom mert egy nagyon kicsi kimaradt és az egy kis tálkában várakozik a hütöben kóstólásra...:-)

vanocska
vanocska Mon, 2010-11-22 09:36

kicsit tartottam töle,nem éri el a megfelelő állagot,mert kicsit hig volt,akármeddig forraltam)valamit nem jól csinálhattam gondoltam),de végülis nagyon jó lett.kóstolni még nem kóstültam ,de hamarosan arra is sor kerül.köszi a receptet.

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-11-22 15:22

Kedves Vanocska! Igazából nem kell agyon forralni, ennek elég a leírt idő!!! Ha beteszed száraz dunsztba, mire kiveszed már sűrű is. Na nem annyira, mint a dédi lekvárja, de ennek nem is ez a célja. Nem kóstoltad meeeeeg???? És az edényt ki takarította ki???? :-D Nálunk az a kóstoló, ha a lekvár üvegben van, simán kitunkoljuk a fazekat :-D Nagyon finom, nem túl édes, igazi csemege. Örülök, hogy megcsináltad! Üdv: Erika

680
narancs 4 db
víz 1 dl
cukor 25 dkg
dzsemfix 0.5 csomag
szegfűszeg 4 db